Πολιτικη & Οικονομια

Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης τάζει επιδόματα-μπαλώματα παραμονές εκλογών

Mε αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης τάζει επιδόματα-μπαλώματα παραμονές εκλογών

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τόσο χθες από τη Δυτική Μακεδονία όσο και σήμερα.

«Από τη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που ο ίδιος έχει καταδικάσει στο μαρασμό και την ανεργία με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση -επιλογή που πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες στους λογαριασμούς του ρεύματος-, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε μόλις σήμερα, παραμονές εκλογών, να τάξει στους πολίτες επιδόματα-μπαλώματα.

»Αφού εξαπάτησε πολλαπλά τους συνταξιούχους με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την περικοπή των αναδρομικών, τους δίνει τώρα ανεπαρκή επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα.

«Την ώρα που χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί εξαιτίας των πολιτικών του επιλογών, προανήγγειλε ημίμετρα για το ιδιωτικό χρέος.

»Μιλώντας, τέλος, ξανά για ενδεχόμενο ''κυβέρνησης ηττημένων'', δεν κατάφερε να κρύψει τον πραγματικό του φόβο: ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση νικητών με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

Μάντζος: Ο πρωθυπουργός επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τη δέσμευση το 2019 για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους, το οποίοι χαρακτήρισε «προεκλογική στάχτη στα μάτια», έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.

Ο κ. Μάντζος, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη, απ' όπου εξήγγειλε έκτακτο εφάπαξ μπόνους σε όσους συνταξιούχους δεν είδαν αύξηση εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός πως δεν κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ τόνισε τις λύσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις συντάξεις.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος

«Παρά τις δεσμεύσεις του το 2019 ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός όχι μόνο διατήρησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αλλά επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων, που δεν πήραν αύξηση. Αρκετά με τον εμπαιγμό της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι η ώρα για καθαρές λύσεις:

-Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024 και ως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό, που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022.

-Να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου/Βρούτση σε ότι αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης, δηλαδή να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη και να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιούργησαν.

-Να χορηγηθεί νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προτείνουμε.

-Να προωθηθούν τα επαγγελματικά ταμεία.

-Να επανέλθει σε εθνικό έλεγχο το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος για τη νέα γενιά» καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Μάντζος.

Οι τρεις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Επίδομα συνταξιούχων, αναβίωση 120 δόσεων, πετρέλαιο αγροτών

Εκτακτο βοήθημα ύψους από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους, θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της «προσωπικής διαφοράς», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Κοζάνη. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι λεπτομέρειες θα δοθούν αύριο, Τετάρτη, από το οικονομικό επιτελείο. Οπως διευκρίνισε, πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το συνολικό ύψος του έκτακτου βοηθήματος εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από τις προσδοκίες και τώρα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Εκτοξεύοντας, δε, βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, του καταλόγισε πως «πετσόκοψε τις συντάξεις» και σημείωσε πως η «προσωπική διαφορά» ήταν δημιούργημα του «νόμου Κατρούγκαλου». Οπως ανέφερε, υπάρχουν συνταξιούχοι και με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ