- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αλλαγή οικονομικού μοντέλου
Ο Γρηγόρης Νικολόπουλος για το μοντέλο κράτους που μας έφτασε στη χρεωκοπία
Η ελληνική οικονομία λειτουργεί με το παλιό μοντέλο ανάπτυξης, ένα μοντέλο μη ρεαλιστικό. Λειτουργεί ως κλειστή κρατική οικονομία με δικό της νόμισμα, ενώ είναι μια ανοιχτή οικονομία με ξένο νόμισμα. Από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, η ελληνική οικονομία –και η κοινωνία– στηριζόταν στο δημόσιο. Παίρναμε την ξένη βοήθεια (πάντα με ξένη βοήθεια ζούσαμε) και το κράτος τη μοίραζε. Το μεγαλύτερο μέρος πήγαινε σε εξαγορά ψήφων μέσω της διόγκωσης του δημοσίου τομέα και τα υπόλοιπα πήγαιναν στους «ημέτερους» επιχειρηματίες, δημιουργώντας τα παλιά και τα νέα τζάκια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένας τεράστιος, αντιπαραγωγικός, κομματικοποιημένος και διεφθαρμένος δημόσιος τομέας και ένας ιδιωτικός τομέας κρατικοδίαιτος, που ζούσε μέσω της διαπλοκής με το δημόσιο ως προμηθευτής του δημοσίου και κατασκευαστής των δημοσίων έργων. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις είτε προμηθεύουν το δημόσιο είτε στηρίζονται σε προνόμια που το κράτος τούς έχει παραχωρήσει. Από τις υπόλοιπες, μικρότερες επιχειρήσεις οι περισσότερες στηρίζονται στην αισχροκέρδεια που επιτρέπει η εγχώρια αγορά και στη φοροδιαφυγή.
Τώρα τα πράγματα, υπό το βάρος των χρεών, των ελλειμμάτων και των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναγκαστικά αλλάζουν. Οι επιδοτήσεις και τα δανεικά τελειώνουν και μαζί τελειώνει το δημόσιο χρήμα. Το κράτος δεν έχει λεφτά για να στηρίξει την οικονομία. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναπτυχθεί ανεξάρτητα, στηριζόμενος πλέον –λόγω ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά– στις αγορές του εξωτερικού. Πρέπει να στοχεύσει στις εξαγωγές και να διεκδικήσει ένα ρόλο στη διεθνή σκηνή προκειμένου να επιβιώσει.
Το έργο δεν το έχουμε ξαναδεί. Είναι μια δουλειά πολύ δύσκολη διότι δεν έχουμε ούτε προϊόντα διεθνούς φήμης, ούτε προδιαγραφές που να καλύπτουν τις απαιτήσεις των ξένων καταναλωτών, ούτε πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα διανομής, ούτε γνώση του διεθνούς marketing, ούτε ελληνικό brand name. Παρόλα αυτά πρέπει να το κάνουμε, διότι δεν έχουμε άλλη λύση.
Όποιος δεν το καταλάβει αυτό εγκαίρως και δεν προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες δεν θα επιβιώσει. Η εγχώρια αγορά δεν αντέχει να μας ταΐζει. Πρέπει να πάρουμε τα λεφτά των ξένων μέσω των εξαγωγών μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις
Στο 16% το προβάδισμα, στο 50% η δημοφιλία Καρυστιανού
Με αφορμή φερόμενες πωλήσεις ακινήτων σε Βούλγαρους επενδυτές
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.