- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της
Τα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες
Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της.
Για μία «πυκνή» συζήτηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτακης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα θέματα της Συνόδου Κορυφής
Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στo πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τις εργασίες της Συνόδου ήταν η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι μετά τις παρεμβάσεις του στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπάρχει ρητή αναφορά να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και να μην εργαλιοποιεί το προσφυγικό. Στο κείμενο, είπε, εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η πανδημίας δεν έχει τελειώσει, «έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έγινε και συζήτηση για το ζήτημα της Πολωνίας.
«Η ΕΕ δεν θα απεμπολήσει τα νομικά εργαλεία που έχει για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκαλεί η στάση της Πολωνίας», σχολίασε.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πλέον ό,τι γίνεται στη γειτονιά μας αφορά περισσότερο και την ΕΕ, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζει και την ενεργειακή κρίση.
«Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αυτόν της προκλητικότητας. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της. Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ερώτηση για την πανδημία του κορωνοϊού και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ακόμη κάνει. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξηγήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η σωστή επιλογή», είπε.
Μητσοτάκης - Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ικανοποιημένος για την αποδοχή της πρόσκλησής του και εκτίμησε ότι θα είναι ευκαιρία και για εκείνη και τον ίδιο να κάνουν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων. Επισήμανε δε, ότι η κυρία Μέρκελ έχει αναγνωρίσει ότι ζήτησε πολλά από τους Ελληνες, αλλά σε κρίσιμες στιγμές πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της.
Για την ενεργειακή κρίση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, πράγμα που αφορά άλλες χώρες.
Η Ελλάδα είπε δεν έχει πολλές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση να παίξει ρόλο η χώρα μας ενεργειακού κόμβου, απάντησε ότι η ανταπόκριση των ομολόγων του ήταν θετική.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να μην υπάρξει καμία σκιά», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ
«Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον προέχει να προστατεύσω το όνομα μου», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ
Πώς διαμορφώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια
Όσα είπε για τον διάλογο που είχε συνεργάτης του
Το βιογραφικό του Αθανάσιου Καββαδά και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες
Πολλά χρόνια αιματηρών κοινωνικών αγώνων σε εθνικό επίπεδο για το φλέγον ζήτημα της ιδιοκτησίας φαίνεται να οδεύουν στο τέλος τους με την απρόσμενη βοήθεια της τεχνολογίας
«Είμαστε πρόθυμοι να ολοκληρώσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει», ανέφερε ο Αλβανός ομόλογός του
Ποιοι το παίρνουν, πότε πληρώνεται
«Είμαι αθώος και θα το αποδείξω όταν κληθώ από τις αρμόδιες αρχές», είπε ο βουλευτής της ΝΔ
«Ο λόγος που πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κάλεσμα Τσίπρα», είπε ο βουλευτής
Αναλυτικά το πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος
Πολιτική του πληκτρολογίου και συγκρούσεις που προμηνύουν εξελίξεις
Η προθεσμία που πρέπει να προλάβουν οι δικαιούχοι
Η ανακοίνωση και τα νέα στοιχεία
Συνάντηση με τον Γιώργο Φλωρίδη είχε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Το πρόγραμμα παρέχει ενίσχυση 500 ευρώ τον μήνα σε γονείς με πλήρη απασχόληση
Ο υπουργός Υγείας στην έκτη ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Economist για την καταπολέμηση του καρκίνου
«Δεν παίζουν και πάρα πολύ μεγάλο ρόλο οι τίτλοι στη ζωή»
Οι δικαιούχοι, η αίτηση και η μοριοδότηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.