Πολιτικη & Οικονομια

«Καλώς ήλθατε στην κρεατομηχανή» του ΤΕΙ Αθήνας

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κι άλλα βάσανα, όπως, το αλληθώρισμα του Βερολίνου προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 499
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78294-174768.jpg

Ρεπορτάζ του Ευτύχη Παλλήκαρη για όσα συμβαίνουν στο ΤΕΙ Αθήνας και στην Παιδεία γενικότερα.

«Καλώς ήλθατε στην κρεατομηχανή»! Με αυτό το τεράστιο πανό, στην κεντρική είσοδο των ΤΕΙ Αθήνας υποδέχονται «αριστερές» παρατάξεις τους πρωτοετείς, που αναζητούν ακόμα πρόγραμμα μαθημάτων και αίθουσες. Πανό, ακροβολισμένες παρατάξεις για βοήθεια και προειδοποιήσεις για «κρεατομηχανές» συνιστούν μια εικόνα που απωθεί, αλλά κανείς δεν τολμά να τη διορθώσει – ούτε βεβαίως οι καθηγητές που προσαρμόζονται στην πραγματικότητα ούτε οι υπουργοί που παρελαύνουν στις κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης.

Και μιας ο λόγος για τους υπουργούς Παιδείας, μαθαίνουμε ότι ένας πρώην, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, διεκδικεί τα ηνία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τώρα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταναστεύει στις Βρυξέλλες ως επίτροπος Μετανάστευσης. Το Μαξίμου μάλιστα τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα των επικρατέστερων. Λίγο ακόμα και θα μας πουν ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος άφησε έργο –αντί για ερείπια– στο Υπουργείο Παιδείας. Ας κάνουν μια βόλτα στα ΤΕΙ Αθήνας πριν επανορθώσουν την «αδικία»...

Στο μεταξύ, ο νυν υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει παραδώσει –λόγω φόρτου εργασίας προφανώς– τα κλειδιά του κόμματός του «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα» στον ανεξάρτητο βουλευτή Χρήστο Αηδόνη, που επιμένει να δηλώνει δημοσίως ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος του για τη στήριξη της κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Αηδόνης είτε αύριο είτε σε μια άλλη συγκυρία θα «ενδώσει» και θα επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έναν τόνο μεγαλοψυχίας στην επιλογή του. Στη Δράμα, όπου εκλέγεται, ήδη στήνεται ο μηχανισμός για τη στήριξή του ως υποψηφίου. Μη χάνουμε και χρόνο!

Δεν γίνεται βεβαίως λόγος για κάποιο «κύμα επιστροφής» στο ΠΑΣΟΚ, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Δεν είδαμε κάποιο «κύμα» ούτε με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Τα ιστορικά στελέχη της παράταξης πάντως ήταν παρόντα στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-που, σημειωτέον, δεν ήταν και ασφυκτικά γεμάτη... Καταγράψαμε πάντως τις απόψεις δύο παλαιμάχων της ΝΔ, που «καίνε». Η πρώτη: «Είναι σωστή η πρόταση του Απ. Τσιτζικώστα (σ.σ. περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και «τσάμπα μάγκα» κατά το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο). Τη λέω και εγώ εδώ και καιρό». Η πρόταση αφορούσε στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς τον Αντ. Σαμαρά πρωθυπουργό... Η δεύτερη άποψη: «Ο Σαμαράς πρέπει να μιλήσει με τον Τσίπρα με ανοιχτά χαρτιά και να καταλήξουν σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα κοινών σημείων για τη σωτηρία της χώρας». Τι λέτε, να τους προσλάβει για συμβούλους ο πρωθυπουργός;

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κι άλλα βάσανα, όπως, για παράδειγμα, το αλληθώρισμα του Βερολίνου προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Οι επαφές του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Άσμουσεν με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν ολοένα και περισσότερη δημοσιότητα – και «θεσμική» αναγνώριση από υψηλά ιστάμενους της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν ήταν αυτό πάντως που επιθυμούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μειοψηφικοί του «Αριστερού Ρεύματος» συνεχώς παρενοχλούν και ζητούν εξηγήσεις για τα «πάρε-δώσε» με τους «μερκελιστές». Ενδεικτικό των προθέσεων να κρατηθούν οι χαμηλοί τόνοι ήταν και τα όσα έγιναν κατά την τελευταία συνάντηση του κ. Άσμουσεν με τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη. Η είδηση διέρρευσε σε μια ελληνική εφημερίδα, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση τη γνώριζαν μόνο τρεις: ο Αλέξης Τσίπρας και οι Δραγασάκης-Σταθάκης. Ποιος λοιπόν είχε την ευθύνη της «διαρροής»; Η μίνι έρευνα έδειξε πως το... «wikileak» έγινε από πηγή της γερμανικής πρεσβείας, καθώς εκτός από τον κ.Άσμουσεν ήταν αρκετοί οι Γερμανοί (αν)επίσημοι που γνώριζαν το ραντεβού. Βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολούν και τα μέτωπα κατά της Μέρκελ στον ευρωπαϊκό Νότο – που προς το παρόν δεν υφίστανται. Εξού και οι όψιμες αναγνωριστικές βολές προς τη μεριά τόσο του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι, που ήταν μέχρι τώρα παγωμένες ελέω «λίστας Τσίπρα» στις ευρωεκλογές, όσο και με τον Φρ.Ολάντ – ναι, τον πάλαι ποτέ «Ολανδρέου»... Προσεχώς, τα σπουδαία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ