- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σταϊκούρας: 37,8 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας
Πρόσκληση προς τους διεθνείς επενδυτές να στραφούν στην Ελλάδα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας
Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθηνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας διαδικτυακά στο «London road show» που διοργανώνει ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια από την Ε.Ε. που της κατανεμήθηκαν θα εισέλθει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων αναπτυξιακών ρυθμών.
Oι επιπτώσεις του κορωνοϊού
Ειδικότερα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε προς τους ξένους υποψήφιους διεθνείς επενδυτές, ότι με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, και παρά τις δυσμενείς προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.
Όπως επισήμανε, οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση, ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία – κάτι που αναγνωρίστηκε από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ότι υλοποιήθηκαν δημοσιονομικά και μη μέτρα, (που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ) για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία, καθώς και για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στα ταμειακά διαθέσιμα, τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Απευθυνόμενος στους διεθνούς επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών που προχώρησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ψήφιση και υλοποίηση με επιτυχία, προγράμματος στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαίσιου για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, την προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (όπως το Ελληνικό κλπ.) και τη δρομολόγηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν πανηγυρίζουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας, δίνοντας μεγάλη σημασία στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου. Ενός σχεδίου, που, όπως τόνισε, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.