Πολιτικη & Οικονομια

Το ΥΠΡΟΠΟ διαψεύδει τις καταγγελίες για βασανισμό στη ΓΑΔΑ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ.

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί βασανισμού στη ΓΑΔΑ
Το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί βασανισμού στη ΓΑΔΑ

Η διάψευση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το δημοσίευμα της «ΕΦ.ΣΥΝ» περί βασανισμού κρατουμένου στη ΓΑΔΑ - Το πρωτοσέλιδο και η απάντηση.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει και χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδές» το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί βασανισμού κρατουμένου στη ΓΑΔΑ

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για πολύωρο βασανισμό του κρατούμενου Άρη Παπαζαχαρουδάκη στη ΓΑΔΑ, με τον ίδιο να υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα: «Με έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες, μου φόρεσαν κουκούλα και με έβαλαν στο αυτοκίνητο με μπουνιές και κλοτσιές. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήξερα αν έχω να κάνω με αστυνομικούς ή με μαφιόζους». 

 

efsinn.jpg

ΥΠΡΟΠΟ: Δεν εξέφρασαν οποιαδήποτε καταγγελία για βασανισμό ή κακοποίηση

«Σε σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Συντακτών δημοσιεύθηκε με αβασάνιστη σκοπιμότητα, καταγγελία περί δήθεν βασανισμού του Παπαζαχαρουδάκη Δημήτρη κατηγορούμενου για σωρεία αδικημάτων στα γεγονότα της Τρίτης 9ης Μαρτίου στη Ν. Σμύρνη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει: «Ούτε ο ίδιος ούτε η δικηγόρος του με την οποία είχαν ανεμπόδιστη επικοινωνία, εξέφρασαν οποιαδήποτε καταγγελία για βασανισμό ή κακοποίηση, ούτε επιθυμία να εξετασθεί ή να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα για την παροχή πρώτων βοηθειών». Επιπλέον, το ΥΠΡΟΠΟ σημειώνει ότι «την ίδια καταγγελία για βασανιστήρια είχε κάνει ο κατηγορούμενος και όταν είχε πάλι συλληφθεί για βανδαλισμό στο πολιτικό γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη». 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητά η διάψευσή της να δημοσιευτεί στον ίδιο χώρο και με τον ίδιο τρόπο με τις πληροφορίες περί βασανισμού. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 

«Σε σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Συντακτών δημοσιεύθηκε με αβασάνιστη σκοπιμότητα, καταγγελία περί δήθεν βασανισμού του Παπαζαχαρουδάκη Δημήτρη κατηγορούμενου για σωρεία αδικημάτων στα γεγονότα της Τρίτης 9ης Μαρτίου στη Ν. Σμύρνη.

» Οι καταγγελίες της εφημερίδας είναι απολύτως ψευδείς και ακραία δυσφημιστικές για την Ελληνική Αστυνομία.

» Απαιτείται από την Εφημερίδα των Συντακτών η δημοσίευση της διάψευσης στον ίδιο χώρο της εφημερίδας και με τον ίδιο τρόπο.

» Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έως ότου οδηγηθεί ενώπιον των ανακριτικών Αρχών, ούτε ο ίδιος ούτε η δικηγόρος του με την οποία είχαν ανεμπόδιστη επικοινωνία, εξέφρασαν οποιαδήποτε καταγγελία για βασανισμό ή κακοποίηση, ούτε επιθυμία να εξετασθεί ή να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

» Σημειώνεται ότι στον κρατούμενο χορηγήθηκαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του τα απαραίτητα έγγραφα γνωστοποίησης των δικαιωμάτων που κατέχει υπό την ιδιότητα του κρατουμένου, τα οποία προσυπέγραψε και συσχετίσθηκαν με τη δικογραφία του.

» Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια καταγγελία για βασανιστήρια είχε κάνει ο κατηγορούμενος και όταν είχε πάλι συλληφθεί για βανδαλισμό στο πολιτικό γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη.

» Για την πληρέστερη ενημέρωση παρέχονται τα ακόλουθα στοιχεία: Ο κ. Παπαζαχαρουδάκης προσήχθη την 20:45 ώρα της Τετάρτης 10ης Μαρτίου κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για τα κακουργήματα α)απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού β) έκρηξης γ) κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, δ) εμπρησμού από πρόθεση. Την Πέμπτη 11 Μαρτίου οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμμελειοδικών Αθηνών και ασκήθηκε εναντίον του δίωξη για τα ανωτέρω αδικήματα. Στην συνέχεια ζήτησε και έλαβε προθεσμία από την ανακρίτρια για να απολογηθεί ενώπιον της το Σάββατο 13 Μαρτίου.

» Επαναλαμβάνεται εμφατικά ότι σε ολόκληρο το διάστημα της μεταφοράς του στην ΓΑΔΑ, αλλά και της κράτησής του δεν υπήρξε καν αιτίαση περί άδικης μεταχείρισης ούτε από τον ίδιο ούτε από την συνήγορο του.

» Σημειώνεται τέλος ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχει επιληφθεί με εντολή εισαγγελέα, όλων των καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης βίας εκ μέρους αστυνομικών για τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου».

ΕΦ.ΣΥΝ: Στο αυριανό φύλλο η απάντηση στον Χρυσοχοΐδη

Η Εφημερίδα των Συντακτών, μετά τη διάψευση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προαναγγέλλει την απάντησή της στο φύλλο της Τετάρτης και παραθέτει κάποια ερωτήματα. 

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» προκάλεσε την πρωτοφανή αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Αντί όμως να διατάξει την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών που δημοσιεύουμε, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε να απαντήσει μέσω «ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ.», στην οποία καταγγέλλεται το ρεπορτάζ ως «απολύτως ψευδές και ακραία δυσφημιστικό» και ζητείται η «δημοσίευση της διάψευσης στον ίδιο χώρο». Φρόντισε, μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης να μοιραστεί το κείμενο αυτό μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το οποίο βέβαια δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως όχημα επιθέσεων στον Τύπο.

  • Πότε πρόλαβε ο κ. υπουργός να διαπιστώσει το «ψεύδος» και τη «δυσφήμηση»;
  • Ποια υπηρεσία τον συμβούλεψε σχετικά;
  • Τι απέγιναν οι επίσημες υποσχέσεις του υπουργείου για τήρηση των προτάσεων της Επιτροπής Αλιβιζάτου;
  • Από πότε ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον ρόλο ελέγχου του Τύπου;

» Στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.» (17/03) ο κ. Χρυσοχοΐδης θα λάβει την απάντησή του. Αλλά ήδη με την πρωτοφανή αυτή κίνηση του προβεβλημένου της υπουργού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολογεί ότι όχι μόνο καλύπτει την αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και ότι είναι διατεθειμένη να απειλήσει τον Τύπο, ακόμα και όταν αυτός κάνει απλώς το καθήκον του, μεταφέρει δηλαδή τις επώνυμες καταγγελίες πολιτών για ζητήματα που θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας μας». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ