- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεωργιάδης: Mεγάλες επενδύσεις δεν ακυρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού
Μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την επένδυση στο Ελληνικό και την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.
Στην συζήτηση με θέμα «Επενδύσεις: Κυβερνώντας στην αβεβαιότητα», στα πλαίσια του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχαν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, η κα. Αndrea Moraru, Επικεφαλής ΕBRD Ελλάδας-Κύπρου και ο κ. Νίκος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός. «Σε μια εποχή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα, οι επενδύσεις δεν είναι στο προσκήνιο φέτος», είπε ο κ. Ζαχαρός στο ξεκίνημα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση και είπε ότι οι μεγάλες επενδύσεις της χώρας δεν ακυρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού. «Αντίθετα, όχι μόνο δεν ακυρώθηκε κάποια επένδυση, αλλά αντίθετα κάποιοι πίεσαν το διάστημα αυτό για να επιταχυνθεί η διαδικασία τους. Όλα τα μεγάλα επενδυτικά μας project συνεχίζουν κανονικά, ακόμη και η μεγάλη επένδυση του Ναυπηγείου της Ελευσίνας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, αν και κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και πώς αυτό θα μας επηρεάσει φυσικά» δήλωσε ο υπουργός.
«Υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας πηγαίνει καλά, αν κάποιος δει τα μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο. Είμαστε 2% πάνω από τις αρχικές προβλέψεις. Χθες στις προβλέψεις του το ΚΕΠΕ σημείωσε μία μείωση της τάξης περίπου του 6% και χρησιμοποιώ αυτή την πρόβλεψη, διότι το ΚΕΠΕ σπάνια "πέφτει έξω" στις προβλέψεις του» συμπλήρωσε.
Η επένδυση στο Ελληνικό είναι πολύ σημαντική και η έναρξη των εργασιών εκεί λειτουργεί θετικά για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων είπε ο κ. Γεωργιάδης, και κλείνοντας μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την άριστη συνεργασία που έχει η κυβέρνηση με την EBRD.
Ο Αλέξης Πατέλης είπε και εκείνος ότι η συνεργασία με την EBRD ήταν εξαιρετική και ότι τα σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα των επενδύσεων προχωρούν κανονικά. «Έχουμε ήδη καταθέσει 69 νομοσχέδια, ενώ άλλα 19 είναι ήδη στα σκαριά. Οι επενδύσεις προχωρούν».
Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε την στρατηγική της κυβέρνησης; «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στον τομέα της Υγείας, στην ψηφιοποίηση και η μεγάλη πρόκληση είναι να "εργαλιοποιήσουμε" το καλό όνομα που δημιουργήσαμε για την καλή διαχείριση του κορονοϊού και να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε τη φήμη του "αδύναμου κρίκου" και αυτό τώρα έχει αλλάξει. Η αλλαγή στην ψυχολογία των επενδυτών ότι η Ελλάδα δεν είναι υψηλού ρίσκου χώρα, δημιουργεί καλές βάσεις για περισσότερες επενδύσεις, ή και την προσέλκυση εργαζομένων στην Ελλάδα. Η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις,αλλά το κλίμα είναι καλό» είπε ο κ. Πατέλης.
«Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία κρατικής παρέμβασης και αν χρειαστεί θα το ξανακάνει. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αλλαγή της κοινής γνώμης ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουμε πόρους. Το πρόγραμμα που προτείνει η Κομισιόν είναι φιλόδοξο, είναι ακόμη υπό συζήτηση, τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί και τότε θα προχωρήσουμε με την καλύτερη στρατηγική για την υλοποίησή του», είπε κλείνοντας ο κ. Πατέλης.
Ο Νίκος Παππάς είπε ότι στον τομέα των επενδύσεων, τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας από πλευράς ρίσκου και βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ύφεση που βασίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το ότι έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι η ανεργία είναι σε υψηλά (σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης) επίπεδα και γιατί μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας εξαρτάται από τον τουρισμό.
«Θα αναμέναμε μία κρατική παρέμβαση που θα καλύπτει το ρίσκο επενδύσεων. Επενδύσεις σε κρατικές υποδομές, όπως ο αυτοκινητόδρομος E65 είναι σε καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι καθυστερούν μεγάλα επενδυτικά έργα που θα δημιουργήσουν 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Παππάς. «Η Ελλάδα χρειάζεται μία δραστική κρατική παρέμβαση. Στη Γερμανία αυτή η ιδέα είναι τώρα κάτι που εξελίσσεται, δεν πρέπει να την αποκλείσουμε εμείς. Το γερμανικό κράτος θα εξαγοράσει το 20% της Lufthansa για να μην καταρρεύσει. Η επένδυση σε μεγάλα αναγκαία έργα υποδομής είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», είπε κλείνοντας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.