Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα συμβεί το 2021; 5+1 απαντήσεις από τον Πέτρο Ιωαννίδη

Ο ιδρυτής και πολιτικός αναλυτής της aboutpeople απαντά για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η νέα χρονιά

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταρτάν διαδρόμου για τρέξιμο

Συνέντευξη: Ο ιδρυτής και πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, απαντά σε 6 ερωτήσεις για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει το 2021

Λίγες μέρες πριν το 2020, η χρονιά της πανδημίας, φύγει, τα ερωτήματα για τη χρονιά που έρχεται στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο πληθαίνουν. O Πέτρος Ιωαννίδης, ιδρυτής και πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, απαντά και σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πέτρος Ιωαννίδης είναι μέλος του International Association of Political Consultants και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, συγγραφέας του βιβλίου «2009: Οι τελευταίες εκλογές της μεταπολίτευσης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ATHENS VOICE Books. Το 2020 επιμελήθηκε μαζί με τον Ηλία Τσαουσάκη τον συλλογικό τόμο «2019, οι πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο», από τις εκδόσεις Παπαζήση. 

Θα διατηρήσει η ΝΔ το πολύ μεγάλο προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις και το 2021;
Δεκαοκτώ μήνες μετά τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα. Η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα είναι μάλιστα μεγαλύτερη δημοσκοπικά από ότι τον Ιούλιο του 2019. Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στο πρόσφατο παρελθόν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η καλύτερη στιγμή της κυβέρνησης δεν ήταν στις εκλογές, αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Μάιο που μας πέρασε. Σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, παρατηρούμε κάποιες γρατζουνιές, μια μικρή δηλαδή μείωση της ψαλίδας στην πρόθεση ψήφου και κάποιων ποιοτικών δεικτών, αλλά και πάλι η διαφορά παραμένει μεγάλη. Τα δύσκολα βέβαια, είναι μπροστά για το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Η περαιτέρω διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το πώς θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και φυσικά ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία, θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος τους επόμενους μήνες.

Έχει πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις στο τέλος της χρονιάς που έρχεται;
Μαθηματικά όλα είναι πιθανά. Η πολιτική όμως δεν είναι μόνο μαθηματικά. Έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει γιατί πάσχει ακόμα από έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής στόχευσης. Μοιάζει πολλές φορές ότι προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Το σίγουρο είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει και η συνταγή του 2012 κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς. 

Ο ιδρυτής και πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης
Ο ιδρυτής και πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης

Μπορεί να δούμε το ΚΙΝΑΛ με διψήφιο ποσοστό στις μετρήσεις του 2021;
Ας σκεφτούμε το εξής: Το ΚΙΝΑΛ έχει στα δεξιά του ένα κόμμα, που όπως είπαμε ήδη, η λογική λέει ότι στο επόμενο διάστημα θα υποστεί κάποια δημοσκοπική φθορά και στα αριστερά του ένα άλλο κόμμα που δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να γοητεύσει μαζικά τους ψηφοφόρους. Άρα θεωρητικά έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να αυξήσει τα ποσοστά του. Χρειάζεται όμως συγκεκριμένη στρατηγική, σύγχρονος λόγος και ξεκάθαρες θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτά, δεν τα βλέπουμε ως τώρα στο βαθμό που χρειάζεται. Αυτό όμως που απουσιάζει παντελώς από το ΚΙΝΑΛ, είναι κυρίως η φρεσκάδα. Χωρίς τη φρεσκάδα ιδεών, δράσεων, συμπεριφορών, προσώπων δεν μπορείς να πας μακριά. Βέβαια, θεωρητικά μέσα στο 2021 θα έχουν εσωκομματικές εκλογές, κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει ένα boost. Μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 2017 είχαν ψηφίσει 220.000 πολίτες, πολύ μεγάλος αριθμός για ένα κόμμα που είχε λάβει 6%, δύο χρόνια πριν.

Θα γίνουν εκλογές την επόμενη χρονιά;
Σε καμία περίπτωση δεν θα απέκλεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πόσοι Έλληνες πιστεύετε ότι θα εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες;
Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας που είναι επιφυλακτικοί. Παρατηρείται όμως μια μικρή μείωση όσο περνάει ο καιρός και η εκτίμηση μου είναι ότι τους επόμενους μήνες το ποσοστό αυτό θα μειωθεί περαιτέρω. Τόσο γιατί όπως βλέπουμε βγαίνουν ήδη έρευνες που κάνουν λόγο για ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο, όσο και γιατί ήδη εμβολιάζεται κόσμος σε άλλες χώρες, άρα θα βλέπουμε τις «επιπτώσεις» σε όσους κάνουν το εμβόλιο. Δεν είναι όμως μόνο θέμα πολιτών, το τελικό ποσοστό όσων κάνουν το εμβόλιο. Το βασικό νομίζω είναι να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες δόσεις από την Ε.Ε. και να οργανωθεί άρτια η πολύ δύσκολη αυτή διαδικασία.

Τα social media θα συνεχίσουν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο και να είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και το 2021;
Η ερώτησή σας έχει δύο σκέλη. Για να απαντήσω καταρχάς στο πρώτο σκέλος, ναι θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι πλέον πάνω από 90% των πολιτών έχει πρόσβαση στο ίντερνετ με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να ασχολείται με τα social media, να περνάει πολλές ώρες μέσα σε αυτά και φυσικά να αποτελούν πλέον βασική πηγή ενημέρωσης. Από την άλλη όμως δεν πιστεύω ότι είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, είναι θα έλεγα ο καθρέφτης του μικρόκοσμού μας. Πολλοί λένε ότι τα social media είναι τα σύγχρονα καφενεία. Θα συμφωνήσω, αλλά έχω την εντύπωση ότι πιο πολύ μοιάζουν με τα παλιά πράσινα και μπλε καφενεία, παρά με ένα καφενείο που μπορείς να ακούσεις όλες τις γνώμες. Το λέω αυτό γιατί το timeline του καθένα μας δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Συνήθως ακολουθούμε σελίδες και ανθρώπους που πάνω κάτω συμφωνούν οι απόψεις μας. Θα λέγαμε ότι μοιάζουν δηλαδή  πιο πολύ με ένα καφενείο στο Ηράκλειο Κρήτης ή στη Λακωνία τη δεκαετία του 1980 -αναλόγως τις πεποιθήσεις του κάθε χρήστη-, παρά με την εξιδανικευμένη «εκκλησία του Δήμου» που ίσως κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ