- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το παράλληλο σύμπαν του Υπουργείου Παιδείας
Μέχρι προχτές καμάρωνε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία που έκανε το πρώτο δειλό, αβέβαιο βήμα
H Χαρά Κεφαλίδου γράφει για τα προβλήματα που προκύπτουν στην Παιδεία και πώς αντιδρά το αρμόδιο υπουργείο στις νέες συνθήκες εξαιτίας κορωνοϊού
Οι πρωτοφανείς περιορισμοί ανέτρεψαν την καθημερινότητα όλων από τη μια μέρα στην άλλη. Πάρα πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα, το συνολικό μοντέλο ζωής μας, τέθηκε σε σοβαρή αμφισβήτηση.
Η κατάσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι -με πρώτη την επίσημη Πολιτεία- μας βρήκε αδαείς, άπειρους και φυσικά απροετοίμαστους. Όχι μόνο εμάς, ολόκληρο τον πλανήτη. Δουλειά της κάθε ηγεσίας είναι να βρει τις δυνάμεις να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να απαντήσει στη νέα κρίση. Αυτή τη δουλειά, η Κυβέρνηση σε αδρές γραμμές φαίνεται προς ώρας να την κάνει αποτελεσματικά στους τομείς της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωής των πολιτών. Μέχρι στιγμής, είμαστε από τις χώρες που πετυχαίνουμε τον εξαιρετικά δύσκολο στόχο του περιορισμού της διασποράς του COVID-19.
O χρόνος των πρωτόγνωρων περιορισμών μπορεί να αποδεικνύεται ο πιο αξιόπιστος φίλος στη μάχη για τη ζωή μας, ταυτόχρονα όμως είναι ο επιστήθιος της κόπωσης των πολιτών και της αγωνίας για την επόμενη ημέρα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εφήβους που βρίσκονται στην τελική ευθεία των Πανελληνίων Εξετάσεων για μια θέση στα ΑΕΙ.
«Να λήξει τώρα η σχολική χρονιά!». «Πώς θα βρεθούν τα παιδιά σε μια αίθουσα 30 ατόμων;». «Στα μέσα Μαΐου υπολογίζεται να ξεκινήσει η έντονη καθοδική πορεία των κρουσμάτων». «Η άρση των μέτρων θα είναι μαραθώνιος». «Σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων». Είναι λίγα μόνο, από όσα ακούγονται εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες από τα πιο επίσημα χείλη Ειδικών, Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του COVID19 κλπ.
Την ίδια ώρα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Μέχρι προχτές καμάρωνε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία που έκανε το πρώτο δειλό, αβέβαιο βήμα. Ακόμη «πιπιλάει την καραμέλα» της διενέργειας των πανελληνίων εξετάσεων κοντά -πόσο κοντά άραγε;- στις συνήθεις ημερομηνίες διενέργειας εξετάσεων! Στόχος λέει του Υπουργείου, είναι οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν τέλος Ιουνίου. Μέχρι προχτές ανακοίνωνε δύο μήνες μαθημάτων ακόμη, εάν τα σχολεία ανοίξουν τον Μάιο!
Περιμένοντας στωικά τις οδηγίες των ειδικών -έτσι ισχυρίζεται το Υπουργείο- εκμεταλλεύεται τον χρόνο για καμιά νέα ανακοίνωση επιτυχίας κενής περιεχομένου. Την ίδια ώρα στη Γαλλία ο αρμόδιος Υπουργός ανακοινώνει την ακύρωση διεξαγωγής των εξετάσεων Μπακαλορεά για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκαν.
Εμείς εδώ ακόμη παίζουμε με την εξεταστέα ύλη. Ακόμη προβληματίζονται αν πρέπει να την συσχετίσουν με το πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία! Χρειάστηκαν τρείς εβδομάδες για να βρουν τον προσανατολισμό τους και να σκεφτούν το αυτονόητο! Την προσαρμογή της ύλης των φετινών Πανελλαδικών στην ύλη που έχει διδαχτεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Όσο λογικό μπορεί να ακούγεται ότι η Κυβέρνηση εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού με κλειστές τις επιχειρήσεις, δεν είναι δυνατόν να συντάξει τώρα ένα διεξοδικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, άλλο τόσο παράλογο είναι το Υπουργείο Παιδείας (με δεδομένο από τους ειδικούς τον μακρύ χρόνο για επαναφορά στην κανονικότητα) να αδυνατεί να φτιάξει έναν υποτυπώδη μπούσουλα για τις εξετάσεις! Φτάσαμε Πάσχα και τώρα ενεργοποιούν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ζητούν την εισήγησή του για την ύλη των εξετάσεων!
Τόση ραθυμία, τόση ανεπάρκεια, σε τόσο κρίσιμες ώρες, είναι η λυπηρή διάψευση όλων των μεγαλεπήβολων σχεδίων και βαρύγδουπων εξαγγελιών για σύγχρονο σχολείο που δίνει γνώσεις, εφόδια και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.
«Πολιτεία όμως είμαστε και εμείς. Το κράτος δεν είναι έξω από εμάς» υπενθύμισε πρόσφατα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης. Αυτό λοιπόν το κομμάτι της Πολιτείας δεν ανέχεται αυτές τις ώρες, ούτε την αδράνεια, ούτε την αδιαφορία ούτε την κοροϊδία.
Η νέα πανδημία φαίνεται εκτός από τα γνωστά συμπτώματα, φέρνει σε ορισμένες περιπτώσεις και απώλεια της αίσθησης πραγματικότητας. Ευχόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας γρήγορη ανάρρωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλμα στις τιμές της ενέργειας δείχνουν τα στοιχεία Απριλίου
Oι διορισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 4 έως 6 μήνες
Πότε πληρώνεται το έκτακτο βοήθημα, αναλυτικά παραδείγματα
Πότε είναι προγραμματισμένη η πληρωμή
«Έχουμε αναρωτηθεί τι συνεπάγεται αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση;»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μισθωτοί
Στα εγκαίνια του πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός
Ποια είναι και πώς θα τα αναγνωρίσετε
Έως 46.000 ευρώ με το νέο «Ανακαινίζω» για ανακαίνιση και ιδιοκατοίκηση
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης
Μέχρι πότε οι αιτήσεις, τι να προσέξετε
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία
Ένα αστικό τοπόσημο αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
O ευρωβουλευτής είχε διαγραφεί πριν λίγους μήνες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Διέξοδος σε πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις
Νέα μέτρα για SLAPP – Στο τραπέζι και η ταυτοποίηση χρηστών για περιορισμό της τοξικότητας
Επισημαίνει ότι η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται με μια νομοθετική πρωτοβουλία για λιγότερες ώρες
Το κόμμα θέτει ερωτήματα προς όσους –όπως αναφέρει– στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές
Η απόφαση ελήφθη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οκτακομματική Βουλή και 53% υπέρ συνεργασιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.