- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Πυρά» Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα του 2019
Η συμπληρωματική κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης
Σταύρος Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα του 2019: Όσο κρύβονται, αποκαλύπτονται οι ευθύνες τους.
Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται με αφορμή δηλώσεις του περί «δόλιας επίσπευσης» της επικύρωσης του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Ο κ. Κοντονής κλήθηκε στο Πταισματοδικείο σε συμπληρωματική κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας των εισαγγελικών αρχών η οποία, μετά από αρχειοθέτηση της υπόθεσης, εκκίνησε εκ νέου, τον περασμένο Μάρτιο.
Η δικογραφία ανασύρθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών έπειτα από νεότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού, τον Μάρτιο του 2021, στις οποίες επαναβεβαίωσε όσα είχε ισχυριστεί προ μηνών περί σκοπιμοτήτων που είχαν «επισπεύσει» την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα μία βδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019.
Η πρώτη κατάθεση Κοντονή
Η πρώτη έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο χωρίς να κληθεί να καταθέσει ο καταγγέλλων πρώην υπουργός ο οποίος τελικά έδωσε κατάθεση για την υπόθεση τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού που οδήγησαν στην επανεξέταση της υπόθεσης, για την μετατροπή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας «άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου».
Ο κ. Κοντονής είχε πει επίσης ότι «υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η Δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω».
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής του κατάθεσης ο πρώην υπουργός δήλωσε πως έδωσε διευκρινίσεις που «μου ζητήθηκαν από την Εισαγγελική Αρχή σχετικά με το ζήτημα της ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα και θέλω να σας αναφέρω ότι όσα είχα πει την προηγούμενη φορά στην κατάθεσή μου, ισχύουν απολύτως».
Τόνισε επίσης: «Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας, ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας και θέλω να επαναλάβω και αυτό: Ορισμένοι οι οποίοι οργάνωσαν και μεθόδευσαν αυτή τη διαδικασία, να μην κρύβονται πίσω από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, γιατί όσο προσπαθούν να κρύβονται τόσο αποκαλύπτονται οι ευθύνες τους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεγονότα, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Αναφέρθηκα σε όσα μου ζήτησε να διευκρινίσω ο κ. εισαγγελέας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Η ανάρτηση με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού
«Η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με κάποια καρέκλα, όπως πιθανόν κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν», τονίζει
Αντιπαράθεση Σκέρτσου με την αντιπολίτευση
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση
Με αφορμή τα χαμηλά νούμερα της «ΕΛΠΙΔΑΣ»
Στο επίκεντρο οι προοπτικές ανάπτυξης και η επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά
«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με νέες δεξιότητες», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Διαφορετικές κατασκευές από τις εγκεκριμένες μελέτες
Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον περιορισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους
Η ανεξάρτητη βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησε επίσημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός για όλους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος» τονίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού
Στο 11th Financial Times Energy Transition Summit, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN
Η ανάρτησή του στο Χ μετά τα κλάματα της βουλεύτριας
«Καλό είναι όσοι μιλούν για εθνικές ήττες να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους», τόνισε
«Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Μητσοτάκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ποιες θέσεις καλύπτονται ακόμα και με απολυτήριο Δημοτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.