- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη: Ποιος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο;
Ομοβροντία συνταγματολόγων κατά Τζανερίκου - To who is who των δικαστών
Κόμμα Κασιδιάρη: Η συζήτηση στη Βουλή, η ψήφιση της νέας συμπληρωματικής ρύθμισης τη Μ. Τρίτη και οι θέσεις των κομμάτων
Η αντιπαράθεση για το κόμμα Κασιδιάρη μεταφέρεται στη Βουλή. Σήμερα Μ. Δευτέρα (10.4) και αύριο Μ. Τρίτη (11.4) συζητείται η νέα συμπληρωματική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας θα κριθεί εάν θα τεθεί οριστικό «μπλόκο» στην κάθοδο στις εκλογές του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη και του κόμματός του.
Η συμπληρωματική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη (11.4). Ο πρόεδρος του Α’ Πολιτικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος, με δήλωσή του άφησε αιχμές λέγοντας ότι η τροπολογία-μπλόκο για να μην κατέλθει το κόμμα του Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, χαρακτηρίζει πρωτοφανή τη ρύθμιση που προβλέπει ότι το αν θα μετάσχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη θα αποφασίσουν 11 δικαστές και όχι 5, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. «Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. […] Η ρύθμιση, που εισάγεται, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος» ανέφερε ο κ. Τζανερίκος.
Οι δηλώσεις του Χρήστου Τζανερίκου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση συνταγματολόγων. Οι Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος, ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρέμβαση του Τζανερίκου.
Ο Μάκης Βορίδης απάντησε στον Χρήστο Τζανερίκο: «Ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν». Από το Υπουργείο Εσωτερικών διατυπώνονται και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που για ένα τέτοιο ζήτημα προτιμά κατ' επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου. Η τελευταία τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία μαζί με το ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύεται φιάσκο, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παρέμβαση Τζανερίκου φέρεται να έχει την αφετηρία της στον περασμένο Ιούλιο, όταν για τη θέση του Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου επελέγη ο Ισίδωρος Ντογιάκος και όχι ο Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος μέχρι και εκείνη την ημέρα θεωρούνταν επικρατέστερος για τη θέση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τότε υπήρχαν τα πρώτα σημάδια, ότι η απόφαση θα επηρέαζε την κρίση του στο ζήτημα του «μπλόκου» στο κόμμα Κασιδιάρη.
«Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Έντονη η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.
Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.
Το who is who των 10 δικαστών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου
10 είναι οι δικαστές που θα αποφασίσουν για το κόμμα Κασιδιάρη και το οριστικό μπλόκο από την εκλογική διαδικασία.
- Ευδοξία Κιουπτσίδου - Στρατουδάκη, διενήργησε την κύρια ανάκριση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών
- Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα, ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε τα «ηνία» και προήδρευσε του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες.
- Χρήστος Κατσιάνης
- Ασημίνα Υφαντή
- Κανέλλα Τζαβέλλα - Δημαρά, εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds
- Στέφανος - Σπυρίδων Πανταζόπουλος, καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ
- Γιώργος Παπαγεωργίου
- Κορνηλία Πανούτσου
- Φώτιος Μουζάκης
- Αικατερίνη Χονδρορίζου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.