Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 21 - 27 Απριλίου 2022

64 ετών είναι ο Οσμάν Καβάλα, η νέμεση του Ερντογάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, σε μια δίκη παρωδία.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 825
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οσμάν Καβάλα
Οσμάν Καβάλα © Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 21 - 27 Απριλίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

44 δισεκατομμύρια δολάρια θα θα διαθέσει ο Ίλον Μασκ για την εξαγορά των μετοχών του Twitter. Ο ίδιος οραματίζεται ένα πιο «ελεύθερο» Twitter ενώ οι επικριτές του μεταφράζουν την πρόθεση για ελευθερία σε ασυδοσία με ανυπολόγιστες προεκτάσεις, δεδομένης της ισχύος των κοινωνικών δικτύων αλλά και της σκοτεινής προϊστορίας με τις καταγγελίες για επιρροή στο εκλογικό σώμα μέσω κυρίως της διάδοσης fake news.

21 δισ. δολάρια θα δαπανήσει ο ίδιος για την εξαγορά, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.

1 δισ. δολάρια είναι η ρήτρα που θα πρέπει να πληρώσει ο Μασκ, αν ναυαγήσει η συμφωνία.

257 δισ. δολάρια εκτιμάται η «καθαρή θέση» δηλαδή το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή του Μασκ, γεγονός που τον καθιστά πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Κάποιοι λένε ότι είναι ο πραγματικός ηγέτης του πλανήτη.

2/3 της περιουσίας του είναι τοποθετημένα σε μετοχές της Tesla.

12,2% υποχώρησαν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla μετά τη γνωστοποίηση του ιδρυτή της ότι θα εξαγοράσει το Twitter.

217 εκατομμύρια χρήστες ήταν ενεργοί καθημερινά στο Twitter στο τέλος του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

6 εκατομμύρια καθημερινοί χρήστες προστέθηκαν μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

5,08 δισ. δολάρια ήταν ο συνολικός τζίρος της Twitter Inc. πέρυσι, δηλαδή ο Μασκ πληρώνει περίπου 5 φορές τον ετήσιο τζίρο της εταιρείας για να την αποκτήσει.

608.435 δισ. δολάρια ήταν η συνολική αξία της Facebook (υπολογισμένη με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της μητρικής Meta Platforms). Πολλά λεφτά αλλά ασυγκρίτως λιγότερα με το 1 τρις που ήταν η αξία της πέρυσι στα μέσα του έτους.

2.08 τρισ. δολάρια (ναι δεν πρόκειται για λάθος) ήταν η αξία της Apple πέρσι την άνοιξη. Μέγεθος μεγαλύτερο από τη συνολική οικονομία χωρών όπως η Ιταλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς ή η Ρωσία. Είναι μεγαλύτερη η αξία της ακόμη και από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ή από τη συνολική περιουσία των 18 πλουσιότερων ανθρώπων στη Γη.


58,5% των ψήφων έλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, και εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

41,45% των ψήφων έλαβε η Μαρίν Λεπέν, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη γαλλική ακροδεξιά.

72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχαν στις εκλογές στις οποίες τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.


24% αύξηση στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημείωσαν το πρωί της Τετάρτης οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στον απόηχο της είδησης ότι η Ρωσία διακόπτει την τροφοδοσία σε Πολωνία και Βουλγαρία, επειδή αρνούνται να την πληρώσουν σε ρούβλια.

4 Ευρωπαίοι αγοραστές πλήρωσαν σε ρούβλια και 10 εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρωσικό νόμισμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ωστόσο ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στις απειλές της Ρωσίας. Μάλλον αυτό θα εννοεί ότι είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε σε ρούβλια.


8% αυξημένη σε σύγκριση με το 2019 ήταν φέτος η έξοδος των Ι.Χ. οχημάτων από την Αθήνα για τις ημέρες του Πάσχα, σύμφωνα με την Τροχαία.

245.000 οχήματα πέρασαν από τα διόδια από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη Μεγάλη Παρασκευή. Προφανώς δεν περιλαμβάνονται όσοι έφυγαν, και ήταν επίσης αρκετοί, τις προηγούμενες ημέρες.

227.270 οχήματα είχαν φύγει από το «κλεινόν άστυ» κατά το ίδιο διάστημα του 2019.

579% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι ήταν η επιβατική κίνηση από το λιμάνι της Ραφήνας.

340% αυξημένη ήταν η κίνηση από το λιμάνι του Λαυρίου.

150% αύξηση παρουσίασε η επιβατική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά.

30-35% αύξηση παρουσίασαν οι κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων.


7 στους 10  Έλληνες έχουν μειώσει ή σταματήσει τελείως την κατανάλωση ακόμα και σε είδη που θεωρούνται πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari.

99% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα καύσιμα των αυτοκινήτων έχουν ακριβύνει υπερβολικά.

29% έχει «κόψει» τελείως τα έξοδα για ταξίδια/διακοπές και το 32% έχει μειώσει την κατανάλωση στις υπηρεσίες αυτές.

39% δήλωσε ότι δεν περιορίζει τα έξοδα για διακοπές, είτε ότι δεν επηρεάζεται από την άνοδο των τιμών.


14,7 ευρώ/τετραγωνικό κοστίζουν τα ενοίκια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και είναι η ακριβότερη περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με έρευνα της spitogatos.

6,3 ευρώ το τετραγωνικό ζητούν κατά μέσο όρο για κάθε τετραγωνικό στο Ίλιον, στη φθηνότερη περιοχή του λεκανοπεδίου.


1 βαθμίδα αναβάθμισε τη Μεγάλη Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας οίκος αξιολόγησης «S&P Global Ratings».

1 βαθμίδα απέχει πλέον για τον συγκεκριμένο οίκο, όπως και για άλλους 2 που είναι επιλέξιμοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα». Δύσκολα θα φτάσουμε εκεί πριν τις εκλογές, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

9 κατά σειρά αναβαθμίσεις έχει κάνει η S&P τα τελευταία 2,5 χρόνια.


75 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για την ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου, στο πρότυπο του Dumfries House, της βασιλικής εξοχικής κατοικίας που πρόκειται να αποτελέσει πρότυπο για την αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι.

2.000 στρέμματα είναι η έκταση του Dumfries House και για την αναγέννηση της οικίας και του κτήματος η κυβέρνηση της Σκωτίας συνεισέφερε 5 εκατομμύρια στερλίνες.

47.427 στρέμματα ήταν η μέγιστη έκταση του πρώην βασιλικού κτήματος, όταν το 1898 η Βουλή παραχώρησε την έκταση του εθνικού κτήματος Μπάφι. Κάποιοι ίσως παρερμήνευσαν την ορθογραφία του κτήματος, οδηγήθηκαν σε λάθος «μονοπάτια» και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στο διάδοχο του βρετανικού θρόνου σηματοδοτεί την αλλαγή του πολιτεύματος και την παλινόρθωση της μοναρχίας.


64 ετών είναι ο Οσμάν Καβάλα, η νέμεση του Ερντογάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, σε μια δίκη παρωδία.

4,5 χρόνια προφυλακισμένος βρίσκεται ο Τούρκος φιλάνθρωπος, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.


Γιάνης Βαρουφάκης  

«Τα 50 ευρώ να τα δώσει ο Μητσοτάκης στην παρέα του».
Το σχόλιο του Γιάνη για τον κατώτατο μισθό προκαλεί εύλογες απορίες. Είναι μικρή η αύξηση κατά 10% μέσα σε 5 μήνες; Πόσα θα ήταν αρκετά για να επιστρέψουμε στο «λιτό βίο»; Δεν γνωρίζει ότι τα λεφτά δεν τα δίνει «ο Μητσοτάκης» αλλά οι εργοδότες; Είναι σίγουρα καθηγητής οικονομικής θεωρίας;

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η κεντρική συμβολή του Μακρόν στη γαλλική πολιτική είναι ότι προωθεί προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές, προφανώς δεν έχει καταλάβει πολλά από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Η Λεπέν είναι η λαϊκιστική απάντηση στην έλλειψη τέτοιων πολιτικών και σε έναν ηγέτη με άψογα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήρια».
Λάθος, κύριε υπουργέ. Η λαϊκιστική απάντηση είναι αυτή για την οποία εξοργίζεστε –δικαίως– στις εσωκομματικές διαδικασίες. Η Λεπέν είναι μισαλλόδοξη και ακροδεξιά απάντηση. Και αυτό υπερισχύει του –υπαρκτού– λαϊκισμού της.

Κυριάκος Βελόπουλος

«Είθε ο Θεός, είθε ο Θεάνθρωπος με την Ανάστασή του, να δώσει και την ανάσταση των Ελλήνων».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Όμως, πρόεδρε, δεν αρκούν οι ευχές. Στείλε μια επιστολή με τα ερωτήματα, μήπως πάρουμε  απάντηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ