- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νέα Σμύρνη: Μηνυτήρια αναφορά ΣΥΡΙΖΑ - Τι δήλωσε ο Σπίρτζης
Τι ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές
Τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ο Χρήστος Σπίρτζης για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και την αστυνομική βία.
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν εάν έχουν τελεστεί αδικήματα, όπως: Παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και βασανισμός συλληφθέντων.
Στη μηνυτήρια αναφορά του για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί: «Να διερευνηθεί ο ρόλος των αστυνομικών που βρίσκονταν στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, των βαθμοφόρων υπευθύνων των αστυνομικών κλιμακίων που προκάλεσαν τις έκνομες πράξεις, των ευθυνών των βαθμοφόρων του κάθε αστυνομικού κλιμακίου ή ομάδας, των γραπτών ή προφορικών εντολών από το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, των γραπτών ή προφορικών εντολών από τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις που υπάγονται οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και τα εμπλεκόμενα κλιμάκια, των ευθυνών των προϊσταμένων των διευθύνσεων σχετικά με τις εντολές ή οδηγίες που χορήγησαν ή τυχόν παράνομες παραλείψεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, τις προφορικές ή γραπτές εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τους ελέγχους έναντι των πολιτών, τους κανόνες εμπλοκής και τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων και τη λήψη όλων των νόμιμων και αναγκαίων μέτρων για την άσκηση ποινικών διώξεων και καταδίκη των υπαιτίων, είτε ως αυτουργών είτε ακόμη ως ηθικών αυτουργών».
Χρήστος Σπίρτζης για Νέα Σμύρνη και αστυνομική βία: «Πονάμε όλοι»
Κατά την προσέλευσή του στον Άρειο Πάγο ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε: «Μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, μετά τις φωνές "Πονάω" ενός νέου ανθρώπου, που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, πονάμε όλοι… Έχουν περάσει 70 έτη από τότε που η χώρα μας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών.
Από το υλικό προκύπτει η τέλεση αδικημάτων, όπως:
• της κατάχρησης εξουσίας,
• της παράβασης καθήκοντος,
• της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης
• του βασανισμού συλληφθέντα
• της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
» Τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως, προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία με σκοπό την κρατική βία και καταστολή. Γι' αυτό και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών.
» Η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των παραπάνω έκνομων πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
» Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα επιτρέψουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας και την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.