Πολιτικη & Οικονομια

EKT: Νέα άνοδος των επιτοκίων - Η μεγαλύτερη εδώ και δέκα χρόνια

Στις 75 μονάδες βάσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
EKT: Νέα άνοδος των επιτοκίων - Η μεγαλύτερη εδώ και δέκα χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα © ΕPA

EKT: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Σε νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Kατά συνέπεια, το καταθετικό επιτόκιο διπλασιάζεται στο 1,5%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξάνονται σε 2% και 2,25%, με ισχύ από 2 Νοεμβρίου.

Πλέον μετά τη σημερινή αύξηση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται από το 0,75% στο 1,50%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 2% από 1,25%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης από το 1,50% καθορίσθηκε στο 2,25%. 

Για την ΕΚΤ η καταπολέμηση του διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού (τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9%) είναι μονόδρομος. Υπό το πλαίσιο αυτό η σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. 

Ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων έχει ανοίξει στις 27 Ιουλίου όταν αυξήθηκαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μια αύξηση που σηματοδότησε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη μετά από οκτώ χρόνια.

Ακολούθησε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες στις 14 Σεπτεμβρίου (ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αυξήσει τόσο πολύ τα επιτόκια σε μία συνεδρίαση -εξαίρεση ένα διάστημα 18 ημερών τον Ιανουάριο του 1999), για έρθει η σημερινή αύξηση επίσης κατά 75 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ ακολουθεί τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και προχωράει έτσι σε επιθετικές αυξήσεις στην προσπάθειά της να ανακόψει τον πληθωρισμό ο οποίος φυσικά είναι πολύ υψηλότερα από τον στόχο της στο 2%.

Η ΕΚΤ τερμάτισε τον περασμένο Ιούλιο την πολιτική των πολύ χαμηλών-ακόμη και αρνητικών επιτοκίων -στα μέσα Ιουλίου. Αρχικά,αύξησε τα βασικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ακολούθησε η δεύτερη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ