Πολιτικη & Οικονομια

Η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει τη σύλληψη του Πέτρου Τατσόπουλου

Αντιδράσεις από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο για τη σύλληψη του γνωστού συγγραφέα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέτρος Τατσόπουλος: Ανακοίνωση στήριξης από την Εταιρία Συγγραφέων: «Στο πλευρό όλων όσων πλήττεται η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».
Με ανακοίνωσή της, η Εταιρία Συγγραφέων καταδικάζει τη σύλληψη του Πέτρου Τατσόπουλου © Nick Paleologos / SOOC

Πέτρος Τατσόπουλος: Ανακοίνωση στήριξης από την Εταιρία Συγγραφέων: «Στο πλευρό όλων όσων πλήττεται η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Συνελήφθη αργά το βράδυ χθες Δευτέρα ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, μετά από μήνυση τηλεοπτικού παρουσιαστή για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η σύλληψη έγινε στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στο Κολωνάκι, μετά την εκδήλωση με τίτλο: «Είναι παιδεία και θρησκεία έννοιες ασύμβατες;»

Ο κ. Τατσόπουλος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Αφέθηκε ελεύθερος μετά τα μεσάνυχτα.

Η σύλληψη του Πέτρου Τατσόπουλου προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο. Με ανακοίνωσή της, η Εταιρία Συγγραφέων καταδικάζει τη σύλληψη του γνωστού συγγραφέα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Εταιρίας Συγγραφέων:

«Η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει τη σύλληψη του μέλους της συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου για μήνυση που του ασκήθηκε λόγω δημοσίευσης απόψεών του αναφορικά με τη σχέση επιστήμης και θρησκευτικής πίστης. Το γεγονός της σύλληψης στον χώρο Βιβλιοπωλείου και ύστερα από εκδήλωση όπου ο συγγραφέας ήταν ομιλητής, αποκτά διπλό σημειολογικό βάρος!

»Η Εταιρεία Συγγραφέων η οποία έχει ορίσει με το Καταστατικό της ως έναν από τις βασικούς της σκοπούς την "προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας στο λόγο και την έκφραση, μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη" διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός αυτό και δηλώνει ότι βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό όλων όσων πλήττεται η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Πιστεύουμε ακράδαντα πως "η προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη είναι χρέος κοινό"*!».

*(Ιδρυτική Διακήρυξη ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ της 2ας Ιουλίου 1981)

Αντιδράσεις για τη σύλληψη του Πέτρου Τατσόπουλου

Ο γνωστός συγγραφέας συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου έξω από βιβλιοπωλείο όπου συμμετείχε σε εκδήλωση με τίτλο: «Είναι παιδεία και θρησκεία έννοιες ασύμβατες;».

Ο Πέτρος Τατσόπουλος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση που υπέβαλε σε βάρος του ο Φίλιππος Καμπούρης, παρουσιαστής και υποψήφιος με την Ελληνική Λύση, και αφέθηκε ελεύθερος μετά τα μεσάνυχτα.

Αφορμή για τη μήνυση ήταν μια ανάρτηση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος αμφισβητούσε τους ισχυρισμούς του παρουσιαστή ότι ξεπέρασε ένα προβλημα υγείας χάρη στο θαύμα ενός αγίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq68fpgby3y1)

Η σύλληψη του συγγραφέα προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να σχολιάζει πως «προσχεδιασμένα σκηνικά τεχνητής έντασης και συλλήψεις πολιτών επειδή εκφράζουν την άποψή τους είναι καταδικαστέα».

«Η ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη, στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Το επίπεδο του πολιτισμού μας και η ιστορική μας παράδοση μάς επιβάλλουν να διαλεγόμαστε χωρίς απειλές και ένδικα μέσα. Γι’ αυτό και προσχεδιασμένα σκηνικά τεχνητής έντασης και συλλήψεις πολιτών επειδή εκφράζουν την άποψή τους είναι καταδικαστέα».

«Η χριστιανική πίστη είναι αγάπη και ποτέ δεν συμπορεύεται με τη βία οποιασδήποτε μορφής και είδους ούτε και της πρέπει μέσω μηνύσεων και διώξεων να γίνεται μέσο προσωπικής προβολής και πολιτικής εκμετάλλευσης», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πηγαίνουμε πολλά χρόνια πίσω».

«Πηγαίνουμε πολλά χρόνια πίσω όταν ένας συγγραφέας και πρώην βουλευτής οδηγείται στη ΓΑΔΑ επειδή είπε ελεύθερα τη γνώμη του σε μια ήρεμη και σοβαρή συζήτηση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας», ανέφερε στο Twitter ο δήμαρχος Αθηναίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ