Πολιτικη & Οικονομια

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,9% φέτος στην Ελλάδα - Αγκάθι ο πληθωρισμός

Σταϊκούρας: Δεύτερη υψηλότερη η ανάκαμψη στην 3ετία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 – Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη υψηλότερη η ανάκαμψη στην 3ετία
ΕΕ © EPA / OLIVIER HOSLET

Με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις του Νοεμβρίου «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη υπολογίζεται ότι κατέγραψε η Ελλάδα το 2021 σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ο πληθωρισμός για φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5% όταν τον Νοέμβριο είχε προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,1%. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ιρλανδία.

Για το 2022, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, τοποθετώντας το ρυθμό αύξησης στο 4,9%, από 5,2% το Νοέμβριο. Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός 3,5% έναντι 3,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Η σημαντική άνοδος των εξαγωγών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν οι δύο παράμετροι που τροφοδότησαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τουρισμού, μετά και τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, καθώς συνέβαλλε στο να περιοριστούν οι «ζημιές» λόγω της πανδημίας. Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει και η βιομηχανική παραγωγή.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα αυξηθεί σημαντικά, στο 3,1% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), από 1% που προέβλεπε το Φθινόπωρο ενώ το 2023 η αύξηση των τιμών αναμένεται να ανέλθει στο 1,1% από 0,4%. Επίπεδα αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Κύρια αιτία της προς τα πάνω αναθεώρησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, οι οποίες με βάση την Κομισιόν, αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022 για να αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά μέσα στο έτος.

Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη

Στο 3,5% αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2022 (και στο 3,9% για την Ε.Ε.), ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 1,7% (1,9% στην Ε.Ε.).

Η πρόβλεψη για το 2023 επαναφέρει την αύξηση των τιμών εντός του καταστατικού στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενισχύει τα επιχειρήματα όσων πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν μόλις 2,2% για το 2022 και 1,4% για το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,1%. Για το 2021 συνολικά, κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 2,6% για την Ευρωζώνη και στο 2,9% για την Ε.Ε.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι θα παραμείνει στο 4,8% κατά μέσο όρο στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην Ευρωζώνη και δεν θα πέσει κάτω από το 3% πριν το γ’ τρίμηνο. Στο δ’ τρίμηνο του 2022, προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 2,1%.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος στην Ευρωζώνη (έναντι 4,3% τον Νοέμβριο) και κατά 2,7% το 2023 (έναντι 2,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη). Για την Ε.Ε., αναμένει ανάπτυξη 4% φέτος και 2,8% του χρόνου.

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική ανάκαμψη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη στην 3ετία

Για ανάκαμψη τύπου «V» το 2021 και διατηρήσιμη ανάπτυξη τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 μιλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ολόκληρη η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα αναφέρει τα εξής:

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της. Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται. Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ