Πολιτικη & Οικονομια

Διαξιφισμοί στη Βουλή για την τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Οι τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιπαράθεση Βορίδη - Τσίπρα για την τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
Αντιπαράθεση Βορίδη - Τσίπρα για την τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη © Aris Oikonomou / SOOC

Κόμμα Κασιδιάρη - Βουλή: Σύγκρουση στην Ολομέλεια για την τροπολογία - Σήμερα η ψηφοφορία - Οι θέσεις των κομμάτων

Σε υψηλούς τόνους γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση που φιλοδοξεί να μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη.

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών. Την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Κόντρα Βορίδη - Τσίπρα

Με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε και την πρόσκληση-πρόκληση για debate των δύο.

Σχετικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

«Φέρνετε μια τροπολογία που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μια μικρή μόνο προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή «με την ανοχή της κυβέρνησης».
Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γίνεται «ο καλύτερος χορηγός του κόμματος Κασιδιάρη».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία των ναζιστών για προεκλογικούς λόγους. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης [..] δεν έχετε παρά ένα δρόμο: Να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του ΑΠ, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cru0ndw1o3u1)

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα.

Επίσης είπε ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. «Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;

Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο, ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στη θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;».

Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά έναν δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» κατέληξε ο Μ. Βορίδης.

Μάντζος: Μητσοτάκης και Τσίπρας έριξαν και οι δύο νερό στον μύλο των νεοναζιστικών μορφωμάτων

Αιχμηρή κριτική στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, για τη στάση σχετικά με τον αποκλεισμό του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.

«Δυόμιση χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης κοίταζε τις δημοσκοπήσεις και επέτρεψε στους φονιάδες να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή», ανέφερε ο κ. Μάντζος. Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα πως «κάνει τον Πόντιο Πιλάτο ψαρεύοντας στα θολά νερά».

«Έριξαν και οι δύο νερό στον μύλο αυτών των νεοναζιστικών μορφωμάτων», υπογράμμισε.
Εμείς λειτουργούμε αξιακά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχει μέσα στη Βουλή εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», τόνισε και συμπλήρωσε: «Εμείς λειτουργούμε αξιακά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχει μέσα στη Βουλή εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crtxlf4713zt)

«Όχι» από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Το πλαίσιο το οποίο θα εφαρμόσει Ο Άρειος Πάγος δεν θα περιοριστεί μόνο στη φασιστική οργάνωση, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα, υποστήριξε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Δεν αλλάζεις τη Δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η Δημοκρατία, δεν βρομίζουμε τη Δημοκρατία, σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε, μιλώντας στην Ολομέλεια, ότι «είμαστε ταγμένοι να εξαφανίσουμε το κόμμα Κασιδιάρη. Στην κάλπη, όμως. Με δημοκρατικές και κινηματικές διαδικασίες», και σημείωσε: «Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις, δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν».

«Ως ΜέΡΑ25, δεν θα γίνουμε συνεργοί σε ηρωοποίηση Κασιδιάρη – ναζί, ούτε στην πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να απαγορεύσει μόνο ναζιστικά κόμματα, χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση εντός μιας Ε.Ε. που τα τσουβαλιάζει μαζί», ανέφερε ακολούθως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.