Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 23 - 29 Ιουνίου 2022

78 ετών ήταν ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο οποίος άφησε τον εξαιρετικά μάταιο τούτο κόσμο το περασμένο Σάββατο

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 834
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Τζούμας
© Kafka

Τα νέα της εβδομάδας 23 - 29 Ιουνίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

13 από τις συνολικά 50 πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη ότι θα απαγορέψουν τις αμβλώσεις  σε συνέχεια της απόφασης του υπερσυντηρητικού ανώτατου δικαστηρίου με την οποία ανατρέπεται η απόφαση του 1973, η οποία αφορούσε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. 

12 είναι οι εβδομάδες κατά τις οποίες επιτρέπεται η άμβλωση στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμούς.  

24 είναι οι εβδομάδες που επιτρέπεται η άμβλωση στην Ελλάδα αν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, που απειλεί με σοβαρή βλάβη τη  σωματική ή ψυχική υγεία της εγκύου ή βάζει τη ζωή της γυναίκας σε κίνδυνο ή υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού.

19 είναι οι εβδομάδες που επιτρέπεται η άμβλωση στην Ελλάδα, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί.


52 δισεκατομμύρια δολάρια ετοιμάζονται να «ρίξουν» οι ΗΠΑ για παραγωγή μικροκυκλωμάτων (τσιπ). Η απόφαση πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο έθεσε θέμα εθνικής ασφάλειας ενώ προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθεί μέριμνα, οι εταιρείες παραγωγής θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε άλλες χώρες όπου το κόστος είναι φθηνότερο. 

1.945 δολάρια ετησίως είναι ο κατώτατος ονομαστικός μισθός στην Κίνα σύμφωνα με τη wikipedia.

15.080 δολάρια είναι ο ετήσιος κατώτατος ονομαστικός μισθός στις ΗΠΑ.

10.389 δολάρια είναι ο αντίστοιχος μισθός στην Ελλάδα. 


55% είναι οι απώλειες του bitcoin κατά το τελευταίο εξάμηνο. 

3 τρισ. δολάρια ήταν το συνολικό μέγεθος της αγοράς των κρυπτονομισμάτων πριν από δύο χρόνια. Συρρικνώθηκε σε κάτω από 1 δισ. δολάρια φέτος. 


11 χρόνια και κάτι λίγους μήνες κάθισε στη φυλακή ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2019 αλλά στη συνέχεια υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ζητούσε την επανάληψη της δίκης.

4 μέλη του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας επικύρωσαν την Τρίτη την αρχική απόφαση του Εφετείου και έτσι αναμένεται η άμεση αποφυλάκισή του. 


20% όσων ασθένησαν με covid θα έχει υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το ήπαρ, τον θυρεοειδή αδένα και το κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

17.000 νεκρούς επί της θητείας του Πλεύρη στο Υπουργείο μέτρησε ο Παύλος Πολάκης, αποδίδοντάς του εμμέσως την ευθύνη. 

6.000 υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν επιχειρεί να υπερασπιστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας των κυβερνήσεων Τσίπρα, επιμένοντας ότι ήταν λάθος η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «τώρα που αποδείχθηκε πως τα εμβόλια δεν πιάνουν την παραλλαγή όμικρον», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

2 είναι οι παραλλαγές του covid (BA.4 και BA.5) οι οποίες δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, ούτε από τα αντισώματα νόσησης, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ωστόσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο εμβολιασμός και για αυτές τις υποπαραλλαγές προσφέρει επαρκή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι ερευνητές.

30.000 κρούσματα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη. Η κορύφωση του κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου.


180 τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνώρισης (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117ήρθαν την Κυριακή στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ.

174 ίδια οχήματα έχουν ήδη παραληφθεί ενώ οι παραλαβές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. 


10ος καλύτερα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο αναδείχθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για το περασμένο έτος με έσοδα λίγο πάνω από 80 εκατ. δολάρια. 

130 εκατ. δολάρια έβγαλε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής πέρυσι. Πρόκειται για τον Λιονέλ Μέσι, παρότι δεν ήταν η καλύτερη χρονιά του. 


1,9 εκατ. δολάρια ήταν η αξία των τόκων και ομολόγων τα οποία απέτυχε να αποπληρώσει η Ρωσία στις αρχές της εβδομάδας. Η ίδια η Ρωσία έχει χρήματα για να πληρώσει και αρνείται το γεγονός. 

12 μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Παραγώγων υπερψήφισαν τον χαρακτηρισμό «χρεοκοπία». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν οι Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Pacific Investment Management και Elliot Management, ενώ διαφοροποιήθηκε η τράπεζα Citi.

2,5 δισ. δολάρια θα πρέπει να πληρώσουν οι οργανισμοί που προσέφεραν συμβόλαια ασφάλισης cds στους επενδυτές που ασφαλίστηκαν έναντι κινδύνου μη εξυπηρέτησης του ρωσικού χρέους.

104 χρόνια πριν είχε συμβεί το προηγούμενο πιστωτικό γεγονός στη Ρωσία. Ήταν  το 1918, όταν οι Μπολσεβίκοι υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν απέρριψαν το δυσθεώρητο φορτίο χρέους του ρωσικού έθνους.  


37 ώρες θα εργάζονται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι της ΕΥ Ελλάδος. Εναλλακτικά μπορούν να λάβουν το μειωμένο αυτό ωράριο ως επιπλέον ημέρες άδειας στο ίδιο διάστημα.


3,4 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό report  της KPMG.  

23,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας αφορά σε παράνομα τσιγάρα που βλάπτουν την οικονομία και πιθανώς και την υγεία. 

1% είναι το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στο Λουξεμβούργο.

2% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλγαρία, την Ιταλία αλλά και τη Γερμανία.

604 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι χάνονται από τα κρατικά ταμεία λόγω των παράνομων τσιγάρων. 

2η στην Ευρώπη είναι η χώρα μας από πλευράς παράνομων τσιγάρων. Νομίζω ότι οι διωκτικές αρχές που αφήνουν τα καράβια με τα παράνομα τσιγάρα να αρμενίζουν ακόμη και όταν τα πιάνουν, μπορούν και καλύτερα, έτσι ώστε να διώξουμε τους κουτόφραγκους (Γάλλους) από την πρώτη θέση. 


200 σαμπάνιες άνοιξε παρέα Αράβων στη Μύκονο. Θα λυσσάξουν τα ηθικοπλαστικά media. Μπράβο λέω εγώ στους ματαιόδοξους, οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική οικονομία.


78 ετών ήταν ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο οποίος άφησε τον εξαιρετικά μάταιο τούτο κόσμο το περασμένο Σάββατο. Το Rest in Peace δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αυτό που επιθυμούσε.  


Verba Volant

Νάντια Βαλαβάνη 

«Θυμάμαι ότι αναστοχαζόμουνα ειρωνικά το δίλημμα στους στίχους του Μπρεχτ στο δεύτερο, το απαγορευμένο από τον Κουρτ Βάιλ, φινάλε της “Όπερας της πεντάρας” για το αν είναι μεγαλύτερο έγκλημα η ληστεία ή η ίδρυση μιας τράπεζας».
Η πρώην υπουργός της ΠΦΑ αναπολεί τις λιγοστές ώρες αντίστασης που οδήγησαν στα capital controls. Τη μοναδική περίοδο που η ίδια είδε την ελπίδα να έρχεται από τα ΑΤΜ. Μετά ο Τσίπρας υπέγραψε το 3ο μνημόνιο και χωρίς δεύτερη σκέψη η Νάντια παραιτήθηκε, πριν προλάβουν ν’ ανοίξουν οι τράπεζες και πάρουν οι πλεμπαίοι (όσοι δεν είχαν inside information) τα λεφτά τους.

Έλενα Ακρίτα  

«Τον Αlice Cooper δεν τον λες και θρύλο, μισό τραγούδι έχει γράψει στην καριέρα του». 
Έχει δίκιο η συγγραφέας. Θυμάμαι το τραγούδι που έλεγε «School’s out for summer». Ευτυχώς μετά ήρθε ο Michael Bruce και έγραψε το άλλο μισό που έλεγε «School's out forever», οπότε έγινε επιτυχία.

Κώστας Βαξεβάνης   

«Επί capital controls μπορούσαμε να βγάλουμε 1.800 ευρώ το μήνα. Τα οποία σήμερα η πλειοψηφία δεν έχει».
Ορθόν. Τότε τα ΑΤΜ έβγαζαν 1.800/μήνα ασχέτως με το πόσα είχες στον λογαριασμό σου. Αυτή είναι η δύναμη του παραμυθιού.

Στέφανος Τσιτσιπάς  

«Οι πόλεις και οι δήμοι θα πρέπει να φυτεύουν οπωροφόρα δέντρα σε δημόσιους χώρους για να βοηθήσουν στη σίτιση των αστέγων στους δρόμους».
Πλεμπαίικη άποψη από τον διάσημο τενίστα. Μια ανώτερη αισθητική θα επέβαλλε τη δημιουργία δημοτικών «Fortnum and Mason» σε κάθε γειτονιά ώστε οι άστεγοι να προμηθεύονται τα φρούτα, διαλεγμένα και καλογυαλισμένα.

Δημήτρης Τζανακόπουλος   

«Δεν έκλεισε τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ντράγκι τις έκλεισε το 2015».
Ναι, όντως. Τον είχα δει και εγώ να βάζει λουκέτα σε τραπεζικά υποκαταστήματα στο Αιγάλεω και να τρέχει να κρυφτεί ενώ τον κυνηγούσε ένας κύριος με λαχούρι πουκάμισο. Αργότερα κατηγορήθηκε ότι χτυπούσε και κουδούνια ανυποψίαστων πολιτών μέσα στα μαύρα τα μεσάνυχτα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ