- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εurostat: Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα το 2019
Σταθερή στην Ευρωζώνη
Μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2019 σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της (Eurostat).
Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα -το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του ΑΕΠ- μειώθηκε το 2019 στο 41,9% από 42,7% το 2018, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερή στο 41,6%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η φορολογική επιβάρυνση μειώθηκε οριακά στο 41,1% από 41,2% το 2018.
Όπως αναφέρει η Eurostat, οι δείκτες για τη φορολογία καταρτίζονται σε εναρμονισμένο πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει μία ακριβή σύγκριση των φορολογικών συστημάτων και των φορολογικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ.
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν το 2019 μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση, η οποία ήταν υψηλότερη στη Γαλλία (47,4%), τη Δανία (46,9%) και το Βέλγιο (45,9%), με τη Σουηδία (43,6%), την Αυστρία (43,1%), την Ιταλία (42,6%) και τη Φινλανδία (42,3%) να ακολουθούν. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο ΑΕΠ είχαν η Ιρλανδία (22,7%) και η Ρουμανία (26,8%), ακολουθούμενες από τη Βουλγαρία (30,3%), τη Λιθουανία (30,4%) και τη Λετονία (30,3%).
Η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε πέρυσι σε 12 χώρες της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνουν η Κύπρος (από 33,5% το 2018 στο 35,6%) και η Δανία (από 45,1% στο 46,9%). Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν σε 13 χώρες, κυρίως στο Βέλγιο (από 41,7% το 2018 στο 45,9%), την Ελλάδα (από 42,7% στο 41,9%), τη Σουηδία (από 44,4% στο 43,6%) και τη Γαλλία (από 48,2% στο 47 ,4%).
Το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων των χωρών της ΕΕ το 2019 προήλθε από τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν στο 14,2% του ΑΕΠ, ακολουθούμενα από τους φόρους στην παραγωγής και τις εισαγωγές (13,7% του ΑΕΠ) και τους φόρους στο εισόδημα και την περιουσία (13,0%).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η νέα ανάρτησή του για την κριτική στην Ευρωπαία Εισαγγελέα
«"Πρόχειρη" και "ανεπαρκής" η αξιολόγηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε ο βουλευτής
Οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια δίνεται
Ποιος μπορεί να εκφράζεται υπέρ του κόμματος και της ιδεολογίας του;
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα 59 χρόνια από το πραξικόπημα
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πότε μπαίνουν σε ιδιωτικό τομέα και Δημόσιο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Αναλυτικός πίνακας με τα μόρια ανά κατηγορία
Η σκανδαλολογία είναι βούτυρο στο ψωμί ενός άφρονος κλάσματος του πολιτικού μας συστήματος που είναι φτιαγμένο για να την εκμεταλλεύεται.
Προσυνέδριο ΝΔ στο Ηράκλειο - Έμφαση σε 12μηνο τουρισμό, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη νησιών
Στο επίκεντρο άμυνα, οικονομία και πολιτισμός, με νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία
«Με έχουν ελέγξει οι πάντες, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Τα νέα οχήματα παρουσιάστηκαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Ομόφωνη εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση
Πώς αποκαλύπτεται η ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό
Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αντιπαράθεση για την εξέταση εμπλεκόμενων προσώπων
Όταν υπερασπίζεσαι το ψέμα σου ως «ασήμαντο»
Πότε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.