- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πιερρακάκης: «To 5G θα δημιουργησει έως 69.000 θέσεις εργασίας»
Τι είπε ο υπουργός στη συνέντευξη του στην AthensVoice
O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στην Athensvoice για τις «ψηφιακές προτεραιότητες» της κυβέρνησης- Τι είπε για το 5G
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παραχώρησε αναλυτική συνέντευξη στην AthensVoice και τον Μάκη Προβατά στην οποία μίλησε για τις προκλησεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκειας της πανδημίας, το ψηφιακό "new deal" που χρειάζεται η Ελλάδα αλλά και για το 5G που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο «πρώτης γραμμής» θέμα ειναι το 5G για την Ελλάδα απάντησε: «Μελέτη της ΕΥ Ελλάδος που έγινε πρόσφατα για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέδειξε ότι, μέχρι το 2030, από το 5G μπορούμε να έχουμε έως 12,4 δις ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, και έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας. Η σκέψη που προέκυψε ήταν πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε την πρόοδο πιο κοντά στο σήμερα. Σκεφτήκαμε την καινοτομία, να εργαλειοποιήσουμε τη δημοπρασία, και έτσι δεσμεύσαμε το 25% από αυτά τα χρήματα, τα 93 εκ. από τα 372. Ήμασταν η μόνη χώρα που δημιούργησε ένα fund, το «Φαιστός», μέσα από τα χρήματα της δημοπρασίας και έτσι δημιουργείται ένας ενάρετος κύκλος. Το παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρήθηκε ως μία βέλτιστη καλή πρακτική. Η άλλη καινοτομία είναι ότι ενώ είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 5G, είμαστε ηθελημένα στο 99% στη διάθεση του φάσματος και όχι στο 100%. Ένα πολύ μικρό κομμάτι δεν το δημοπρατήσαμε, το κρατήσαμε στο υπουργείο για να παραχωρούμε πρόσβαση δωρεάν σε start-ups και σε ερευνητικά κέντρα που αναπτύσσουν προϊόντα. Έτσι φανταζόμαστε το κράτος τον 21ο αιώνα. Αφαιρεί εμπόδια από τη μία, γεννά ευκαιρίες από την άλλη».
Η ομάδα μας λειτουργεί με τη λογική της start-up
Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα των συνεργατών του, τονίζοντας πως διαφοροποιείται από τις μορφές συνεργασίας που είναι συνηθισμένες στη δημόσια διοίκηση. «Είναι οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των οργανισμών, ο διευθυντής και τα στελέχη του γραφείου μου και μία σειρά προγραμματιστών, νομικών, οικονομολόγων, από πολλά σημεία του Δημοσίου. Τους επιλέξαμε μία-μία και έναν-έναν. Υπάρχουν και άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό, άφησαν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα για να εργαστούν σε αυτή την ομάδα και δημιουργήσαμε παράλληλα μια κουλτούρα ομάδας. Μόνο έτσι μπορείς να διαχειριστείς μία κρίση στις 2 το πρωί η οποία απαιτεί ταχύτατο συντονισμό. Στην ομάδα αυτή δεν αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους μας με την κλασική θεσμική έννοια, λειτουργούμε περισσότερο με μία κουλτούρα start up εταιρείας. Έτσι μπορείς να αποφύγεις αργόσυρτες διαδικασίες. Το 13033, για παράδειγμα, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τη δημιουργία του πήρε γύρω στις 15 ώρες».
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του υπουργού εδώ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μας έφτανε το ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου»
«Δεν τολμάει κανείς να το πει ανοιχτά ούτε από την αντιπολίτευση» ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η νέα ανάρτησή του για την κριτική στην Ευρωπαία Εισαγγελέα
«"Πρόχειρη" και "ανεπαρκής" η αξιολόγηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε ο βουλευτής
Οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια δίνεται
Ποιος μπορεί να εκφράζεται υπέρ του κόμματος και της ιδεολογίας του;
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα 59 χρόνια από το πραξικόπημα
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πότε μπαίνουν σε ιδιωτικό τομέα και Δημόσιο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Αναλυτικός πίνακας με τα μόρια ανά κατηγορία
Η σκανδαλολογία είναι βούτυρο στο ψωμί ενός άφρονος κλάσματος του πολιτικού μας συστήματος που είναι φτιαγμένο για να την εκμεταλλεύεται.
Προσυνέδριο ΝΔ στο Ηράκλειο - Έμφαση σε 12μηνο τουρισμό, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη νησιών
Στο επίκεντρο άμυνα, οικονομία και πολιτισμός, με νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία
«Με έχουν ελέγξει οι πάντες, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Τα νέα οχήματα παρουσιάστηκαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Ομόφωνη εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση
Πώς αποκαλύπτεται η ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό
Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αντιπαράθεση για την εξέταση εμπλεκόμενων προσώπων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.