Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ζωή και η πολιτική του διαδρομή - Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2005 έως και το 2015
Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2005 έως και το 2015 © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας. Η θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του διαδρομή.

Ο Κάρολος Παπούλιας, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Γεννημένος το 1929 στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος στα Ιωάννινα, ο Κάρολος Παπούλιας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021, το πρωί.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 2005 - 2015, έχοντας διαδεχτεί τον Κωστή Στεφανόπουλο. Υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν υπουργός Εξωτερικών, υπουργός ή υφυπουργός, σε όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Νοέμβριο 2017 ο Κάρολος Παπούλιας είχε χειρουργηθεί, καθώς έσπασε το ισχίο του και χρειάστηκε να υποβληθεί σε ορθοπεδική επέμβαση.

«Τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της για τον θάνατο Παπούλια.

Ποιος ήταν ο Κάρολος Παπούλιας - Η ζωή του

Ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις).

Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: «Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht» («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Υπήρξε συνεργάτης του γνωστού Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Μονάχου. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) συνεργαζόταν τακτικά με την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle καταγγέλλοντας το καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2005 έως και το 2015
Ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2005 έως και το 2015 © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής πετοσφαίρισης, αγωνιζόμενος στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Επίσης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και 1948 και αθλητής των 110 μέτρων με εμπόδια και του ακοντισμού.

Ο Κάρολος Παπούλιας στην πολιτική - Τα υπουργεία που ανέλαβε

Όσον αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία, το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004).

Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Κάρολος Παπούλιας, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Κάρολος Παπούλιας, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ.

Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.

ΠΡΩΤΗ  ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ  Κ ΠΑΠΟΥΛΙΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

Στο Προεδρικό Μέγαρο είχε γίνει δεκτός από τον Κωστή Στεφανόπουλο, με την «αλλαγή φρουράς» να μεταδίδεται εκείνη τη χρονιά ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Β' ΘΗΤΕΙΑ Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ  3 / ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες. Η είδηση για τον θάνατό του προκάλεσε θλίψη στον πολιτικό κόσμο, σε συγγενείς και φίλους.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον Κάρολο Παπούλια

Την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια έκανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Με συγκίνηση και θλίψη απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό στον Κάρολο Παπούλια, τον ευπατρίδη Ηπειρώτη και πολιτικό. Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα καθόρισαν τον βηματισμό του, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε με συνέπεια σε όλη τη διαδρομή του.

Το 2005 ο Κάρολος Παπούλιας γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαδέχεται τον Κωστή Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο
Το 2005 ο Κάρολος Παπούλιας γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαδέχεται τον Κωστή Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο © EUROKINISSI/

» Βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής, συνέβαλε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικό βάρος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Κάρολο Παπούλια να δίνει τη θέση του στον Προκόπη Παυλόπουλο (Μάρτιος 2015)
Αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Κάρολο Παπούλια να δίνει τη θέση του στον Προκόπη Παυλόπουλο (Μάρτιος 2015) © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

» Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες και τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα​. Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο Παπούλια

Δήλωση για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρει:

«Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας».

«Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κάρολος Παπούλιας στην τελετή ορκωμοσίας του το 2005 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την τότε πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα
Ο Κάρολος Παπούλιας στην τελετή ορκωμοσίας του το 2005 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την τότε πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα © EUROKINISSI

«Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα. Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του» καταλήγει.

 

 

Η δήλωση Τσίπρα για τον Κάρολο Παπούλια

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε για τον Κάρολο Παπούλια ότι ήταν «βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης». Στο μήνυμά του στα social media ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου».

«Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας.

» Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό» κατέληξε.

 

 

Το αντίο Προκόπη Παυλόπουλου στον Κάρολο Παπούλια

Από τη μεριά του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον Κάρολο Παπούλια, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών:

«Ο Κάρολος Παπούλιας, Ευπατρίδης Πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η Μνήμη».

Κωνσταντίνος Τασούλας: Ο Κάρολος Παπούλιας, παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς

«Η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του επισημαίνει: «Ο Κάρολος Παπούλιας με τη δράση του διεκδίκησε την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να τις υπηρετήσει εν συνεχεία πιστά, γόνιμα, και ευόρκως, μέχρι το τέλος της μεστής ημερών ζωής του. Έχοντας εκλεγεί από το λαό των Ιωαννίνων σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1977-2004) τιμήθηκε και τίμησε τα Γιάννενα, διετέλεσε επί σειράν ετών Υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, και εκλέχτηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο θητείες (2005 - 2015). Προσέφερε έτσι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη χώρα, και στο Έθνος μέσα από αιρετά αξιώματα, δημοκρατικά κατακτημένα, από την απήχηση και την αποδοχή που ευρύτερα είχε κερδίσει».

Ο Κάρολος Παπούλιας, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέθανε σε ηλικία 92 ετών
Ο Κάρολος Παπούλιας, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέθανε σε ηλικία 92 ετών © EUROKINISSI

«Από το σπίτι του Μεζίνη που νοίκιαζε η οικογένειά του στην ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων ήδη προπολεμικά, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο η πορεία του χαρακτηριζόταν από γνήσια λαϊκότητα και ποτέ λαϊκισμό, προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας που την κατακτήσαμε, όπως έλεγε, "περνώντας από σαράντα κύματα", αλλά και πίστη στις αρετές και δυνατότητες των Ελλήνων που σε κάθε ευκαιρία αναδείκνυε» προσθέτει.

Και καταλήγει, σημειώνοντας ότι η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του Κάρολου Παπούλια, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας «μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού».

Το συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Δένδια για τον Κάρολο Παπούλια

«Ο Κάρολος Παπούλιας, o οποίος με τιμούσε με τη φιλία του, υπηρέτησε με ευπρέπεια και πνεύμα ομοψυχίας τον δημόσιο βίο από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τα εθνικά συμφέροντα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου
Ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου © EUROKINISSI

Στην ανάρτησή του στο Twitter για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια πρόσθεσε: «Θα θυμάμαι πάντα ότι όταν χρειάσθηκε, την περίοδο που διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πρόσφερε τις υπηρεσίες του με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Η δήλωση από Νίκο Ανδρουλάκη για τον Κάρολο Παπούλια

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε τα ακόλουθα για τον Κάρολο Παπούλια που πέθανε σήμερα Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021, το πρωί:

«Με θλίψη και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούμε τον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Κάθε σταθμός της πολιτικής του διαδρομής υπήρξε ξεχωριστός.

» Συμμετείχε στην Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με τη διορατική, πατριωτική και εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

»Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με μετριοπάθεια και σύνεση. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού, ένας ακούραστος υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο Κάρολος Παπούλιας άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή»

«Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την έντιμη πολιτική του διαδρομή άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ευάγγελος Βενιζέλος για Κάρολο Παπούλια - Η αναφορά για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που δεν έγινε το 2011

«Ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα ήδη από παιδί μετέχοντας στην Εθνική Αντίσταση και συνέχισε ως νέος μετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ολιγόλογος και ουσιώδης, εξέφρασε την πιο ευπρεπή εκδοχή της μάχιμης πολιτικής ως αδελφικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και για πολλά χρόνια υπουργός  των Εξωτερικών με γνώση και άποψη» τόνισε σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον Κάρολο Παπούλια.

Και πρόσθεσε: «Κλήθηκε να καταστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρωτοβουλία της άλλης μεγάλης πλευράς του τότε κομματικού συστήματος εκλεγόμενος δυο φορές με συντριπτική πλειοψηφία. Άσκησε τα καθήκοντά του με διακριτικό αλλά στιβαρό και αποτελεσματικό τρόπο την πιο δύσκολη περίοδο της Μεταπολίτευσης.

» Τα επεισόδια του Οκτωβρίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι η δυναμική του λαϊκισμού πλήττει το εθνικό συμφέρον και τη Δημοκρατία. Αυτά τα δυο υπερασπίστηκε ως αρχηγός του κράτους και ρυθμιστής του πολιτεύματος ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε το 1929 και διακρίθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών
Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε το 1929 και διακρίθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών © EUROKINISSI

» Η Ελληνική Δημοκρατία του έχει μεγάλη ιστορική υποχρέωση. Εμείς που είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε μαζί του ως βουλευτές και υπουργοί αποχαιρετούμε επιπλέον τον καλό φίλο, τον λάτρη της Ηπείρου, τον διανοούμενο και κοσμοπολίτη, τον εύχαρη και ευθυτενή Κάρολο Παπούλια. Από καρδιάς συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

 

Το αντίο από Γιώργο Παπανδρέου στον Κάρολο Παπούλια - «Αγωνιστής της Δημοκρατίας και στενός οικογενειακός φίλος»

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας συνεπής δημοκράτης, με έντονη αντιδικτατορική δράση», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για τον Κάρολο Παπούλια, τον οποίο αποκαλεί «αγωνιστή της Δημοκρατίας και στενό οικογενειακό φίλο που εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στο ΠΑΣΟΚ». 

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι υπηρέτησε σε πολλές δημόσιες θέσεις, με κορυφαία αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πάντα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και με σημαντικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Επισημαίνει ακόμη τη συνεισφορά του Κάρολου Παπούλια, που ως μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου «εργάστηκε για την προώθηση της "Πρωτοβουλίας των Έξι" για την αποπυρηνικοποίηση, με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αλφονσίν, Ντε λα Μαντρίτ, Νυερέρε, Πάλμε, και Γκάντι. Αγωνίστηκε για την εμπέδωση της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής -με ισχυρή πάντα θέση για τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού, των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου, αλλά και για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία».

Κάρολος Παπούλιας και Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο τον Δεκέμβριο 2012
Κάρολος Παπούλιας και Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο τον Δεκέμβριο 2012 © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πώς ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με τη συνολική του δράση, έδωσε παράδειγμα αφοσίωσης στις αρχές του και τα ιδανικά του, ενώ με γενναιότητα και καρτερικότητα αντιμετώπισε κάθε δυσκολία, ακόμη και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ακραίες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, όπως στις εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη το 2011».

Παράλληλα, εξαίρει την αγάπη του για την Ήπειρο και τα Γιάννενα που την έδειχνε με κάθε ευκαιρία και με έντονο και ιδιαίτερο τρόπο. Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλήγει, σημειώνοντας ότι «ο Κάρολος Παπούλιας φεύγει, έχοντας διαγράψει μια μεγάλη πορεία προσφοράς στον τόπο και αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη αγώνων για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη συνεργασία και την αξιοπρέπεια των λαών».

Το αντίο Κώστα Σημίτη στον Κάρολο Παπούλια που πέθανε σήμερα 26 Δεκεμβρίου 2021

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε φίλος κι ένας αφοσιωμένος αγωνιστής ήδη απ΄τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και του αντι-δικτατορικού αγώνα. Υπηρετήσαμε μαζί στο ΠΑΣΟΚ απ΄την ίδρυσή του και μετά» αναφέρει στη δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας

Και καταλήγει: «Ήταν πάντα ένας άνθρωπος με σταθερές απόψεις και μετριοπαθή εκφορά του λόγου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ