Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Ανδρουλάκης: Επερώτηση στην Κομισιόν για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης © EUROKINISSI

Νίκος Ανδρουλάκης: Επερώτηση στην Κομισιόν για τους βονδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν μετά τους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του

«Δύο χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCΟ από Μουσείο σε Ισλαμικό Τέμενος, οι εικόνες βανδαλισμού της επιβλητικής Αυτοκρατορικής πύλης του Μνημείου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.χ. είναι απαράδεκτες και προκαλούν τον αποτροπιασμό όλης της ανθρωπότητας.

» Οι καταστροφές αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο  ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών, και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού του χαρακτήρα αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας.

» Έχοντας όλα αυτά υπόψη ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Πώς μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, όπως είναι και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;
  • Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, πιθανώς σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας της Αγίας Σοφίας και την αποκατάστασή των ζημιών που έχουν προκληθεί;»

Αγία Σοφία Αυτοκρατορική Πύλη - Πώς έγινε η ζημιά

Ανακοίνωση για την Αγία Σοφία και τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη εξέδωσε η τουρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων. Όπως αναφέρει η καταστροφή στο κυκλικό ξύλινο στοιχείο στην κεντρική είσοδο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε φυσιολογική φθορά από τον χρόνο.

Στην ίδια ανακοίνωση η τουρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίζεται πως οι εργασίες συντήρησης και αναβίωσης του συμπλέγματος στην Αγία Σοφία εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με επιμέλεια.

Η Αγία Σοφία προστατεύεται από 150 κάμερες ασφαλείας και 68 φύλακες

«Ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας -που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο μας- αποτελεί παράδειγμα (αυτής της επιμέλειας). Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Το σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό από 150 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας ασφαλείας όσον αφορά τη ζημιά. Όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, σε καθεστώς μουσείου δέχονταν 18 με 19.000 επισκέπτες και με τη μετατροπή σε τζαμί ο αριθμός ανήλθε σε 40 με 45.000.

«Η Αγία Σοφία που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, μνημείο της UNESCO, κληροδότημα και παρακαταθήκη του Πορθητή, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές δομές στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία όπως παρέμεινε όρθια για 1484 χρόνια έτσι θα μεταβιβαστεί με την ίδια μεγαλοπρέπεια και στο μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ