Πολιτικη & Οικονομια

Σημαντικά βήματα για την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία

Μέσω του σχεδίου νόμου εξασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις

marili-xristofi.jpg
Μαρίλυ Χριστοφή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
amea-paggkosmia-imera-atomon-me -anapiria.jpg
© EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: Μια ειδικός γράφει για το νομοσχέδιο σχετικά με το θέμα της εξασφάλισης της προσβασιμότητας στα κτίρια.

Το νομοσχέδιο  του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»  συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και προωθεί την επίλυση αρκετών  προβλημάτων και κενών της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Πράγματι, παρ’ ότι μέχρι σήμερα η πρόβλεψη για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα κτίρια, ήταν υποχρεωτική από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό του 2012, ήδη 8 χρόνια αργότερα οι προσαρμογές ιδιαίτερα των υφιστάμενων κτιρίων που υλοποιήθηκαν ήταν ελάχιστες, καθώς διαπιστώθηκαν αφενός κενά σε σχέση με ειδικές λύσεις και αφετέρου δυσκολίες εφαρμογής. Με το νέο σ/ν προωθείται η αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, τόσο για τα νέα όσο και για τα υφιστάμενα κτίρια. Με δεδομένο ότι οι δυσκολίες εντοπίζονται ιδιαίτερα στην προσαρμογή των υφιστάμενων κτιρίων, το σ/ν αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά, καθιερώνει λύσεις εύλογες, εύκολες και οικονομικά προσιτές προς τους ιδιοκτήτες και τους επαγγελματίες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή. Τέτοιες λύσεις είναι :

α) εισαγωγή συγκεκριμένου πλαισίου που επιτρέπει την τοποθέτηση, αδειοδότηση, συντήρηση κλπ. αναβατορίων, για τη γεφύρωση υψομετρικών διαφορών, ως εναλλακτική επιλογή όταν δεν είναι δυνατή τοποθέτηση ανελκυστήρα,

β) διαδικασία που επιτρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις όταν δεν υφίσταται συναίνεση των συνιδιοκτητών,

γ) αποσαφήνιση των παρεμβάσεων που θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου και των σχετικών εξαιρέσεων,

δ) αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου η υλοποίηση μέτρων θα προκαλούσε δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους υπόχρεους δίνοντας ταυτόχρονα δυνατότητα επιβολής μέτρων εναλλακτικής εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία σε κτίρια συνάθροισης κοινού του ιδιωτικού τομέα,

ε) δυνατότητα τοποθέτησης εκτός της ρυμοτομικής γραμμής κινητών ή προσωρινών κατασκευών διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία κλπ.

Οι παραπάνω προβλέψεις από κοινού με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699 ΦΕΚ 2998 Β’/20.07.2020 και θέμα «Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» είναι σαφές ότι μεθοδικά στοχεύουν στη δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου εφαρμογής της προσβασιμότητας σε υφιστάμενα κτίρια.

Παράλληλα, με το παρόν σχέδιο νόμου ορίζεται, και θα εξειδικευτεί περαιτέρω με Υπουργική Απόφαση, το περιεχόμενο της μελέτης προσβασιμότητας, η οποία πλέον αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής μελέτης αφενός για κάθε νέο έργο καθώς και για κάθε νέα μελέτη για υφιστάμενο κτίριο και αφετέρου για υπαίθριους δημόσιους χώρους. Επίσης εντάσσεται η μελέτη προσβασιμότητας στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την ηλεκτρονική ταυτότητα αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, καθιστώντας ολοκληρωμένη την εικόνα των κτιρίων.

Μέσω του σχεδίου νόμου εξασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις, καθώς τα κτίρια που δεν καθίστανται προσβάσιμα δεν υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων όπου προβλέπονται εξαιρέσεις και απαλλαγές, και συνεπώς δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης να είναι προσβάσιμα.

Εν κατακλείδι κατά καιρούς η Πολιτεία επιχείρησε να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό να έχει επιτευχθεί. Το παρόν σ/ν, με την προϋπόθεση της ταχύτατης έκδοσης των σχετικών με την υλοποίηση της προσβασιμότητας Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπει, θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ