- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σταϊκούρας: Πώς θα αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης
«Στο 3,6% η ανάπτυξη το 2021»
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το πως θα γίνει η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Τον τρόπο που το υπουργείο σχεδιάζει να απορροφήσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέλυσε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η Ευρώπη βίωσε με την πανδημία μία πρωτόγνωρα βαθιά ύφεση.
Ωστόσο, τόνισε, ότι πήρε έγκαιρα εκείνες τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες για να μπορέσει να ανακάμψει. Έτσι ένα χρόνο μετά από την σύστασή του, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαθέσιμο για να ενισχύσει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.
Όπως είπε, στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις ύψους 30,5 δισ. ευρώ και πλήρως τα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει -με την μόχλευση- σημαντικός επενδυτικός χώρος.
«Το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα λάβουμε την προκαταβολή ύψους 13%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό προκαταβολής ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα δοθεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Κατά τον ίδιο, τα χαρακτηριστικά της απορρόφησης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η ταχύτητα, η διαφάνεια, η ανταποδοτικότητα και η άμεση βοήθεια που θα προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα. «Θα αξιοποιήσουμε την αξιοπιστία και την δημοσιονομική ευελιξία με προσοχή έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο υπουργός σημείωσε ότι 1,5 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί σε αυτές.
«Οι επιχορηγήσεις θα κατευθυνθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (ορεινός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός κ.α.), στον αγρο-διατροφικό τομέα και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, είπε και συμπλήρωσε πως αυτά σε συνδυασμό με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, αλλά και το δανειακό χαρτοφυλάκιο που προβλέπει χαμηλό κόστος δανεισμού, θα βοηθήσουν στον παραγωγικό ανασχηματισμό της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.
«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν κατά 20% λιγότερες αν δεν υπήρχε το Ταμείο ανάκαμψης και με χρονικό ορίζοντα το 2026 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες», σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το 2021 θα είναι 3,6%, ενώ αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, υπολογίζεται ότι θα ήταν 2,4%.
Τέλος, αναφερόμενος στα φορολογικά βάρη, ο υπουργός είπε πως τον Ιούνιο η χώρα περνάει την 10η αξιολόγησή της και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τότε θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.