- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Ο Ολάντ στηρίζει Ινταλγκό για την Προεδρία
Ο Σαρκόζι από την πλευρά του δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του
Γαλλία: Στο πλευρό της Άν Ινταλγκό ενόψει των προεδρικών εκλογών ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Τρίτη βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της Λιμόζ. Ρυθμικά χειροκροτήματα συνοδεύουν την εμφάνιση της Αν Ινταλγκό, δημάρχου Παρισίων και υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Μαζί της ο τελευταίος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Επί πέντε χρόνια ο Ολάντ κρατούσε το τιμόνι της Γαλλίας και ήταν εκείνος που ανακάλυψε το πολιτικό ταλέντο του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά επί πέντε χρόνια παρέμενε χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και το 2017 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις.
Όμως τον Οκτώβριο του 2021 οι γάλλοι σοσιαλιστές επιχείρησαν μία νέα αρχή. Μετά από εσωκομματικό δημοψήφισμα ανακήρυξαν την Αν Ινταλγκό υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2022, σε μία εποχή που δεν είχαν καν εξαγγείλει την υποψηφιότητά τους ο Εμανουέλ Μακρόν και ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ. Ήδη στις 23 Οκτωβρίου, η Αν Ινταλγκό είχε κάνει την πρώτη της προεκλογική εμφάνιση στην Λιλ. Αλλά ο χρόνος δεν λειτούργησε υπέρ της. Αναστάτωση προκάλεσε στο σοσιαλιστικό κόμμα πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με το οποίο ο Φρανσουά Ολάντ σκεπτόταν σοβαρά να προτείνει αλλαγή υποψηφίου στη μέση του προεκλογικού αγώνα. Αλλά η εμφάνιση Ολάντ στο πλευρό της Ινταλγκό, στη Λιμόζ, ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
«Είμαι εδώ, γιατί παραμένω πιστός, ιδιαίτερα στα δύσκολα» λέει ο Ολάντ, ανοίγοντας την προεκλογική εκδήλωση. «Τι θα έλεγαν, εάν κρυβόμουν; Εάν σιωπούσα; Αφήνω τα συμπεράσματα σε άλλους ή μάλλον σε κάποιον άλλον, ο οποίος ποτέ δεν αποτέλεσε παράδειγμα για μένα...» Όταν ο πρώην πρόεδρος μιλάει με γρίφους, είναι πολύ πιθανό να μιλάει για τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί. Η αντιπάθεια Ολάντ-Σαρκοζί μάλλον δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία. Σε αντίθεση με τον Ολάντ, ο οποίος στηρίζει την υποψήφια των σοσιαλιστών, ο Σαρκοζί όχι μόνο δεν στηρίζει την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές, αλλά αφήνει και αιχμές εναντίον της, συνήθως μέσω συνεργατών του. Όπως ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ερίκ Βερτ, ο οποίος τον Φεβρουάριο κάλεσε τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν ...Μακρόν.
«Η Αν Ινταλγκό μπήκε σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία», τονίζει ο Φρανσουά Ολάντ. «Έχει σθένος, έχει επιμονή. Γι αυτό έχει και την υποστήριξή μου». Το σθένος και η επιμονή ασφαλώς θα χρειαστούν στην Ινταλγκό, η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ξεπερνά το 2% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Και αυτό, παρότι ήταν δημοφιλής ως δήμαρχος Παρισίων και έχει το πλεονέκτημα να είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το χρίσμα των γάλλων σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές. Η ίδια επιμένει στις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς. «Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα ήταν αυτό που είναι, εάν η Αριστερά δεν είχε προσφέρει αυτά που προσέφερε», επισημαίνει η Ινταλγκό στην εκδήλωση της Λιμόζ. «Είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε μαζί σας, γιατί μοιραζόμαστε τους δικούς σας στόχους, τις δικές σας φιλοδοξίες».
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα ενισχύουμε και θα δυναμώνουμε τον θεσμό της ναυαγοσωστικής κάλυψης», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Το έργο συνδέει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό
Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν
Τα δέκα συν ένα προγράμματα αφορούν όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Στα 4,12 δισ. ευρώ το κόστος
«Εδωσα μια μάχη όχι για τον εαυτό μου αλλά και για τον Ελληνισμό», είπε για την περιπέτειά του με τις αλβανικές αρχές
Αυτοψίες σε έργα στα Φάρσαλα και τον Δομοκό
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις νέες και τους νέους ανήμερα της ανακοίνωσης των βάσεων
Οι ισχυρισμοί για τις αμερικανικές αρχές
«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ε65 - Προχωρούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Το μήνυμά του στους μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων
Πιάστηκα στην τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Έδωσε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το σχόλιό του για τις διαμαρτυρίες σε επισκέψεις του
Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά ύψους 4,2 δισ. ευρώ
Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.