Πολιτικη & Οικονομια

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Aπορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Την είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
© EUROKINISSI

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επί διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

ΝΔ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να επισημαίνει πως είναι διαφορετικές έννοιες η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο.

«Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, όχι όμως και αυτόνομα. Το αυτοδιοίκητο οριοθετείται στο ακαδημαϊκό πεδίο. Ο νομοθέτης έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ελευθερία της έκφρασης. Έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δεν θα επικρατεί ανομία εντός των πανεπιστημίων. Έκφανση αυτής της υποχρέωσης είναι και η γενική αστυνόμευση», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν νωρίτερα ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία αντιδημοκρατική, αναποτελεσματική και αντισυνταγματική που έρχεται σε κόντρα όχι μόνο στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους πρυτάνεις, αλλά ακόμα και σε προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, πρώην υπουργούς και τομεάρχες Παιδείας.

Υποστήριξε ακόμη, ότι η υποχρεωτική εφαρμογή από το σύνολο των πανεπιστημίων συστήματος πρόσβασης και επιτήρησης δεδομένων προσκρούουν ευθέως στο Σύνταγμα και τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης. Για πλήγμα στο αυτοδιοίκητο μίλησε και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Θάνος Πλεύρης επικαλέστηκε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής σύμφωνα με την οποία η παροχή έννομης προστασίας δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους αλλά είναι υποχρέωσή του.

«Άρα έχουν αυτοδιοίκηση τα πανεπιστήμια αλλά δεν είναι αυτόνομα κι ανεξέλεγκτα και υπάρχουν οι συνταγματικές επιταγές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους να διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να προλαμβάνει το έγκλημα. Εσείς στην Αριστερά ιδεοληπτικά υπερασπίζεστε ότι μόνο κρατικά πανεπιστήμια μπορούν να υπάρχουν αλλά να μη φυλάσσονται από την κρατική αστυνομία», ανέφερε.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι δεν θυμίζει τη ΝΔ της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά την Ελληνική Λύση ως ένας ενιαίος πολιτικός χώρος.

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν την αντίδραση του συναδέλφου του Γιάννη Βρούτση.

«Παρακολουθούμε ένα θέατρο μεγίστης υποκρισίας από τις πολιτικές δυνάμεις της αδράνειας και της οπισθοδρόμησης», είπε και πρόσθεσε: «αν αρχίσουμε να συζητάμε για τη διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της βίας και την παρακίνηση τέτοιων δυνάμεων».

Ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Φίλη να διαμαρτύρεται εκτός μικροφώνου.

«Να μας απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν διέγραψε τα στελέχη του ανοιχτά τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του Κουφοντίνα», συνέχισε ο Γιάννης Βρούτσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ