Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως: Στο τραπέζι η επέκταση του σχολικού έτους

«Δεν έχουμε εκλεγεί για να δώσουμε φρούδες ελπίδες στους νέους»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νίκη Κεραμέως: Η υπουργός Παιδείας για το ενδεχόμενο επέκτασης του σχολικού έτους - Τι δήλωσε εχθές στη Βουλή για το νομοσχέδιο.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το σχολικό έτος, όπως έγινε και πέρσι

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «τα σχολεία και η κοινωνία είναι συγκοινωνούντα δοχεία, άρα όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινωνία αντίστοιχα θα είναι και στα σχολεία». Σε ό,τι αφορά τη διδακτέα ύλη ανέφερε ότι προχωρά κανονικά με την τηλεκπαίδευση, αν και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή θα αφορά την αποκέντρωση του συστήματος στο σχολείο με στόχο ένα πιο αυτόνομο σχολείο.

Η ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ 100,3 FM

 

Κεραμέως: Δεν έχουμε εκλεγεί για να δώσουμε φρούδες ελπίδες στους νέους

«Το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε ότι ασχολούμαστε μόνο με τη διαχείριση της πανδημίας και ότι δεν είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις. Όμως δεν το κάνουμε, γιατί, παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας, έχουμε χρέος να φέρουμε τις σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας και στη βάση των οποίων έχουμε εκλεγεί.», είπε κατά την τελευταία της παρέμβαση πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, η Νίκη Κεραμέως και συνέχισε: «Είναι κατάκτηση ΟΛΩΝ ΜΑΣ ότι νομοθετούμε παρά την πανδημία, ότι το κράτος προσαρμόζεται και προχωράει. Ότι τίποτα δεν σταματάει τη Δημοκρατία».

Ως προς την έκταση του δημοσίου διαλόγου που διεξήχθη για το νομοσχέδιο, η Υπουργός ανέφερε ότι αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και εν συνεχεία στα ΜΜΕ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 13/1, συγκέντρωσε 569 σχόλια στη διαβούλευση, έγιναν 7 συνεδριάσεις στη Βουλή (4 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και 3 στην Ολομέλεια), μίλησαν 167 Βουλευτές, 12 Υπουργοί, 5 πολιτικοί αρχηγοί. 

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών του νομοσχεδίου, η Νίκη Κεραμέως ανέδειξε το παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, που στόχο έχει να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για την ύπαρξη πολλών παράλληλων εναλλακτικών διαδρομών για τους νέους. «Οφείλω μια απάντηση στους πολίτες που ανησυχούν για το αν θα κάνουμε πίσω. Η απάντηση είναι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Γιατί οφείλουμε να φέρουμε ριζικές αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία, και ας είναι δύσκολες, σκληρές κάποιες αλήθειες. Το μόνο εύκολο είναι να πούμε όλοι ελεύθερα στο Πανεπιστήμιο. Με 1; Με 1. Όχι, κυρίες και κύριοι. Δεν έχουμε εκλεγεί για να δώσουμε φρούδες ελπίδες στους νέους. Να τους πούμε πάρε μια θέση, και δεν μας ενδιαφέρει αν θα αποφοιτήσεις ποτέ, αν θα μπορέσεις ποτέ να βρεις δουλειά σε επαγγέλματα υπερκορεσμένα. Έχουμε εκλεγεί για να τους δώσουμε διεξόδους. Πραγματικές διεξόδους. Για να τους βοηθήσουμε να ακολουθήσουν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους.» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε επίσης: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, ένα νομοσχέδιο για τα αυτονόητα, πλην όμως τόσο απαραίτητα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ας είναι αυτή η τελευταία κοινοβουλευτική συζήτηση για τα τόσο αυτονόητα αυτά ζητήματα. Και ας ασχοληθούμε όλοι μαζί με τις σύγχρονες προκλήσεις Πανεπιστημίων. Με το Πανεπιστήμιο που δικαιωματικά διεκδικούν οι νέοι μας, οι καθηγητές μας, το διοικητικό προσωπικό. Το Πανεπιστήμιο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο με το οποίο θέλουν να συνεργαστούν κορυφαία ξένα Πανεπιστήμια. Γιατί αυτό αξίζει στα Πανεπιστήμιά μας - να αναδειχθεί η πραγματική αξία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, να τα αφήσουμε ελεύθερα να αναπτύξουν τη δράση τους, να ανελιχθούν ακόμη περισσότερο». 

Νίκη Κεραμέως_Ολομέλεια Ψήφιση νομοσχεδίου ΑΕΙ_11.2.2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ