Πολιτικη & Οικονομια

ΔΕΘ 2021: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα - Τα βασικά σημεία

Τι είπε για πρόωρες εκλογές, οικονομία, κορωνοϊό και ελληνοτουρκικά

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή Τύπου στην 85η ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή Τύπου στην 85η ΔΕΘ © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ 2021 απάντησε σε ερωτήσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε κριτική στις εξαγγελίες Μητσοτάκη.

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ, δίνει αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει μεταξύ άλλων τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και την υγεία μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας τα βέλη του στις εξαγγελίες και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει».

«Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Νομίζω ότι και πέρυσι σας απάντησα λέγοντας ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός θέλει εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι» είπε.

«Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός -με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας-, ας κάνει εκλογές. Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτήν την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου» ισχυρίστηκε.

«Αλλά ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές.... Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγκιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο, εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, και που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

«Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτήν τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών». Και διευκρίνισε: «Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί «την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο».

«Πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του» εξήγησε.

Συνέντευξη τύπου Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ | 19/9/2021 | ΕΡΤ

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Το εξευτελιστικό μήνυμα του πρωθυπουργού στους νέους»

Για τους νέους και τa μέτρα Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021:

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με μία κατηγορία την οποία έχει αμελήσει δύο χρόνια και έχει στοχοποιήσει δύο χρόνια. Σχεδόν για ό,τι συνέβαινε στη χώρα αυτοί που είχαν την ευθύνη ήταν νέοι άνθρωποι (...). Να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νεολαίας σήμερα. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes, χαρτζιλίκια και φιλοδωρήματα. Θέλουν όραμα.

» Προοπτική και σχέδιο για να μπορέσουν να σπουδάσουν και να μείνουν στη χώρα να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς. Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε το εξευτελιστικό που ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και κάποια gigabytes που αξίζουν άπαξ 20 ευρώ».

Χρειάζεται όραμα και προοπτική για τους νέους

Έκκληση Τσίπρα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

«Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στην πανδημία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα στην Ευρώπη.

«Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο "Μωυσής" ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες», σημείωσε.

Είπε, ακόμη, πως ο εμβολιασμός «που είναι ελπίδα, δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη». «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. "Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό", είναι το μήνυμά μας» πρόσθεσε.

Το σχόλιο Τσίπρα για το πόθεν έσχες Μητσοτάκη - Τι είπε στη συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ 2021

«Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ.

Σημείωσε, δε, ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία αυτό αφορά το 0,4% των φορολογουμένων, και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του».

«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 2021, ερωτηθείς τι εννοούσε λέγοντας στις εξαγγελίες του χθες ότι θα μπουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας σε κυβέρνηση του.

«Εννοούσα ότι θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία ή μέσα από την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ανέδειξαν τη γνώση και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ' ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος σε όλες τις θέσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση του ακόμα και αν μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό, «να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του αναφορικά με αύξηση του μισθού των υγειονομικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι για μια γενναία μεταρρύθμιση και στήριξη του ΕΣΥ δεν είναι αναγκαία μόνο η ενίσχυση του με πόρους για την Υγεία αλλά είναι αναγκαία και μια γενναία ανακατανομή τους εντός του ΕΣΥ.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο brain drain των γιατρών που πηγαίνουν να εργαστούν στο εξωτερικό, για να τονίσει πως αν θέλουμε αυτό να σταματήσει πρέπει να βρούμε τον τρόπο. Όπως είπε, δεν βρίσκει άλλον τρόπο από την αναβάθμιση του μισθολογίου και τη δέσμευση ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ.

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ

Τσίπρας από 85η ΔΕΘ: Η Τουρκία και η απουσία εθνικής στρατηγικής

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά.

«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Oruc Reis να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου από την 85η ΔΕΘ.

Και πρόσθεσε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι "βλέποντας και κάνοντας". Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε: «Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης, κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις "γκρίζες ζώνες" και τα νησιά του Αιγαίου.

» Όμως η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Αυξήσεις στο ρεύμα και μέτρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα - Γιατί κατηγορεί τον Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία» είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια, καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για τη ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» διευκρίνισε.

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: Αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες».

Και πρόσθεσε: «Στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ