Πολιτικη & Οικονομια

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Πόσο αυξήθηκε σε σχέση με τον Αύγουστο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Σούπερ Μάρκετ © Markus Spiske/Unsplash

Eurostat - Πληθωρισμός: Στο 3,4% διαμορφώνεται στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο 2021 - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

  • Ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον Σεπτέμβριο του 2020.
  • Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%).
  • Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).
  • Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.
  • Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).

Γεωργιάδης: Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο πληθωρισμό

Σχετικά με την πορεία των τιμών στο μέλλον ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις ενώ σημείωσε ότι, «μέχρι στιγμής η Ελλάδα μεγάλο πληθωρισμό δεν έχει, ευτυχώς. Στους επίσημους δείκτες της Eurostat είμαστε στα 2/3 του μέσου όρου της ευρωζώνης».

Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια οικονομία ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν αναπόφευκτο να γεννηθεί πληθωρισμός, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο θα κρατήσει.

Συγκεκριμένα είπε: «Ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε έναν πληθωριστικό κύκλο αυτό είναι βέβαιον. Αλλά και πάλι να το δούμε ψύχραιμα. Θα μπορούσε και να μην έμπαινε; Δηλαδή έκλεισαν οι οικονομίες όλες μαζί και μετά ήρθε μια στιγμή και άνοιξαν ξανά όλες μαζί. Είναι αυτό ομαλή συνθήκη στην οικονομία; Όχι, είναι μια ανώμαλη συνθήκη στην οικονομία. Διότι μόλις άνοιξες ξανά τις οικονομίες έχεις δυο πράγματα να τις αντιπαλέψεις:

  1. Μία ξαφνική παγκόσμια ζήτηση γιατί εφόσον ανοίγουν όλοι ταυτόχρονα πρέπει να ξανά γεμίσουν τις αποθήκες τους που είχαν αδειάσει κατά το διάστημα της πανδημίας, άρα έχεις ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση (demand).
  2. Και την ίδια ακριβώς στιγμή που αντιμετωπίζεις αυτό, έχεις μία πρωτοφανή ρευστότητα, γιατί έχουν κόψει τα κράτη πάρα πολύ χρήμα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Και μία ναυτιλία που είναι σε ένα φοβερό μποτιλιάρισμα λόγω της καραντίνας της Κίνας.

Άρα ήταν αναπόφευκτο να γεννηθεί πληθωρισμός. Κανείς δεν έλεγε ότι δεν θα γεννηθεί. Το ζήτημα είναι πόσο θα κρατήσει. Αυτό είναι άλλη συζήτηση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ