- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Handelsblatt: Τα Greekonomics και το τολμηρό στοίχημα της Ελλάδας
Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία των κρατικών εσόδων για την Ελλάδα
Handelsblatt: Η αναφορά στον όρο «Greekonomics» και τα πλάνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομική επιθεώρηση.
H οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «Greekonomics», αναφερόμενη στη δημοσιονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι εστιάζει σε φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να τονώσει τους δείκτες ανάπτυξης.
«Το τόλμημα των Greekonomics» επιγράφεται σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα που επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει να ξεπεράσει την ύφεση με μειώσεις φόρων» και υπενθυμίζει ότι «φέτος τα εταιρικά κέρδη θα φορολογούνται μόνο με 22% έναντι του 24% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ήδη το καλοκαίρι του 2019, μόλις εξελέγη ο συντηρητικός πολιτικός, είχε μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 28% στο 24%. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι έτσι θα τονωθούν οι επενδύσεις. Από την αρχή της πανδημίας οι κρατικές επιδοτήσεις ανέρχονται σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 23% του τελευταίου ΑΕΠ. Αντίστοιχη είναι η επιβάρυνση για την οικονομία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο προϋπολογισμός του 2020 κλείνει με έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,1% την προηγούμενη χρονιά. Μόνο η Ισπανία και η Μάλτα καταγράφουν ακόμη υψηλότερα ελλείμματα».
Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία των κρατικών εσόδων για την Ελλάδα
Θα καταφέρει η μείωση των φορολογικών συντελεστών να διευρύνει τη φορολογική βάση, αυξάνοντας τα έσοδα στο τέλος της ημέρας; Προφανώς εδώ έγκειται το «τόλμημα» των Greekonomics, όταν μάλιστα οι αναλυτές αναμένουν έλλειμμα γύρω στο 7% για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Μπορεί να δανειστεί χρήματα με τους καλύτερους όρους από την προσχώρηση της Ελλάδας στο ευρώ το 2001. Από τις αρχές της χρονιάς η χώρα έχει λανσάρει στις αγορές ομόλογα ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ».
Για το άμεσο μέλλον αυτό είναι ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας: να αποτινάξει επιτέλους τη ρετσινιά του «junk» για τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης. Η Handelsblatt σημειώνει: «Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ζήτηση, από τη στιγμή μάλιστα που ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο BB, χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις περαιτέρω προοπτικές. Είναι μία ένδειξη για νέες αναβαθμίσεις στους επόμενους 18 μήνες. Για το 2021 ο οίκος αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2%. Ο Σταϊκούρας είναι αισιόδοξος ότι το 2022 θα καταφέρει να παρουσιάσει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Η πορεία της οικονομίας και κατά συνέπεια των κρατικών εσόδων θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό».
Πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.