- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας - Στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν
Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας - Αξιολόγηση των προτάσεων των Βρυξελλών.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολογούν τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες για να καμφθούν οι υψηλές τιμές ενέργειας ενόψει του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιαζόμενου πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου που έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε κάποιες πρωτεύουσες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν.
Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν τα μέτρα αυτά σήμερα. Στη συνεδρίασή τους δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη --δίνοντας στις Βρυξέλλες μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να περιληφθεί στις τελικές προτάσεις.
«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας λόγω της συνεχούς χρήσης των προμηθειών από τη Ρωσία ως όπλου και των τρομακτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ενέργειας», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών.
«Ανυπομονώ να συζητήσω με τους υπουργούς της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε τους καταναλωτές της ΕΕ να τα καταφέρουν με ασφάλεια και προσιτές τιμές τον χειμώνα», συμπλήρωσε. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κάντρι Σίμσον θα ανταλλάξει απόψεις με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με πιθανά έκτακτα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών της ενέργειας, με βάση το έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που περιγράφει τις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Διαχασμός στην Ευρώπη
Το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου έτυχε ανάμικτης υποδοχής.
Οι χώρες της Βαλτικής --που εδώ και καιρό υποστηρίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου-- τάσσονται υπέρ, παράλληλα με χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, που εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αργά χθες ότι το πλαφόν στην τιμή θα βοηθήσει να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι που θα βοηθήσει επίσης τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.
Άλλες χώρες εμφανίζονται πιο θετικές απέναντι στην ιδέα αυτή αφού η Ρωσία μείωσε περαιτέρω τις αποστολές αερίου προς το ευρωπαϊκό μπλοκ τον περασμένο μήνα, αλλά προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για να συμβεί αυτό. «Εάν υπάρξει ενότητα σε αυτό το σημείο, θα το στηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το χωνέψουν ορισμένοι, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πώς θα σχεδιαστεί το πλαφόν στην τιμή, αλλά ορισμένοι νόμοι της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.
Ορισμένες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθεια αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές.
Δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη --και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο-- ορισμένες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι ένα πλαφόν στην τιμή δεν θα καταφέρει πολλά και θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Δεν θα έσωζε τίποτα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Στόχος η υποχώρηση των τιμών κατά 5% έως 20% σε βασικά προϊόντα από τις 31 Αυγούστου
Τα νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ αποκαλύπτουν ανατροπές στις χρεώσεις για το 2026
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η δεξίωση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Μεγάρου - Ποιοι έδωσαν το παρών, οι απουσίες
Ομιλία του ΠτΔ για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Ζαχαράκη: «Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση είναι η πυξίδα για μια νέα πορεία στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση»
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ανάγκη αναθεώρησης και όχι κατάργησης του άρθρου 16», τόνισε η υπουργός Παιδείας
Η νέα φιλοσοφία της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επτά στρατηγικούς άξονες για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη εταιρεία
Ποιους αφορά το πρόγραμμα - Απασχόληση με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως και 1.250 ευρώ
Ποιους αφορά η συμπληρωματική πληρωμή
Κατάθεση στεφανιού από τον ΠτΔ στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ
«Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπενθυμίζουν το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο Ελληνισμός», τόνισε ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει «νίκη για την πόλη» τη συμφωνία για τη ΔΕΘ
Ο Δωδεκανήσιος πολιτικός πέτυχε την εισαγωγή του στο ΕΚΠΑ μέσω της ειδικής κατηγορίας
Οι αιτήσεις, η κλήρωση και όλα όσα αλλάζουν
«Δεν θα καθίσω να σας ακούσω με αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.