- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μείωση ΦΠΑ στο κρασί ζητούν οι οινοποιοί
Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
Το κρασί και πάλι στη θέση του «μουτζούρη» λέει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίκου, ζητώντας τη μείωση του ΦΠΑ
Τη μείωση του ΦΠΑ στον ελληνικό οίνο ζητά, από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.). «Το επώνυμο ελληνικό κρασί που κερδίζει τις ξένες αγορές, το κρασί μας, μένει πάλι στην θέση του "μουτζούρη". Το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως "αλκοολούχο ποτό" μένει κραυγαλέα απέξω» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Ο.
Σημειώνει ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, όταν ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στην εστίαση» συμπληρώνοντας: «Μερικές χώρες απολαμβάνουν ήδη ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ (Αυστρία, Λουξεμβούργο), ενώ άλλες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτονόητο, εντάσσοντας το κρασί σε μειωμένο συντελεστή μαζί με την εστίαση».
Εφόσον, λέει ο Σ.Ε.Ο., «ο σκοπός της κυβέρνησης είναι δημοσιονομικός, υπενθυμίζουμε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση του λαθραίου και ανώνυμου κρασιού», ενώ προσθέτει ότι «αν πάλι επιδιώκεται η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ας μην λησμονείται ότι η κατανάλωση κρασιού και μάλιστα στην εστίαση ουδέποτε κρίθηκε παράγοντας αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ».
Σημειώνεται ότι μόλις χθες o υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση, μέσω της οποίας επιστρέφεται στα μικρά οινοποιεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και οι λοιπές επιβαρύνσεις, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.