- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης-Μάας για τουρκική προκλητικότητα: Να μειωθεί η ένταση
Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας με τις εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο
Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.
Η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας στις επαφές που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης "Gymnich" των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.
Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.
«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της 'Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το 'Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Λύση με απευθείας διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ζήτησε ο Χ. Μάας, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα
Τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του, νωρίτερα σήμερα, για την Αθήνα και ακολούθως την 'Αγκυρα. Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 'Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE - Τουρκίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ' όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.
Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι' αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.
Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ισχύει με τα ποσά που θα μπουν στα ΑΤΜ
«Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική συζήτηση για κανένα οργανωτικό , θεσμικό, πολιτικό ή άλλο θέμα» - Η ανάρτηση στα social media
Τι ώρα αρχίζουν να εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Το ένταλμα σύλληψής μου είναι άκυρο» τόνισε
Δείτε αναλυτικά παραδείγματα
Από τη δημοσιονομική εξυγίανση στις παραγωγικές επενδύσεις, τις νέες τεχνολογίες και την πραγματική ευρωπαϊκή σύγκλιση
Σε τι στάδιο βρίσκονται ο «Νέαρχος», ο «Φορμίων» και ο «Θεμιστοκλής»
Σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την απώλεια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Tα εγκαίνια της μονάδας προγραμματίζονται για τις αρχές του 2027
Η επεξεργασία των αιτήσεων διενεργείται αυτοματοποιημένα
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης
Πώς αλλάζει την καθημερινότητά μας
Το ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα διαχειρίζεται πλέον δεδομένα για χιλιάδες μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
Τι δήλωσε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών τοποθετείται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Νέες σχολικές μονάδες, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα
Ο Τσίπρας επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί;
Νέος ρόλος και νέα αποστολή για την ανάπτυξη της χώρας
Τι να τσεκάρετε για να μη χάσετε την πληρωμή
Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα με μπογιά έξω από το σπίτι του Περιφερειάρχη Αττικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.