Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 14 - 20 Απριλίου 2022

2-0 σετ κέρδισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς τον Ισπανό Αλεχάντρο Νταφίντοβιτς-Φοκίνα (Νο 46 στον κόσμο) και υπερασπίστηκε τον τίτλο του στο τουρνουά του Μόντε Κάρλο.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 824
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε το τουρνουά του Μόντε Κάρλο
© EPA/SEBASTIEN NOGIER

Τα νέα της εβδομάδας 14 - 20 Απριλίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

73,5% των ψηφισάντων έλαβε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος. Ήτοι 3.438 ψήφους.

25,8% ή 1.208 ψήφους έλαβε η πρόταση της «Ομπρέλας» που διαφοροποιούνταν στο γεγονός ότι ήθελε να εκλέγονται από το συνέδριο.

5.784 ήταν οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι.

15 Μαΐου θα στηθεί τελικά η κάλπη για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή. Ίσως να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, όπως παραδοσιακά συνέβαινε σε αριστερά καθεστώτα.


1-2 συστημικές τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν αρκούν στον Παύλο Πολάκη, όπως δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «τρώει» τα λεφτά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

31 δισ. ευρώ είναι το «μαξιλάρι» που διαθέτει στο ταμείο το ΥΠΟΙΚ, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο επενδυτικό συνέδριο Capital Link.

17,5% αυξημένα έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους τον Μάρτιο του 2022.


36,4% των ερωτηθέντων σε έρευνα της διαΝέοσις δηλώνουν ότι, αν μπορούσαν να διαλέξουν δουλειά, θα προτιμούσαν «μισθωτή εργασία στο Δημόσιο», η οποία είναι και η δημοφιλέστερη απάντηση.

55,4% των Ελλήνων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60 έτη. Αργά είναι. Με σοσιαλισμό και ανήλικα τέκνα, έβγαινες στη σύνταξη πριν τα 50.

48,8% των Ελλήνων θα επέλεγαν την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα.


12.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τον ελεγκτικό οίκο deloitte, για αποζημιώσεις σε (υποτίθεται) εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίς.

3.500 μόνο εξ αυτών ήταν σε θέση να αποδείξουν πως πράγματι εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό στις 24 Φεβρουαρίου. Κάποιοι θα μιλήσουν για το «δαιμόνιο της φυλής», κάποιοι άλλοι έχουν απλώς αναμνήσεις από τότε που «η κυβέρνηση μοίραζε λεφτά σε όποιον μιλούσε ελληνικά», όπως είχε αποκαλύψει πρώην υπουργός.

2.984 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ.

480 άτομα έχουν ήδη λάβει την αποζημίωση των 2.000 ευρώ.

106 αναμένεται να τη λάβουν έως το τέλος της εβδομάδας

545 αιτήσεις αναμένουν έγκριση.


300 εκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος της επένδυσης που σχεδιάζει ο Όμιλος Βιοχάλκο στην περιοχής Αλμυρός του Βόλου. Αφορά σε μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών και βάσεων φωτοβολταϊκών.

200-300 νέες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν με τη νέα επένδυση.

700 εργαζόμενους απασχολεί ο όμιλος Βιοχάλκο στην περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα στις εταιρείες SOVEL και Αειφόρο.


60 αποφάσεις ημερησίως για παρακολούθηση πολιτών από την ΕΥΠ εξέδιδε η αρμόδια εισαγγελέας κατά το έτος 2021, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιστότοπος tvxs.gr.


19 μέτρα κάτω από το δάπεδο της Παναγίας των Παρισίων βρέθηκε σαρκοφάγος σε άριστη κατάσταση, κατά τη διαδικασίας των εργασιών αποκατάστασης μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

14ος αιώνας ήταν όταν θάφτηκε η σαρκοφάγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

1.95 μέτρα ύψος και 48 εκατοστά φάρδος έχει η σαρκοφάγος. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο τρόπος ταφής θεωρείται «περίεργος και σπάνιος». Θεωρείται ότι ο νεκρός ανήκε στην ελίτ της εποχής.


7 έως 12 μονάδες διαφορά υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών. Μη σας μπερδεύουν οι κραυγές ξεπλύματος του λαϊκισμού. Η διαφαινόμενη ήττα της Λεπέν είναι μια ακόμη ήττα των λαϊκιστών, οι οποίοι είναι ίδιοι σε όλη την Ευρώπη (και αλλού) ανεξαρτήτως «προβιάς».

56% είναι η πρόθεση ψήφου υπέρ του Μακρόν, με βάση τις δημοσκοπήσεις.


6% έως 7% είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

2% αύξηση δόθηκε από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος.

3% ή 4%, κατ’ ανώτατο όριο προτείνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ. Επιφυλάξεις εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων. Υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις θα απειλήσουν τη βιωσιμότητά τους.


60%-90% πληρότητα εμφανίζουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για το Πάσχα ανά την Ελλάδα.

50% περίπου των εποχιακών ξενοδοχείων στους προορισμούς ανά την Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει για την περίοδο του Πάσχα. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αλλά δεν αυξάνουν τους μισθούς για να βρουν προσωπικό. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.


1 εκατ. ευρώ bonus στους εργαζόμενους αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της Πλαίσιο Computers.

206% αύξηση στα κέρδη προ φόρων ανακοίνωσε η εταιρεία.

10 εκατ. ευρώ επενδύσεις θα πραγματοποιήσει φέτος η εταιρεία, σύμφωνα με τον ιδρυτή Γιώργο Γεράρδο.


2-0 σετ κέρδισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς τον Ισπανό Αλεχάντρο Νταφίντοβιτς-Φοκίνα (Νο 46 στον κόσμο) και υπερασπίστηκε τον τίτλο του στο τουρνουά του Μόντε Κάρλο.

836.335 ευρώ ήταν το χρηματικό έπαθλο του τουρνουά, αυξημένο κατά 233,09 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.


Verba Volant

Παύλος Πολάκης  

«Μη συνεχίσεις έτσι! Την επόμενη φορά θα είμαι λιγότερο ευγενής».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο Χρήστος Ζαμπούνης της αριστεράς εξεμάνη. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να τον φανταστείτε να χάνει την αστική του ευγένεια αλλά όλοι μας έχουμε βγει εκτός ορίων για μία και μόνη φορά στη ζωή μας. 

Νίκος Μανιός

«Μία είναι η λύση. Και οι καραβανάδες οι σημερινοί, οι στρατευμένοι, και οι πολιτικοί να ενωθούν ενάντια σ' αυτούς που μας έχουν στο ίδιο καθεστώς από το 1824».
Σε ένα συνέδριο ακούγονται πολλά. Στο συνέδριο της ριζοσπαστικής αριστεράς μπορεί να ακούγεται και ένας σύνεδρος να καλεί τους «καραβανάδες» να κάνουν πραξικόπημα για να βρεθεί το κόμμα του στην εξουσία.

Νίκος Καρανίκας  

«Μάλλον έλειπες όταν έκανε την πρόζα αποχώρησης (sic) ο Σκουρλέτης και γέλαγε το σώμα (πλην των 53) όταν δεν έφυγε τελικά. Δεν πέρασε όμως ο εκβιασμός και έγινε ρεζίλι και έμειναν».
Ο τέως στρατηγικός σύμβουλος σηκώνει (μέσω FB) το γάντι στη σύζυγο Σκουρλέτη κυρία Ορσαλία Πρίσκου η οποία τον κατηγόρησε ότι είναι ψεύτης και ότι ο Σκουρλέτης δεν απείλησε με αποχώρηση. Τελείωσε την απάντηση του με τη βιβλική φράση «άντε γεια» (ίσως Ματθ. 1,10) και ευχόμενος «καλή ανάσταση» (με άλφα μικρό). 

Χρήστος Μαντάς  

«Είμαστε μακριά από αυτά. Δεν είχαμε ούτε έναν υπολογιστή εδώ, ούτε μια πρίζα. Μη λέμε μεγάλες κουβέντες και δεν μπορούμε στο σπίτι μας να κάνουμε στοιχειώδη πράγματα».
Ο πρώην βουλευτής, σε κρεσέντο ειλικρίνειας, βάλλει στην πραγματικότητα κατά του Νίκου Παππά, ο οποίος θρυλείται (και λέγεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός) ότι είχε προετοιμάσει όλη τη δουλειά που βρήκε έτοιμη ο Πιερρακάκης.

 Βασιλική Ροδή  

«Θέλω να μου πει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχουμε δημιουργήσει ως κόμμα με καταξιωμένους επιστήμονες μια ημερίδα, όχι όμως μόνο με τον κύριο Γεροτζαφιά (sic) που λέει σε μας τους ανεμβολίαστους να πάρουμε τα βουνά, αυτή δεν είναι θέση επιστήμονα. Ας καλέσει τον κύριο Κούβελα, τον κύριο Αρβανίτη, τον κύριο Ιωαννίδη. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, να συνεργαστούμε με τη Ρωσία που διαθέτει ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, το Γκαμαλέγια, να παράγουμε δικά μας φάρμακα, δικά μας εμβόλια. Παράλληλα δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης για ένα τέτοιο εγχείρημα».
Το highlight του συνεδρίου από μια συντρόφισσα η οποία παρέμεινε μέχρι τώρα στην αφάνεια. Θα ήταν κρίμα για τη συντρόφισσα από την Πάτρα να παραμείνει ανώνυμη, οπότε η στήλη πράττει το σωστό και την παραδίδει στην αιωνιότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ