- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Χατζηδάκης: Μείωση ενεργειακού κόστους με τους έξυπνους μετρητές
Τα νοικοκυριά θα εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές που θα ισχύουν κάποιες ώρες
Για μείωση ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά με τους έξυπνους μετρητές, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εξοικονομούν χρήματα προσαρμόζοντας την κατανάλωσή τους, ώστε να εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές που θα ισχύουν κάποιες ώρες της ημέρας, με την εφαρμογή ευέλικτης τιμολόγησης του ρεύματος. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της ΡΑΕ για την ενεργειακή φτώχεια.
Το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στους οικιακούς καταναλωτές ύψους 850 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ανέφερε ο υπουργός, ενώ χαρακτήρισε ασυγχώρητο το γεγονός ότι το θέμα αυτό «σέρνεται» εδώ και δέκα χρόνια. Τόνισε, δε, ότι γίνεται σχεδιασμός προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, καθυστερήσεις ή και ματαίωση του προγράμματος.
Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» του οποίου επίκειται η έναρξη, με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι τα νοικοκυριά που εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα προγράμματα «Εξοικονομώ» μείωσαν την ενεργειακή τους κατανάλωση (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) κατά 2 δισεκ. κιλοβατώρες το χρόνο, όφελος που όπως είπε θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια καθώς προγραμματίζεται η ανακαίνιση 60.000 κατοικιών ετησίως.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη απόφαση για τη βελτίωση του πλαισίου υποστήριξης των ευάλωτων καταναλωτών φυσικού αερίου, την ενίσχυση του λογαριασμού επανασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τα προγράμματα επιδότησης για την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου (εφαρμόζεται στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλία και εξετάζεται η επέκταση σε περισσότερες περιοχές), την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών που επεκτάθηκε εφέτος στο φυσικό αέριο, τα ειδικα τιμολόγια (ΚΟΤ κ.α.), το νέο πλαίσιο για την καθολογική υπηρεσία προμήθειας κ.α.
Ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Καθηγητής Α. Μπουντουβής, τόνισε ότι 50 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη ζουν σε συνθήκες ενεργειακής ένδειας ενώ σημείωσε πως η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τα κτίρια και τις αδυναμίες τους καθώς η κατοικία έγινε το επίκεντρο της καθημερινής δραστηριότητας, μετατράπηκε σε γραφείο, σχολείο, παιδικό σταθμό., κόμβο αγορών κ.α.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, σημείωσε ότι ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως με μικρές αλλαγές συμπεριφοράς οι καταναλωτές μπορούν να πετύχουν σημαντική (5-10 %) εξοικονόμηση ενέργειας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.