Πολιτικη & Οικονομια

Αχ, να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ να φτιαχτεί η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ

Αν όντως κυβερνούσε το κόμμα της νομιμότητας, θα ήταν αδύνατο για τα μέλη των πανεπιστημιακών συμμοριών να δρουν με την άνεση που το κάνουν

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη - Καταστροφές από αγνώστους στο ισόγειο του Βιολογικού του ΑΠΘ όπου είχαν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης
© MOTION TEAM

Ο βανδαλισμός της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ, η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια και η αδυναμία επιβολής του νόμου από τη Νέα Δημοκρατία.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, δεν ξέρω για άλλους τομείς (αν και υποψιάζομαι ότι και εκεί είναι απαραίτητη) αλλά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Αν στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση δεν αλλάξει κι αν δεν γίνει επιτέλους πρωθυπουργός ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, νομίζω πως τα ελληνικά πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα έχουν μέλλον αλλά θα καταδικαστούν στο θλιβερό παρόν των τελευταίων δεκαετιών. Αυτά τα γράφω γιατί στο Αριστοτέλειο (με σήμα τον Αϊ Δημήτρη) Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μέλη των γνωστών συμμοριών που δρουν ανενόχλητες στα πανεπιστήμια πήραν βαριοπούλες και γκρέμισαν την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών. Φυσικά το έκαναν όπως και οτιδήποτε άλλο κάνουν: χωρίς να τους σταματήσει ή έστω ελαφρώς να τους ενοχλήσει, κανείς.

Δεν λέω ότι το να μη θέλουν οι συμμορίες τη βιβλιοθήκη δεν είναι αναμενόμενο: όσο εξαπλώνεται η γνώση, τόσο συρρικνώνεται η επιρροή αυτών των παραβατικών γκρουπούσκουλων. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο των φοιτητών, τόσο μικραίνει η πιθανότητα να συγκινούνται από αντικοινωνικές ιδέες και βλακώδη συνθήματα. Επιπροσθέτως η καταστροφή της βιβλιοθήκης είναι μια επιβεβαίωση του ποιος κάνει κουμάντο στα πανεπιστήμια − μια επιβεβαίωση ισχύος που είναι απαραίτητη για κάθε συμμορία. 

Λέω ότι όλα αυτά θα ήταν αδύνατο να συμβούν αν στην κυβέρνηση ήταν η Νέα η Δημοκρατία και πρωθυπουργός ήταν ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης. Δηλαδή αν κυβερνούσε ένα κόμμα και ένας πρόεδρος κόμματος που πάνω και πρώτα από όλα βάζουν την επιβολή της νομιμότητας επειδή ξέρουν ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανόνες. Και μάλιστα κανόνες που να ακολουθούνται από όλους και όχι κανόνες που υπάρχουν αποκλειστικά για διακοσμητικούς λόγους.

Δυστυχώς όμως εδώ και δεκαετίες υφιστάμεθα μια κυβέρνηση η οποία, όχι απλώς έχει αφήσει την τήρηση των κανόνων στο έλεος κάθε εγκληματία και κάθε παραβατικού, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις (όπως π.χ. οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν, σύμφωνα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, καταπατήσει παραλίες και αιγιαλούς), νομοθετεί έτσι ώστε να προστατευτούν οι εγκληματίες και οι παραβατικοί. Από τις παραλίες μέχρι τα τραπεζοκαθισματοδρόμια/δεντροδρόμια/ζαρτινιεροδρόμια/διτροχοδρόμια/πάρκινγκ (αυτά που για πλάκα λέμε «πεζοδρόμια») και από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέχρι τα πανεπιστήμια η παρούσα κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει οποιονδήποτε νόμο θα εμπόδιζε τη δράση παραβατικών και εγκληματιών συμπολιτών, κάνοντας έτσι την ανάγκη για μια κυβέρνηση της Νέας της Δημοκρατίας επιτακτική.

Κάποιοι προβοκάτορες διαδίδουν ότι η Νέα η Δημοκρατία είναι κυβέρνηση και ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός από το 2019, αλλά αυτό είναι ένα αυταπόδεικτο ψέμα: Αν όντως κυβερνούσε το κόμμα της νομιμότητας, το κόμμα που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την αποστροφή του για την παραβατικότητα και μάλιστα ειδικά στα πανεπιστήμια, θα ήταν αδύνατο για τα μέλη των πανεπιστημιακών συμμοριών να δρουν με την άνεση που το κάνουν. Αν κυβερνούσε η Νέα η Δημοκρατία δεν θα θεωρούντο (επισήμως απο υπουργικό στόμα) οι αποφάσεις φοιτητικών συνελεύσεων ισχυρότερες του νόμου, αν κυβερνούσε η Νέα η Δημοκρατία θα ήταν αδύνατον η επιβολή του νόμου να είναι ταμπού, αν κυβερνούσε η Νέα η Δημοκρατία θα ήταν αδύνατο η πολιτεία να δικαιολογείται σαν σκανταλιάρης μαθητής που τον έπιασαν στα πράσα τις λίγες φορές που ο νόμος πραγματικά επιβάλλεται.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, νομίζω πως πρέπει επιτέλους να δώσουμε την ευκαιρία στη Νέα τη Δημοκρατία να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Αν όχι για οτιδήποτε άλλο, αλλά τουλάχιστον για τα πανεπιστήμια και τη βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ που πρέπει κάποια στιγμή να κατασκευαστεί. Και μπράβο της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ