- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Για τον μύθο που μας λέτε, άλλον μύθο θα σας πω
Η Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δημιουργίας και της διάκρισης πρέπει να αφήσει οριστικά πίσω της την Ελλάδα του διχασμού, της μιζέριας και της απαξιωτικής ισοπέδωσης
Σχόλιο για τις πληγές της πανδημίας, τις παθογένειες της χώρας μας και τους ανθρώπους με σημαντικές διακρίσεις στην επιστήμη και τον πολιτισμό
Το γεγονός της παράλληλης ύπαρξης δύο διαφορετικών Ελλάδων επιβεβαιώθηκε, με τον πιο δραματικό τρόπο, και στην περίοδο της πανδημίας. Ακριβώς επειδή το διακύβευμα αυτή τη φορά ήταν η ίδια η ανθρώπινη ζωή, η απόσταση ανάμεσα στις δύο Ελλάδες πήρε τραγικές διαστάσεις. Υγειονομικοί αρνούνται να εμβολιαστούν, ιδιώτες γιατροί αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συνδικαλιστές προβάλλουν κάθε λογής συντεχνιακά προσκόμματα στην υλοποίηση των μέτρων, ενώ πολιτικές δυνάμεις αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το δικαίωμα στη ζωή, υπέρ του οποίου υποτίθεται ότι διαδηλώνουν.
Στον χώρο της εκπαίδευσης η σύγκρουση ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική των επιδιώξεων. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας που προσπαθεί, μέσα σε ιδιόμορφες και αντίξοες συνθήκες, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών ενώ, με το πλούσιο ερευνητικό έργο τους καθηγητές και φοιτητές καταφέρνουν να διατηρούν τα πανεπιστήμια της χώρας σε αξιοπρεπές επίπεδο στη διεθνή κατάταξη. Από την άλλη, βρίσκονται οι επαγγελματίες καταληψίες και οι πολιτικοί υποστηρικτές τους που εκβιάζουν την πολιτεία, προτείνοντας δήθεν ανακωχή, στη διάρκεια της οποίας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα παραμένουν ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο των διαθέσεων των κάθε λογής εξωγενών στοιχείων.
Κι ενώ αυτά γίνονται στη χώρα, ήρθαν στο προσκήνιο της επικαιρότητας μερικά φωτεινά παραδείγματα συμπολιτών μας. Ο επιστήμονας και ερευνητής της NASA, Θοδωρής Τζανέτος, συμμετέχει, ως επικεφαλής στην ομάδα που κατασκεύασε το μικρό ελικόπτερο που θα πετάξει, για πρώτη φορά στον Άρη. Ο αρχιτέκτονας Λάμπης Κωσταντινίδης εργάζεται στο Παρίσι ως Διευθυντής σχεδιασμού και συντονισμού της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στην πόλη το 2024. Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο Γιώργος Λαμπρινός συμπεριελήφθησαν στις υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ και θα διεκδικήσουν τα βραβεία για την καλύτερη φωτογραφία και το καλύτερο μοντάζ. Πρόκειται για σημαντικές διακρίσεις που κέρδισαν όλοι με σκληρή δουλειά στην επιστήμη και τον πολιτισμό.
Τέτοια παραδείγματα άξιων ανθρώπων συναντάμε καθημερινά, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Αντιπροσωπεύουν το πρόσωπο της «άλλης» Ελλάδας που κατακτά καθημερινά τη γνώση, την έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία, την αριστεία. Είναι καιρός, καθώς θα προσπαθούμε να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές της πανδημίας, να ξεπεράσουμε και τις παθογένειες που σημάδεψαν και εξακολουθούν να σημαδεύουν την πορεία της χώρας. Η Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δημιουργίας και της διάκρισης πρέπει να αφήσει οριστικά πίσω της την Ελλάδα του διχασμού, της μιζέριας και της απαξιωτικής ισοπέδωσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκανε λόγο για «στοχοποίηση» του ιδίου και της κυβέρνησης - «Πυρά» κατά της αντιπολίτευσης
Aποκλεισμό από αριστερές οργανώσεις καταγγέλλει ο ίδιος
Τρίτο το ΠΑΣΟΚ, δεύτερη ξανά η Πλεύση
Η πλειοψηφία των ειδικών προκρίνει την ενίσχυση της παραγωγικότητας
Επείγουσα η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, τόνισε η τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Μεταλλάσσεται σε αμιγώς προσωποκεντρικό κόμμα»
Στον ναύσταθμο Σαλαμίνος η συνάντηση των δύο υπουργών
Επιχορήγηση 9,56 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το στρατηγικό ενεργειακό έργο
«Η συνεδρίαση ξεκινά σε πολύ βαρύ κλίμα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής
«Η Ελλάδα δεν αφήνει κανέναν πίσω του», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Συστάσεις σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν τα μέτρα υγιεινής
Μενδώνη: «Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό για όλους»
Στο 20,1% η δυνητική ψήφος για Καρυστιανού
Στο Χ μάλιστα εμφανίζεται να διαβάζει την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη
Έφυγε στα 40 της η δικηγόρος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο
Διαπιστώθηκε άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας
Ανακοίνωση ΚΙΣΕ για την ακύρωση ομιλίας του Σάκη Μουμτζή στην εκδήλωση Μνήμης Ολοκαυτώματος στον Βόλο
Ανταλλαγή βαριών εκφράσεων για Ίμια και γκρίζες ζώνες, αίτημα ΠΑΣΟΚ για προ ημερησίας περί Κράτους Δικαίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.