Πολιτικη & Οικονομια

Ευτυχώς υπάρχουν και «δικοί μας» δικασταί εις τας Αθήνας…

«…γίνεται φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσδίδει εμμέσως στις επερχόμενες εκλογές και πολιτειακές διαστάσεις…»

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης για τον Νίκο Παππά, η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η συζήτηση για «προοδευτική διακυβέρνηση».
© George Vitsaras / SOOC

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης για τον Νίκο Παππά, η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η συζήτηση για «προοδευτική διακυβέρνηση».

«Η δικαιοσύνη έλαμψε. Η πολιτική δίωξη που έστησε ο Μητσοτάκης εναντίον κορυφαίων υπουργών της Πρώτη φορά Αριστερά γκρεμίστηκε με πάταγο χάρη στην αμερόληπτη απόφαση του ειδικού δικαστηρίου. Αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμιά απολύτως προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης και ότι η πραγματική σκευωρία ήταν η αρχειοθέτηση των υποθέσεων των δέκα δικαίως παραπεμφθέντων ενόχων για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως του Ελληνικού κράτους. Καλούμε τον λαό να επανορθώσει σε αυτή την κάλπη το μεγάλο λάθος που διέπραξε εξαπατημένος στις εκλογές του ‘19 δίνοντας τώρα στην Αριστερά μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει το έργο της».

Αυτή πρέπει να είναι περίπου η ανακοίνωση που έχει προετοιμάσει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση που η απόφαση που θα εκδώσει σε λίγες μέρες το ειδικό δικαστήριο για τον Παπαγγελόπουλο θα είναι απαλλακτική για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την εισαγγελική μούσα του. Ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει πάλι το ειρωνικό χαμόγελο με το οποίο φωτογραφήθηκε βγαίνοντας από την ΑΔΑΕ όπου είχε διαπιστώσει ότι «ευτυχώς υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Οι «δικασταί» αυτοί εξαφανίστηκαν προφανώς στη περίπτωση Παππά γι αυτό και η ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε από το ειδικό δικαστήριο παραπέμπεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο «λαϊκό δικαστήριο» της κάλπης για λόγους προεκλογικής συσπείρωσης των πιο φανατικών λαϊκιστών.

Η όλη ιστορία θα έμοιαζε με κακόγουστη φάρσα και ευκαιρία ανταλλαγής σκωπτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - πράγμα που γίνεται ήδη - αν αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφορτισμένα με την χάραξη της κομματικής γραμμής δεν εξέπεμπαν ανησυχητικά μηνύματα. Ο λόγος εδώ δεν γίνεται μόνο για τις γραφικές πολακικές ρήσεις που πάντως παραμένουν ανθεκτικές σε ένα ευρύ συριζανελικό ακροατήριο που συντηρείται επιμελώς από την ηγεσία. Η δήλωση «θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο» είναι η επαναδιατύπωση της φράσης «άλλο κυβέρνηση και άλλο εξουσία» ή της απειλής για τον έλεγχο «των αρμών της εξουσίας» τη δεύτερη φορά που «θα είναι αλλιώς». Αν συνυπολογιστεί και η πρόσφατη επίκληση των λαϊκών δικαστηρίων για την απόρριψη δικαστικών αποφάσεων, γίνεται φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσδίδει εμμέσως στις επερχόμενες εκλογές και πολιτειακές διαστάσεις.

Η αντίληψη του αλακάρτ σεβασμού των αποφάσεων της δικαιοσύνης με βάση το κομματικό συμφέρον που κουβαλάει τις πιο σκουριασμένες ιδεολογικές προκαταλήψεις τίθεται πλέον ανοιχτά προς στην κοινωνία και επιθετικά προς τους εν δυνάμει συμμάχους σε μια υποτιθέμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Η επίθεση που εξαπολύθηκε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αφορμή τη φράση της ξεκάθαρης ανακοίνωσης που εξέδωσε για τον Παππά - «Σήμερα η δικαιοσύνη αποφάνθηκε» - είναι ενδεικτική της θεσμικής μεταστροφής των στελεχών ενός κόμματος που κάποτε αγωνίστηκαν για τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και την απαλλαγή της από τον ασφυκτικό έλεγχο της κρατικής εξουσίας. Προφανώς η διαμόρφωση ενός κυβερνητικού προγράμματος, εφ’ όσον το επιβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα, απαιτεί συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις. Ωστόσο, τέτοιες διεργασίες δεν μπορεί να γίνουν παρά ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που δηλώνουν εκ προοιμίου τον αμέριστο σεβασμό τους στους θεσμούς της Δημοκρατίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ