- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε τους πολίτες για την αγορά του εμβολίου
Μειώσεις φόρων - εισφορών μόνιμου χαρακτήρα μετά τον κορωνοϊό
Στήριξη στους πολίτες και το δημόσιο απο το Υπουργείο Οικονομικών, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, για την κάλυψη του κόστους του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να βοηθήσει και τους πολίτες και το δημόσιο στο κόστος του εμβολίου για τον κορωνοϊό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, εξήγγειλε «μειώσεις φόρων και εισφορών με μόνιμο χαρακτήρα μόλις κλείσει η παρένθεση της πανδημίας του κορωνοϊού».
Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο. Απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».
Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισεκ. ευρώ (από 37,5 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM) και είναι πλέον καθαρά κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο. Τα λεφτά πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν.
Στο μέτωπο των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για ανακοινώσεις νέων μειώσεων εισφορών και φοροελαφρύνσεων από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβρη, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε οι εξαγγελίες της περσινής ΔΕΘ υλοποιήθηκαν. «Παρά την υγειονομική κρίση και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% υλοποιήθηκε, θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους τον επόμενο μήνα, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% υλοποιήθηκε, και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 24% υλοποιήθηκε», σημείωσε.
Έκανε λόγο για μια «παρένθεση» η οποία όπως είπε έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζει σε αύξηση των δαπανών η οποία όπως πρόσθεσε, «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».
Όσον αφορά στο χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το εντεκάμηνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας σε συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Δοθέντος ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας δεν απάντησε σε ερώτηση εάν το υπουργείο θα περιμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού για να καταβάλλει από κοινού σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δυο φάσεις.
Για τον τουρισμό δήλωσε ότι θα περιμένουμε να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τις πρώτες εκτιμήσεις της για το β’ εξάμηνο κι αν χρειαστεί θα κάνουμε αναθεώρηση. Όλα είναι στο τραπέζι να πάρουμε τις βέλτιστες επιλογές χρησιμοποιώντας τα τραπεζικά διαθέσιμα της χώρας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.