- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πιερρακάκης: 18 εκατ. ραντεβού για εμβολιασμό ως τώρα
Ένας χρόνος "Επιχείρηση Ελευθερία"
Πιερρακάκης: «Ένας χρόνος "Επιχείρηση Ελευθερία"-Αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 18 εκατ. ραντεβού για εμβολιασμό».
Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην 11η Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία έναρξης της «Επιχείρησης Ελευθερία». Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει «ξεχωριστή θέση στη ζωή και τις αναμνήσεις όλων μας στην ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει η βραδιά της 11ης Ιανουαρίου 2021. Ήταν η ημερομηνία έναρξης της "Επιχείρησης Ελευθερία", της εκστρατείας εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό της χώρας, με την πλατφόρμα να ανοίγει αρχικά για τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών»
Ο υπουργός επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 17.900.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλέον καλυμμένο έστω και μερικώς, ενώ παράλληλα σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την αναμνηστική τους δόση. Σήμερα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η Ελλάδα κατάφερε να οικοδομήσει ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης του εμβολίου, όταν άλλες μεγάλες χώρες απέτυχαν. Αυτό που όμως πραγματικά κρατάμε από αυτή τη μεγάλη επιχείρηση είναι τα διδάγματα της προσπάθειας και της προσήλωσης σε ένα στόχο: να σχεδιάζουμε συστήματα με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του, να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε γρήγορα τις αστοχίες, να δημιουργούμε διεπιστημονικές ομάδες και να δουλεύουμε συνεργατικά, να επαναξιολογούμε συνεχώς τις μεθόδους μας. Αν το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι το υγειονομικό μας διαβατήριο για το μέλλον, το emvolio.gov.gr είναι η ψηφιακή μας πυξίδα, το ψηφιακό υπόδειγμα των υπηρεσιών που θέλουμε να χτίσουμε».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου γνωρίζαμε καλά το μέγεθος της ευθύνης. Γνωρίζαμε τι σήμαινε η αναμονή για εκείνους που είχαν προτεραιοποιηθεί στον εμβολιασμό, για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους που είχαν ήδη μπει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr περιμένοντας να ανοίξει, καθώς και στα κινητά τους για όσους είχαν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση περιμένοντας να έρθει το sms με το ραντεβού. Ταυτόχρονα, οι χιλιάδες φαρμακοποιοί αλλά και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ θα καλούνταν το πρωί της 12ης Ιανουαρίου να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα έσπευδαν επίσης για να κλείσουν ραντεβού».
Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτηρίζει την «Επιχείρηση Ελευθερία» ως την μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας και εξυπηρέτησης πολιτών. «Ένας σημαντικός αριθμός μηχανικών, στελέχη από το Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όλοι έπρεπε να ελέγχουν κάθε στιγμή κάθε παράμετρο του συστήματος. Από το sms και τη σωστή λήψη του από τον πολίτη, έως τον ακριβή αριθμό δόσεων εμβολίων, την κατάλληλη φύλαξη και συντήρηση αυτών σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο» τονίζει και συνεχίζει: «Εκείνη τη νύχτα δεν κοιμήθηκε κανείς μας. Την περάσαμε στον Φάρο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, φροντίζοντας να βελτιώνουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε το σύστημα το πρωί να λειτουργεί άρτια. Παράλληλα, βιώνοντας όλοι την ίδια αγωνία για την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά και την ίδια σιγουριά ότι το εγχείρημα θα πετύχει και θα γίνει πυξίδα για το μελλοντικό μας σχεδιασμό υπηρεσιών. Ότι, στο εξής, το κράτος θα επιλέγει να πηγαίνει εκείνο στον πολίτη (αντί για το αντίθετο) και ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι πλέον σχεδιασμένες με επίκεντρο τη δική του εξυπηρέτηση».
Μιλώντας για την συνταγή της επιτυχίας, ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι «αν κάποιος ρωτούσε ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, θα απαντούσα πως ήταν η ψυχραιμία όλης της ομάδας απέναντι στις δυσκολίες και η απόλυτη δέσμευση της επίλυσής τους. Η ψυχραιμία εκείνης της νύχτας μεταφράστηκε σε αντοχή μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου κάθε νέα πρόκληση να απαντηθεί, κάθε απαίτηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να ικανοποιηθεί. Ο αγώνας ταχύτητας της 10ης Ιανουαρίου έγινε ένας μαραθώνιος για 365 μέρες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.