- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δεν είναι απεργία, είναι καψόνι
Απεργία με εκ των προτέρων ορισμένο τέλος, ανεξαρτήτως ικανοποίησης των αιτημάτων, είναι κοροϊδία
Η απεργία και οι εργατοπατέρες δεν θέλουν να αλλάξουν. Είναι βολεμένοι στις θέσεις και τις ατζέντες και την ασφάλεια των κλισέ με τα οποία μεγάλωσαν.
Το αν είναι καλό ή όχι το νομοσχέδιο για την εργασία που ψηφίζεται σήμερα φαίνεται από το ότι οι περισσότεροι από τους επικριτές του διαμαρτύρονται κυρίως για τη δυνατότητα εφαρμογής και τον έλεγχο παρά για τις διατάξεις του. Φυσικά ο έλεγχος και η εφαρμογή είναι τεράστιας σημασίας, αλλά αυτό ισχύει για κάθε νομοσχέδιο: ακόμα και το πιο φιλεργατικό δεν έχει καμία αξία αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όμως άλλο η κριτική στον νόμο και άλλο η ανησυχία για την εφαρμογή του. Δεν θυμάμαι ας πούμε να κατέκρινε κανείς τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία επειδή τα κοινωνικά ταμπού στη χώρα μας κάνουν δύσκολη την τιμωρία των δραστών. Συνεπώς η κριτική στη δυνατότητα εφαρμογής μάλλον έλλειψη επιχειρημάτων δείχνει. Το ίδιο που δείχνουν και τα παραμύθια για κατάργηση του 8ώρου ή η κολλημένη στη δεκαετία του 1980 και του 1990 ρητορική με τους «εργασιακούς μεσαίωνες» τους «οδοστρωτήρες» και τις «λαίλαπες». Το ίδιο που δείχνει κι αυτό το καψόνι με τον τίτλο «24ωρη απεργία».
Γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καψόνι σε βάρος των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται στους δρόμους. Σε βάρος των ανθρώπων που παρασυρμένοι από τις κολλημένες στον 20ο αιώνα συνδικαλιστικές ηγεσίες θα απεργήσουν και το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να χάσουν ένα μεροκάματο.
Κανονικά μια απεργία κηρύσσεται προκειμένου να πιέσει για την ικανοποίηση αιτημάτων. Και συνεχίζεται μέχρι τα αιτήματα αυτά να ικανοποιηθούν ή μέχρι να εξαντληθούν οι απεργοί ή μέχρι να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Απεργία με εκ των προτέρων ορισμένο τέλος, ανεξαρτήτως ικανοποίησης των αιτημάτων, είναι κοροϊδία. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την άποψη που έχει κανείς για το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Έχει να κάνει με τη δυνατότητα κατανόησης του τι είναι απεργία. Είμαι βέβαιος πως πολλοί που διαφωνούν ακόμα και με τα σημεία στίξης του νομοσχεδίου συμφωνούν ότι οι εθιμοτυπικές 24ωρες μάλλον ευτελίζουν την έννοια της απεργίας παρά την υπηρετούν.
Ομολογώ ότι δεν ξέρω γιατί γίνονται αυτές οι απεργίες. Καταλαβαίνω πως αν η απεργία ήταν διαρκείας δεν θα συμμετείχε κανείς, αλλά αυτό είναι ένα σημάδι στους συνδικαλιστές ότι κάτι πρέπει να αλλάξουν στα αιτήματα και την ρητορική τους και όχι μια αφορμή για καψόνια και θεατρικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές τους Φωτόπουλους της χώρας.
Μόνο που οι εργατοπατέρες δεν θέλουν να αλλάξουν. Είναι βολεμένοι στις θέσεις και τις ατζέντες και την ασφάλεια των κλισέ με τα οποία μεγάλωσαν. Κι αυτό δεν θα πείραζε και τόσο αν δεν υπήρχε ανάγκη για σοβαρό συνδικαλισμό. Συνδικαλισμό που για αρχή να καταλαβαίνει (ή να παραδέχεται) ότι το μόνο που στ αλήθεια μπορεί να ενισχύσει τη θέση των εργαζόμενων είναι η μείωση της ανεργίας. Που να καταλαβαίνει (η να παραδέχεται) ότι όσο η προσφορά εργασίας είναι πολλαπλάσια των θέσεων η διαπραγματευτική θέση των εργαζόμενων θα είναι κακή. Που να καταλαβαίνει (ή να παραδέχεται) δηλαδή ότι το μοναδικό πράγμα που στ αλήθεια μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους είναι η ανάπτυξη και όχι τα ημερήσια καψόνια ή η θυσία του μεροκάματου. Και μπράβο της.
ΥΓ. Κάτι που δεν έχω καταλάβει από το σημερινό καψόνι που βαφτίζεται απεργία είναι το γιατί συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ. Εκτός αν δημοσιουπαλληλοπατέρες φοβούνται τον εργασιακό μεσαίωνα και τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων που απειλεί το δημόσιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Τι ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες πηγές
Μια καθαρά πολιτική επιλογή και τοι στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής
Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.
Καλές οι ψεκασμένες θεωρίες, καλύτερες οι ελπίδες για μια αγνώστου προελεύσεως αλλαγή, ισχυρός και πάλι ο αντισυστημισμός, αλλά πρέπει αυτή χώρα και να κυβερνηθεί
Το μόνο θετικό από αυτή την ιστορία είναι ότι, έτσι στριμωγμένη όπως βρίσκεται η Ευρώπη, είναι υποχρεωμένη να πάρει πρωτοβουλίες
Η ηθική νομιμοποίηση δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο η διεθνής πολιτική σκηνή
Για προσβολή προσωπικότητας
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε με δημοψηφίσματα σε μια διαρκή γιορτή της άμεσης δημοκρατίας
Αίτημα να προηγηθεί ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εθνικού διαλόγου με την συγκρότηση και σύσταση εθνικής επιτροπής Αγροτικής Παραγωγής
Υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η φορολόγηση της κατανάλωσης
Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η ανάγκη ξεκάθαρης στρατηγικής υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης
Οι διευκρινίσεις της Αρχής
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις και το κυοφορούμενο κόμμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.