- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πηγές ΥΠΟΙΚ: Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση θα έφθανε το 17,5%
Σε τι ποσοστό αναμένεται να κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021
Στο 17,5% θα έφθανε η ύφεση αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό έχουν συμβάλει στο να μπει «φρένο» σε μια μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι χωρίς τη λήψη των μέτρων στήριξης η ύφεση κατά το 2020 θα έφθανε στα δυσθεώρητα επίπεδα του 17,5%. Και, επίσης, αν δεν προβλεπόταν η επέκτασή τους το 2021 δεν θα ήταν εφικτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% αλλά αρκετά χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται για φέτος ύφεση στο 10,5%.
Οι πηγές αυτές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% του 2021, οι 2,5 μονάδες θα προέλθουν από τα μέτρα στήριξης και επιπλέον 2 μονάδες από την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά στον ρυθμό επαναφοράς από την ύφεση του 2020 στην ανάπτυξη του 2021, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε ότι σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας τύπου V δεν υπάρχει πια, όπως δεν υπάρχει και σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, είναι να περάσει η οικονομία, κανονικά, σε φάση ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού, αναμένονται σημαντικές επιδόσεις για τον κλάδο του τουρισμού το επόμενο καλοκαίρι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.