Πολιτικη & Οικονομια

Χρ. Σταϊκούρας για ακρίβεια: Ομαλοποίηση της κατάστασης τέλος του 2023 με αρχές του 2024

Τι είπε για τις εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας © ΑΠΕ
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας © ΑΠΕ

Xρήστος Σταικούρας: Η εκτίμηση για την άμβλυνση της ακρίβειας.

Την εκτίμησή του ότι οι δυσκολίες που συμπυκνώνονται στη λέξη «ακρίβεια», μέσω -όπως είπε- ενός υψηλού πληθωρισμού, θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση το 2022 και θα επεκταθούν με χαμηλότερη ένταση το 2023, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος σημείωσε σχετικά ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα σημερινά δεδομένα, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα μείνει γενναία και αποτελεσματικά δίπλα στην κοινωνία, όπως έχει αποδείξει εδώ και τρία χρόνια τώρα».

«Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με έναν σημαντικό αριθμό μεγέθυνσης, τον υπολογίζουμε 3% στον προϋπολογισμό, και με βάση τους πρώιμους δείκτες της οικονομίας, φαίνεται ότι το ποσοστό θα είναι αρκετά υψηλότερο. Η ανεργία μειώνεται. Στο κάθε νοικοκυριό που είχε έναν άνεργο, μπαίνει πρόσθετο εισόδημα. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί δύο φορές. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, το 75% δεν πληρώνει φόρους, και ένα κομμάτι τους θα έχει πιστωτικό. ΕΝΦΙΑ πληρώνει ένα δισ. ευρώ λιγότερο από ότι το 2018. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το 29% στο 22%, προκαταβολή φόρου μικρότερη. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει ούτε το 2021, ούτε το 2022, ούτε το 2023. Αυτά είναι αρκετά δισ. ευρώ. Δεν είναι επιδόματα, είναι όμως βοήθεια στο πορτοφόλι του πολίτη, γιατί δεν είναι εκροή πόρων. Αυτά πρέπει να προσμετρηθούν όταν κάνεις οικονομική πολιτική» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022. «Τόσα μέτρα δεν έχει πάρει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ είναι για το ρεύμα. Για να αποφύγει ο πολίτης το 70% – 90% του κόστους της επιπλέον επιβάρυνσης το Β’ εξάμηνο του 2022. Έχουμε στα καύσιμα παρεμβάσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αρκετές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, και μια σειρά απο άλλα μέτρα όπως είναι οι μειωμένοι ΦΠΑ που τώρα νομοθετούμε στη Βουλή», πρόσθεσε ακόμη.

Με αφορμή ρεπορτάζ από πρατήριο καυσίμων και την παρέμβαση στην εκπομπή του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλη Κιούση, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη μέτρων για την τιμή της βενζίνης, ο ίδιος εξήγησε ότι τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα είναι μεν αυξημένα, αλλά το άθροισμά τους με το 90% της φορολόγισης των υπερκερδών εταιρειών επιστρέφονται στην κοινωνία. «Αυτό είναι που ζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε.

«Τα μέτρα μας πράγματι δεν είναι οριζόντια στα καύσιμα, και ορθώς δεν είναι. Έχουν κοινωνικό πρόσημο. Καλύπτουν τα 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τα 3,5 εκατομμύρια που κινούνται. Αυτό που άκουσα είναι να βοηθήσουμε κι αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Είκοσι λεπτά να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι 1,5 δισ. ευρώ. Αν το κάνουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιο άλλο μέτρο δεν θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει απεριόριστος δημοσιονομικός χώρος» πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός.

Στο ερώτημα αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εμείς έχουμε χρονικο ορίζοντα και λειτουργούμε με τετραετία. Είναι ζημιογόνα όμως μακρά προεκλογική περίοδος. Εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα τετραετίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Για την οικονομία είναι αδιάφορο το πότε θα γίνουν εκλογές. Η μακρά προεκλογική περίοδος είναι κακή για την οικονομία. Η οικονομία λειτουργεί με όρους τετραετίας, επιτυγχάνει τους μεγάλους στόχος της με τις θυσίες της κοινωνίας της τελευταίας δεκαετίας».

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ