- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας
Συζήτησαν για επενδύσεις, τουρισμό και Ανατολική Μεσόγειο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ είχε σήμερα Τετάρτη (7/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας σε στρατηγικές με τη σύναψη της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας» το 2006. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, τον Τουρισμό και την πολιτιστική συνεργασία. Διεθνή και περιφερειακά ζητήματα συμπεριλαμβάνονταν επίσης στην ατζέντα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε επίσης το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σι Τζινπίνγκ έκαναν ανασκόπηση της πολύπλευρης συνεργασίας των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας», το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα επεκταθεί στο 2022, αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σι συζήτησαν ακόμη, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας, ενώ υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδος στην πάγια θέση αρχής της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Η πρόσκληση Σι Τζινπίνγκ στον Μητσοτάκη για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2022
Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η σχετική αποκλιμάκωση της τελευταίας περιόδου, προκειμένου να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος του διαλόγου είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, για το οποίο είναι απαραίτητος ο πλήρης και έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποφυγή προκλήσεων, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι της Κύπρου.
Μάλιστα, ο κ. Σι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο -πρόσκληση που ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εξέλιξη του έργου του Ελληνικού
Το ΠΑΣΟΚ τίμησε τον ιδρυτή του σε ειδική εκδήλωση στο Καλέντζι Αχαΐας
Απόφαση Παπασταύρου για υπαγωγή νησιωτικών δήμων στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης υδάτων»
Ποιοι αναλαμβάνουν καθήκοντα
Με τον νέο Κανονισμό θεσπίζεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
«Tα χαμηλότερα στρώματα της χώρας μένουν έρμαια της εξάρτησης από την εκάστοτε κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Τι αλλάζει από 1ης Ιουλίου και τι όχι
Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα
16 χρόνια από την έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Ένα διοικητικό λάθος 20 ετών βαφτίστηκε "πολιτικό σκάνδαλο"»
Έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια
«Δεν ξαναγράφετε η ιστορία κ. Πιερρακάκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη παρέμβασή του στη Βουλή
Κάνει λόγο για «δόλια κίνητρα και μια γνωστή συνταγή»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε «πυρά» κατά της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει «μπερδεμένος» από τα όσα άκουσε
Επιτέλους θα μιλήσουμε για τις ανισότητες και τα χρέη;
Τι δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την αμνηστία πολιτικών εγκλημάτων
Στο διεθνές συνέδριο «Shaping the Future of Shipping», ο υπουργός Ναυτιλίας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται από τη σημερινή μας εικόνα» τόνισε ο βουλευτής
«Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας, ούτε θα υποσχεθούμε περισσότερα, λόγω δημοσκοπήσεων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.