- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τέλη κυκλοφορίας: Πώς θα υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου
Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε
Νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους για όσους αποκτήσουν και ταξινομήσουν κάποιο νέο όχημα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2021 αλλάζει το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσους αποκτήσουν και ταξινομήσουν κάποιο νέο όχημα θα ισχύσει το πρότυπο Worldwide Light Test Procedure (Παγκόσμιο Πρότυπο Διαδικασίας Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων).
Αυτό το νέο σύστημα θα είναι πιο αυστηρό και θα «βγάζει» περισσότερους ρύπους σε σχέση με το ισχύον, όμως για συγκεκριμένες περιπτώσεις καθαρών μοντέλων, όπως η κατηγορία από 0 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, θα υπάρξουν οφέλη.
Ωστόσο, με νομοθετική διάταξη που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται καινούργια φορολογική κλίμακα η οποία έχει ως εξής:
Η νέα φορολογική κλίμακα
- Από 0 έως 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο δεν επιβάλλεται τέλος κυκλοφορίας
- Από 123 έως 139 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 0,64 ευρώ ανά γραμμάριο.
- Από 140 έως 166 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 0,7 ευρώ ανά γραμμάριο.
- Από 167 έως 208 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 0,85 ευρώ ανά γραμμάριο.
- Από 209 έως 224 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 1,87 ευρώ ανά γραμμάριο.
- Από 225 έως 240 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 2,2 ευρώ ανά γραμμάριο.
- Από 241 έως 260 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο.
- Από 261 έως 280 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 2,7 ευρώ ανά γραμμάριο.
- Από 281 γραμμάρια και πάνω το τέλος είναι 2,85 ευρώ ανά χιλιόμετρο.
Ποια οχήματα αφορά η νέα κλίμακα
Τα οχήματα που αφορά η καινούρια αυτή κλίμακα είναι τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά με βάση τις τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (Worldwide Light Test Procedure), όπως αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, και μόνον εφόσον οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού τελών ταξινόμησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 121 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001).
Αν οι τιμές δεν συμφωνούν, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές ρύπων που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή το έτερο δικαιολογητικό που προσκομίσθηκε στο τελωνείο.
Να σημειωθεί πως τα τέλη κυκλοφορίας για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα, για τις δίκυκλες, τρίκυκλες μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης καθώς και για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης, ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα) είναι αδιαίρετα και οφείλονται για ολόκληρο το έτος ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που κυκλοφόρησαν εντός του έτους. Τα οχήματα αυτά θεωρείται ότι κυκλοφόρησαν για ολόκληρο το έτος εφόσον δεν τεθούν σε ακινησία για ολόκληρο το έτος.
Πώς πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e-banking
Η διαδικασία γίνεται ως εξής:
- Ανοίγετε την εφαρμογή e-banking του κινητού σας τηλεφώνου
- Βρίσκετε την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
- Επιλέγετε το εικονίδιο - δυνατότητα για σάρωση - scanning
- Ανοίγει η κάμερα του κινητού σας τηλεφώνου και σκανάρετε τον ειδικό κωδικό (QR code)
Συμπληρώνονται αυτόματα τα τρία αναγκαία πεδία:
- ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος
- το ΑΦΜ
- ο κωδικός/ταυτότητα πληρωμής (RF και 23 αριθμοί)
Σε κάποιες εφαρμογές e-banking συμπληρώνεται αυτόματατα και το ποσό των τελών κυκλοφορίας που πρέπει να καταβάλετε. Σε περίπτωση που το κινητό σας τηλέφωνο δεν έχει τη δυνατότητα σάρωσης κωδικού, τότε συμπληρώνετε τα στοιχεία στο e-banking σας, όπως ακριβώς φαίνονται στο ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας.
Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.
Ο QR κωδικός είναι τυπωμένος στην πάνω δεξιά γωνία του ειδοποιητηρίου των τελών κυκλοφορίας του 2021.
Τα πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, όπως κάθε χρόνο, εκτός βέβαια από αυτούς που θα καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία. Σε διαφορετική περίπτωση η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε διοργάνωση μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστικό όφελος για την αγορά
Οι βασικοί άξονες της Έκθεσης και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
«Το επιτελικό κράτος αφορά την εκτελεστική εξουσία»
Σημαντικό βήμα για την απλοποίηση τριών νομοθετικών πράξεων
Οι Βέλγοι στρέφονται σε κοντινούς προορισμούς, με την Ελλάδα στη πεντάδα
Το ρίσκο για την Ελλάδα είναι απείρως μεγαλύτερο από ότι για την Τουρκία
Ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για το παρασκήνιο της παιδιάτρου που «λύγισε» στα social media
«Από αναβολή σε αναβολή» - Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2021
Δικαστικές εξελίξεις, αντιδράσεις και επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογικού κύκλου
Μια προσέγγιση στις πολλαπλές ερμηνείες του δυτικού πολιτισμού και στις αντιφάσεις που τον συνοδεύουν
Πολιτική αντιπαράθεση και σκάνδαλα στο εσωτερικό, την ώρα που η χώρα ενισχύει τη γεωπολιτική και οικονομική της θέση στο εξωτερικό
Ποια ποσά κερδίζουν οι τυχεροί;
«Μείωση των ωρών, χωρίς μείωση μισθού - Προτεραιότητα η νέα γενιά» - Η ανάρτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ιστορική παρέμβαση για την προστασία των θυμάτων και των επιζώντων
«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ντάισελμπλουμ: «Με κάνει περήφανο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προεδρεύει του Eurogroup»
Μπορεί να μην το κάνουν ευθέως αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς λένε
Νέες κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μηχανισμούς ελέγχου και παραπληροφόρησης από το Μαξίμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.