Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας: 2.000 προσλήψεις έκανε το Netflix

4% είναι η ύφεση που «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδας για την Ελλάδα το 2020

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
netflix-los-angeles.jpg
Τα κεντρικά γραφεία του Netflix στο Λος Άντζελες © Mario Tama / Getty Images / Ideal Image

Τα νούμερα της εβδομάδας (19.04-25.04.2020): O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε νούμερα στη νέα στήλη της ATHENS VOICE.

180.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες υποχρεώθηκαν να καμώνονται ότι παρακολουθούν προγράμματα τηλεκατάρτισης για να λάβουν ένα επίδομα 600 ευρώ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι έλαβαν 800 ευρώ χωρίς καμία υποχρέωση. Τα χρήματα δεν θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό, αλλά το ΕΣΠΑ.

15 εκατ. ευρώ θα ελάμβαναν και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω αυτής της διαδικασίας. Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι η όποια τηλε-εκπαίδευση κινήθηκε -όπως και παλαιότερα- στα πλαίσια του παραδοσιακού ελληνικού άρπα κόλα, με τους «επαγγελματίες» να χρησιμοποιούν το gοogle translate για να μεταφράσουν την ύλη. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι σαν «σκοιλ ελικικου» και «μετζή του νεούκτη» οπότε ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διακόψει την κωμωδία της κατάρτισης και να δώσει τα 600 ευρώ χωρίς άλλες προϋποθέσεις. 

150 εκατ. ευρώ ήταν το συνολικό κόστος του προγράμματος. Μετά το φιάσκο, το κονδύλι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά χωρίς τα 15 εκατ. ευρώ που θα πήγαιναν στα Κέντρα Κατάρτισης. Επιπλέον θα ξεκινήσει αξιολόγηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προδιαγραφές για να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, καθώς έχουν λάβει κρατική πιστοποίηση για τη δραστηριότητά τους. Κύριος οίδε πώς την έλαβαν στο παρελθόν, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν πράγματι αξιολογηθούν ή απλώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καμώνονται ότι τα αξιολόγησαν.


2 τρισ. ευρώ προτίθεται να δώσει η Ε.Ε. για την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν, στο οποίο βεβαίως δεν συμφώνησαν πλήρως οι ηγέτες της Ε.Ε. μεταθέτοντας τις αποφάσεις για τις αρχές Μαΐου.

2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος θα χρειαστεί ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, σύμφωνα με εκτίμηση της Ursula Gertrud von der Leyen (Προέδρου της Κομισιόν), προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης, το οποίο και αποτελεί μέρος του σχεδίου.

1,2% είναι σήμερα το ποσοστό του κοινού προϋπολογισμού, αλλά, για την ιστορία, οι βόρειοι είχαν προτείνει να διαμορφωθεί στο 1% και οι νότιοι στο 1,3%. Το 2% μοιάζει με αποφασιστικό βήμα.


2 ορόφους θα πρέπει να κατεδαφίσει από το ξενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη η εταιρεία «Μπλε Κέδρος», συμφερόντων του επιχειρηματία Ευμορφίδη, ιδιοκτήτη επίσης της Coco Mat. Οι όροφοι μετά και την απόφαση του ΚΑΣ θα πρέπει να γίνουν 8. Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο. 


16 εκατ. νέους συνδρομητές εν μέσω καραντίνας απέκτησε το Netflix και αποτελεί αναμφίβολα μία από τις επιχειρήσεις που αύξησαν τη δραστηριότητά τους στην εποχή του κορωνοϊού.

2.000 προσλήψεις χρειάστηκε να κάνει το Netflix, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. 

433 δολάρια κόστιζε μία μετοχή του Netflix την περασμένη Τρίτη. Έναν μήνα νωρίτερα, στις 16 Μαρτίου, η τιμή της μετοχής βρίσκονταν στα 298,84 δολάρια. 

ertflix.jpg

24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σίριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος, καθώς και όλα τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, περιλαμβάνει πλέον η υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ. Το όνομά της δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, αλλά ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζούλας χρησιμοποίησε χαριτολογώντας το όνομα ERTFLIX, οπότε νομίζω ότι κατοχυρώθηκε στη συνείδηση των πολιτών.


4% είναι η ύφεση που «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδας για την Ελλάδα το 2020, με την προϋπόθεση ότι η καραντίνα θα διαρκέσει ενάμιση μήνα. Το «κακό» σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ύφεση έως 13%

5-10% είναι η αντίστοιχη εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών.

13% ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ στο χειρότερο δυνατό σενάριο που επεξεργάζεται και το οποίο περιλαμβάνει δεύτερο κύμα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο. 

15% μπορεί να φθάσει η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη σύμφωνα με την Christine Lagarde, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανέφερε στη δραματική σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, όπου οι 27 ηγέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού. Το φιάσκο εμπίπτει στη δικαιοδοσία της παροιμίας «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει» και ενδέχεται να επιδεινώσει τις συνέπειες του lockdown στην οικονομία της γηραιάς ηπείρου. 


4.500 ηλεκτρονικά καταστήματα συνεργάζονται με την ιστοσελίδα skroutz, η οποία παρά το ανορθόγραφο του ονόματος κατόρθωσε να γίνει η δημοφιλέστερη εγχώρια ιστοσελίδα στην Ελλάδα και να δημιουργήσει έναν νέο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα λεγόμενα και «skroytz-ομάγαζα». Αυτός πιθανότατα ήταν και ο λόγος που έκανε το επενδυτικό κεφάλαιο CVC να  αποκτήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. 

skroutz_kentrikh.jpg

80% της Εθνικής Ασφαλιστικής προσδοκά επίσης να αποκτήσει το CVC (έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά), ενώ έχει ήδη ποσοστά στα νοσοκομεία Metropolitan, Ιάσω General, Υγεία αλλά και στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Κέρκυρας.

82 δισ. δολάρια είναι η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται το περί ου ο λόγος επενδυτικό κεφάλαιο.


2.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα εντός του Απριλίου, σύμφωνα με σχετική δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη. Σε 5 ημέρες υποσχέθηκε να κάνει ό,τι δεν έγινε τους περασμένους 7 μήνες. Θα μου πείτε, εδώ ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε έξι ημέρες… 

1.500 από αυτούς ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν σήμερα Σάββατο σε ξενοδοχεία, αλλά, όταν ο Μηταράκης κάνει σχέδια, ο ΕΟΔΥ γελάει, και έτσι η μεταφορά τους ακυρώθηκε από τους ειδικούς λόγω των πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 


Νούμερα με πολλά μηδενικά

«Βλέπω ότι το αντισηπτικό τον εξοντώνει (σ.σ. τον κορωνοϊό) σε ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει τρόπος κάνουμε κάτι τέτοιο, με ένεση ή κάτι τέτοιο. Θα είχε ενδιαφέρον να το ψάχναμε». Αυτή ήταν η επιστημονική τοποθέτηση του POTUS Ντόναλντ Τραμπ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και μοιάζει τόσο έγκυρη όσο οι θεωρίες που αναφέρονται σε ανώνυμα blogs  και συνομωσιολογικές σελίδες του Facebook. Επισημαίνουμε απλώς ότι η κατάποση -και πολύ περισσότερο η ένεση- αντισηπτικού είναι ένας σχεδόν βέβαιος τρόπος για να δει κανείς τα ραδίκια ανάποδα. Σχετική ανακοίνωση αναγκάστηκε να βγάλει και η παρασκευάστρια εταιρεία του Dettol…

Και αν δεν σας άρεσε η συγκεκριμένη θεωρία του Τραμπ, έχει και άλλη. Αναφερόμενος στο solarium, είπε απευθυνόμενος στον επικεφαλής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ασφάλειας (Homeland Security): «Υποθέτω ότι βάζουμε την ακτινοβολία μέσα στο σώμα μας είτε από το δέρμα μας είτε με άλλο τρόπο. Υποθέτω θα το δοκιμάσετε και αυτό. Ακούγεται ενδιαφέρον». Άσε που θα αποφύγεις και να εμφανιστείς ασπρουλιάρης στην παραλία…

Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ο πρόεδρος δήλωσε στο τέλος: «Δεν είμαι γιατρός, αλλά είμαι άτομο που έχει μια πολύ καλή… ξέρετε τι». Μην πάει ο νους σας στο πονηρό.

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 50.000.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ