Πολιτικη & Οικονομια

Θύελλα αντιδράσεων μετά τη γνωμοδοτηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και τις παρακολουθήσεις

Τι απαντά η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο της ΑΔΑΕ
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Παρακολουθήσεις: Οι αντιδράσεις για τη γνωμοδότηση Ι. Ντογιάκου, η απάντηση Γιάννη Οικονόμου και η παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου

Η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις συνεχίζεται μετά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, δεν μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτόν τον λόγο σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του στον Ant1 αναφέρθηκε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και τις τελευταίες εξελίξεις και υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και τον προσανατολισμό όλων των θεσμών της Πολιτείας και παραπέμπει στους νόμους, για την εφαρμογή αυτών των ενεργειών.

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες της είναι οι νόμοι. Σε μία Δημοκρατία δεν έχει νόημα μόνο τι θέλει κανείς, τι επιδιώκει ή ποιο κίνητρο έχει, αλλά και ο τρόπος. Και ο τρόπος καθορίζεται από τους νόμους. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και δεν τοποθετείται στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν την υποστηρίζουμε αλά καρτ. Είμαστε με τη Δικαιοσύνη και με τους θεσμούς. Κάποιοι άλλοι αναζητούν ταυτότητα μέσα από την τοξικότητα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υιοθετούμε διαδόσεις, ατεκμηρίωτες καταγγελίες, συκοφαντίες ρυπαρών δικτύων. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αμφισβητούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ή το ρόλο της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Δεν είμαστε αυτοί εμείς που τη Δικαιοσύνη την υποστηρίζουν όταν οι αποφάσεις συμφέρουν μια επιδίωξη και όταν είναι αντίθετη προς την επιδίωξη βγαίνουν να την καταγγέλλουν. Ρυπαρά δίκτυα είναι αυτά που αντί οι πληροφορίες, οι ενδείξεις, τα στοιχεία να βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, τα διακινούν -άγνωστο από πού τα παίρνουν, άγνωστο με ποιες συνεννοήσεις, άγνωστο ποια είναι η πραγματική τους διάσταση, ποια η φανταστική- και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εκθέτοντας πρόσωπα, διαδικασίες, απευθύνοντας κατηγορίες».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν θέλει καμία σκιά. «Κανείς δεν απαγορεύει στην Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τη δουλειά της. Η προστασία και η ανεξαρτησία των Αρχών είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Κανείς δεν αμφισβητεί στην Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τη δουλειά της. Η παρότρυνση σε ανυπακοή στους νόμους, οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και σε φορείς της Δικαιοσύνης, οι θεατρινισμοί και οι μεγαλοστομίες, στην ουσία αμφισβητούν τον ίδιο τον πυρήνα της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Στρώνουν το χαλί σε ακραίες τάσεις, για να δουν και να εκδηλώσουν συμπεριφορές σαν και αυτές που όλοι μας καταδικάζουμε όταν τις βλέπουμε σε άλλες χώρες του κόσμου. Είναι αυτός ο "τραμπισμός αλά γκρέκα" που πολλές φορές προσδιορίζουμε και που είμαι βέβαιος ότι δεν θέλουμε να δούμε και στη χώρα μας».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpp62xsqquip)

Παρακολουθήσεις - Γεροβασίλη: «Ευθεία παραβίαση του Συντάγματος η γνωμοδότηση Ντογιάκου»

Ευθεία παραβίαση του Συντάγματος από τον Ανώτατο Δικαστικό Λειτουργό Ισίδωρο Ντογιάκο χαρακτήρισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

«Ο καθείς και οι ευθύνες του. Έχουμε την απροκάλυπτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χθες ως μη όφειλε, κάνοντας μία γνωμοδότηση προς ένα ιδιώτη (πάροχο) η οποία μεταξύ άλλων δε μπορεί να παραγάγει και κανένα αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια κρίνεται η πράξη του κ. Ντογιάκου. Σημειωτέον ότι και ο κ. Ράμμος υπήρξε επίσης ανώτατος δικαστικός λειτουργός της χώρας», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη και απάντησε καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, κατά πόσο Ι. Ντογιάκος καθοδηγείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο έφτασε τα όρια της κατασκοπείας, το σύστημα Μαξίμου παρακολουθώντας το μισό υπουργικό συμβούλιο, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους κ.λπ. σε μία κανονική χώρα ο Πρωθυπουργός ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, θα είχε παραιτηθεί σε μία εβδομάδα το πολύ. Εδώ δεν συνέβη και αυτό το γεγονός αποτελεί πρόβλημα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Ο κ. Ντογιάκος κατέστησε εαυτόν μέρος της προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Ήρθε η χθεσινή παρέμβαση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού να καταστήσει την ελληνική δικαιοσύνη μέρος όλου αυτού του πολιτικού προβλήματος και τον ίδιο μέρος της προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Ο κ. Ντογιάκος παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα: ενώ η λειτουργία και η ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής καθορίζεται απολύτως από το Σύνταγμα, έρχεται χθες ο κ. Ντογιάκος και επιχειρεί με βάση το νόμο της Νέας Δημοκρατίας να ερμηνεύσει το Σύνταγμα! Το Σύνταγμα υπερέχει των νόμων και οι νόμοι οφείλουν να το ακολουθούν. Οφείλουμε όλοι, έχουμε την υποχρέωση να μην παραδώσουμε λιγότερη δημοκρατία στις επόμενες γενιές». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpp6p0f7i2u1)

Παρακολουθήσεις - Ανδρουλάκης: «Κακοποιούνται βάναυσα οι θεσμοί στον βωμό της συγκάλυψης»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως «κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης», όπως αναφέρει συγκεκριμένα.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη Δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης».

Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε επιπλέον ότι «από την αρχή αυτή η ιστορία με τις υποκλοπές δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα αλλά είναι ζήτημα Δημοκρατίας, είναι ζήτημα που αφορά τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών. Και πάνω απ' όλα αφορά τον αγώνα πολλών γενεών Ελλήνων για να έρθει η Δημοκρατία στην πατρίδα μας. Δεν θα επιτρέψουμε ως Δημοκρατική Παράταξη να συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση, που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα, εκθέτοντας τη διεθνώς», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παρακολουθήσεις: Η παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, κάνει λόγο για προσβολή της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ, σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή της τη γνωμοδότηση Ντογιάκου. 

«Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο ως απλή διατύπωση επιστημονικής άποψης (και μάλιστα νομικά εσφαλμένης) μπορεί να χαρακτηριστεί και ουδόλως δεσμεύει την ΑΔΑΕ, ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων της», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Θάνου και καταλήγει: «Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι ανεξάρτητη με συνταγματική κατοχύρωση (αρθ. 19, παρ. 2) και οι αρμοδιότητές της ορίζονται με τον Ν. 3115/2003. Υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο (μόνο). Αυτό σημαίνει ανεξάρτητη αρχή. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο της, άμεσα ή έμμεσα, προσβάλλει την ανεξαρτησία της». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ