- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αληθινές εφεδρείες μετά την πανδημία
Η ιστορική συγκυρία απαιτεί την κινητοποίηση όλων των άξιων εφεδρειών της χώρας. Και ευτυχώς υπάρχουν κρυμμένες, μακριά από τα αθηναϊκά σαλόνια που συνήθως τροφοδοτούν την εξουσία
Σχόλιο για την τεράστια οικονομική και κοινωνική πρόκληση της μετά την πανδημία εποχής.
Η διαδρομή της χώρας τον χρόνο της πανδημίας ήταν σχετικά «επιτυχής» (πώς να θεωρήσεις βέβαια «επιτυχία» έστω και ένα θάνατο). Παρά τις εύλογες αστοχίες (όλη η υφήλιος είχε αστοχίες στην πρωτόγνωρη πανδημία, ακόμα και χώρες οικονομικά και υγειονομικά κραταιές), η χώρα θρηνεί μέχρι σήμερα περίπου 8.000 ψυχές όταν άλλες με τον ίδιο πληθυσμό και 4πλάσιο ΑΕΠ έχουν χάσει 20.000-25000.
Η σημερινή κυβέρνηση πιστώνεται αυτή την επιτυχία, η οποία έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το διαφαινόμενο αν λάβει κανείς υπόψιν την αντιπαραγωγική και πολλές φορές προκλητικά αδιάφορη για τις απώλειες πολιτική της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο η πολιτική της στήριξης των περίπου 650 διαδηλώσεων και της αγνόησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό των πολιτών σε πλατείες και πάρκα συνέβαλε σημαντικά στη διασπορά του κορωνοϊού, πλέον τεκμηριωμένα (δες Νέα Σμύρνη). Και βέβαια από το γεγονός ότι η όλη αντιμετώπιση της πανδημίας συνέβαινε μετά την 10ετή οικονομική κρίση και παράλληλα με την επικίνδυνα επιθετική πολιτική της αναθεωρητικής γείτονος (Έβρος, νησιά Αιγαίου, Ανατολική Μεσόγειος).
Ανεξάρτητα από το διαφαινόμενο μεγάλο τίμημα που μάλλον θα πληρώσει η χώρα τους επόμενους δυο μήνες από την κόπωση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και το διαφαινόμενο πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας (ήδη πλησιάζουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως) στο οποίο πιεζόμενη προσανατολίζεται η κυβέρνηση, από τον Ιούνιο με τη φυσική ανοσία λόγω της λοίμωξης (περίπου το 10-15% συμπτωματικών και ασυμπτωματικών του γενικού πληθυσμού) και τη φαρμακολογική ανοσία λόγω του εμβολιασμού (περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού) θα έχουμε πετύχει συνολική ανοσία περίπου στο 40% του πληθυσμού. Η χώρα θα αρχίσει να βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα της πανδημίας, η οποία θα μας συντροφεύει υπό άλλες όμως συνθήκες για τα επόμενα χρόνια.
Η επόμενη μέρα θα αναδείξει την τεράστια οικονομική και κοινωνική πρόκληση της μετά την πανδημία εποχής. Το εξαιρετικό χρέος της χώρας θα έχει αυξηθεί από το εύλογο κόστος στήριξης της οικονομίας την περίοδο της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown. Ο περιορισμός της ανεργίας και η οικονομική ανάταξη θα χρειαστούν μια κολοσσιαία προσπάθεια. Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προγραμματισμού για την πολλαπλασιαστική, αξιοκρατική, διαφανή επένδυση των περίπου 70 ευρωπαϊκών δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Οι πιέσεις των διαφόρων συμφερόντων, των συνήθων υπόπτων του ροκανίσματος των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε μη παραγωγικές επενδύσεις κατανάλωσης και βολέματος, θα είναι τεράστιες και εκβιαστικές. Θα χρειαστεί να κινητοποιήσει τις αξιότερες, εμπειρότερες, εντιμότερες δυνάμεις της. Ο χρόνος για «εκπαίδευση» νέων μάγων θα είναι ελάχιστος. Η προσπάθειά της θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από τις δραστηριότητες της αντιπολίτευσης, που δείχνει μια τυχοδιωκτική διάθεση, ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση με τη λαϊκίστικη, διχαστική πολιτική της. Δυστυχώς, όμως και η πολιτική του ΚΙΝΑΛ με τη νυν ηγεσία της υπερακοντίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό. Ευχής έργο η αναμενόμενη νέα ηγεσία του να αντιληφθεί ότι ο ρόλος του κόμματος αυτού θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικός για την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Η ιστορική συγκυρία απαιτεί την κινητοποίηση όλων των άξιων εφεδρειών της χώρας. Και ευτυχώς υπάρχουν κρυμμένες, μακριά από τα αθηναϊκά σαλόνια που συνήθως τροφοδοτούν την εξουσία. Πετυχημένοι πολίτες που με τη σκληρή δουλειά τους, τα ταλέντα τους και τη δημιουργική τους δύναμη συνειδητοποιούν την πρόκληση. Σημαντικοί μεταρρυθμιστές πολιτικοί που ο λαϊκισμός, τα συμφέροντα, το ρηχό πολιτικό σύστημα τους έθεσε εκτός δράσης διότι προσπάθησαν να αλλάξουν τη χώρα, είναι παρόντες με πολιτική πλέον δουλειά στην κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στα διεθνή πολιτικά forum.
Ο τόπος χρειάζεται σήμερα παρά ποτέ τη συστράτευση, την κινητοποίηση αυτών των δυνάμεων στη μετά την πανδημία εποχή. Οι δυσκολίες των επόμενων χρόνων θα τους αναδείξουν ως αναγκαιότητα επιβίωσης και προόδου. Πολλοί πολίτες αλλά και αρκετοί εμπνευσμένοι πολιτικοί έχουμε διδαχθεί πολλά τα τελευταία χρόνια πληρώνοντας μεγάλο τίμημα αφύπνισης. Ο μελλοντικός κόσμος μας τους χρειάζεται και καλό είναι να αρχίσουν να σηκώνουν μανίκια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.