Πολιτικη & Οικονομια

Ο κορωνοϊός και οι Πόντιοι Πιλάτοι

Δεν θα ήταν χρήσιμο αν όλοι ήταν λίγο πιο ειλικρινείς με τον εαυτό τους και τους πολίτες;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Κρούσματα - Θεία Κοινωνία - Κυβέρνηση

Ο κορωνοϊός, η θεία κοινωνία, οι αντιεπιστημονικές απόψεις που εκφράζονται και η ζωή που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Να αποδείξουμε στους άθεους ότι η μεταλαβιά μεταδίδει μόνο τον Χριστό! Θα προσπαθήσω να πάω στο νοσοκομείο Αττικό μήπως κολλήσω κορωνιό σήμερα και αύριο πρωί πρωί θα προσπαθήσω να είμαι πρώτος στη σειρά να μεταλάβω, γράφει ο καλός κύριος Τριαντάφυλλος για να δούμε που δεν θα κολλήσει κανένας και μάλιστα θα τον θεραπεύσει ο Κύριος. Καρδούλες.

Ένας άλλος το ζει σαν ταινία του Τέρι Γκίλιαμ. Γιατί να κλείσουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι; Είναι ιδανική ευκαιρία να χτυπήσουμε το τέρας του καπιταλισμού και να κολλήσουμε τους αστούς. Χαμογελάκια. Δεν μοιάζει με τον Μπραντ Πιτ, αλλά στα σχόλια του αφήνουν memes από την ταινία «Οι Δώδεκα Πίθηκοι». Ένας πιο ψαγμένος του βάζει μια εικόνα από την «Προκυμαία» του Κρις Μαρκέρ για να καταλάβουμε όλοι πόσο αγαπά το σινεμά. Αν ψάξεις, θα βρεις και πιο ριζοσπαστικές γνώμες. Να στείλουμε μερικά κρούσματα στον φράχτη, να μάθουν αυτοί πως με την Ελλάδα δεν παίζουμε. Τσιν τσον τσαν, τυχαίο είναι πως και η πανούκλα, όχι του Καμύ, αυτή των Κινέζων, μάστισε κάποτε την Ευρώπη; Μπορείτε να μας πείτε γιατί η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κρούσματα; Διαδώστε.

Όπως συνήθως συμβαίνει όταν οι καιροί το απαιτούν, το χρέος της δημόσιας τοποθέτησης αναλαμβάνει η επιστήμη και η διανόηση. Ο πωλητής χειρόγραφων επιστολών του Ιησού που σταυρώθηκε από χιλιάδες συνέλληνες διαλαλεί από τον τηλεοπτικό άμβωνα τις ευεργετικές ιδιότητες της κηραληφής. Μια το πρωί, μια το απόγευμα και μια το βράδυ και δεν περνάει ούτε κορωνοϊός ούτε τίποτα.

Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου στο οποίο καθηγητής προπηλακίζεται και κρατείται όμηρος γιατί θέλει να αναμορφώσει το πρόγραμμα σπουδών, εκφράζει την πεποίθησή του πως ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος και μάλιστα, υπάρχει εμβόλιο πριν την εξάπλωσή του και η ανακοίνωσή του θα εξαρτηθεί από τους λόγους σκοπιμότητας. Λίγες ώρες μετά, διευκρινίζει πως ήταν ατυχής η επιλογή του να διατυπώσει δημοσίως μία προσωπική εκτίμηση -σίγουρα όχι βεβαιότητα- στην εκπομπή της δημοτικής τηλεόρασης «Λόγια της πλώρης».

Ένας δημοφιλής μουσικοσυνθέτης δεν μασάει τα λόγια του και ανοίγει τα μάτια σε πολύ κόσμο για τον κορονοβάιρους, που σίγουρα δεν είναι σαν τον ΧΙΒ. Κόπι πάστε. Η πρόπολη είναι σοβαρό γιατρικό, με πρόπολη πασαλείβουν οι μέλισσες το πτώμα της νεκρής μέλισσας μέσα στην κυψέλη για πλήρη αντισηψία. Με «καθαρισμό αύρας» κι ενεργειακή θεραπεία, άραγε, αντιμετωπίζεται; Επειδή ο Σταμάτης δεν έχει σχέση με τα «φασιστάδικα» και το «σύστημα» όπως η Άλκηστη που σηκώνει την ελληνική σημαία στα social media και τόλμησε να δεχτεί να γυρίσει κάποτε διαφημιστικό για τράπεζα, η ανάρτησή του χαρακτηρίζεται «διαφωτιστική».

Lights, camera, revolution. Όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας, οι εκδότες φροντίζουν να ξεσκεπάσουν τα μεγάλα ψέματα. Αν είσαι μακελλάρης θα κραυγάζεις πως θα πεθάνουμε όλοι, αν είσαι πιο πονηρός χρησιμοποιείς επιδημικά τον διχαστικό λόγο και συμμαχείς με στρατόπεδα θέτοντας την πολιτεία προ των ευθυνών της για να λες μετά πως τα έλεγες εσύ. Monkey business, η τέχνη του να παριστάνεις τον αντικειμενικό.

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Μάο μάο του χονδρεμπορίου ανατιμολογούν και αισχροκερδούν, γενειοφόροι και ρασοφόροι ερωτώνται στα σοβαρά από ρεπόρτερ για τη θεία κοινωνία, λοιμωξιολόγοι γίνονται ψάλτες της αμεριμνησίας, ψεκασμένοι και πατριδοκάπηλοι επαναστάτες συναντιούνται ξανά στην πλατεία των social media, επίδοξοι διαμορφωτές κοινής γνώμης, κομματικοί τομεάρχες, πρώην μετακλητοί και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, ανησυχούν, υποδεικνύουν και ζητούν μέτρα και παραιτήσεις, ζητούν δηλαδή να έρθουν αυτοί στην εξουσία.  

Διαβάζεις, κοιτάς, δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να βυθιστείς στη θλίψη και μετά παρατηρείς τις πρωτόγνωρες εικόνες των μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων που μοιάζουν αποκαλυπτικές. Χώρες σε καραντίνα, κάποια κομπίνα ετοιμάζουν πάλι μάλλον, η καρκινική γραφή και ο Σόρος που διαβάζεται και ανάποδα το ίδιο, η πολιτική αγορά που προτιμά τις θεωρίες συνωμοσίας ή τις δοξασίες από την οργάνωση. Σίγουρα κάποιοι δεν θα συγκινηθούν από το ερημωμένο Μιλάνο, ας κλάψουν οι νεόπλουτοι που πήγαιναν για ψώνια στην εποχή της ευμάρειας. Εθνικισμοί, μηδενισμοί, ισμοί και εσμοί που δεν ονειρεύονται ποτέ κανονικές συνθήκες και φυσιολογικές ζωές.

Την ώρα που η ζωή και η πραγματικότητα θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας και η εξέλιξη αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι ακόμα άγνωστη, δεν θα ήταν χρήσιμο αν όλοι ήταν λίγο πιο ειλικρινείς με τον εαυτό τους και τους πολίτες;  

Η κυβέρνηση να εκπέμψει τα μηνύματα που χρειάζεται σε βουλευτές που επιστρέφουν κεφάτοι από το δισκοπότηρο και να διαχωρίσει το κράτος από την εκκλησία, ο «κλήρος» να «φυλάξει» πραγματικά το «ποίμνιο» και να μην βελάζει σκοταδισμό, εμείς να μάθουμε να φυλαγόμαστε περισσότερο από τους λύκους του υπερφίαλου λαϊκισμού και να πλένουμε τα χεράκια μας, όχι σαν Πόντιοι Πιλάτοι, αλλά σχολαστικά και με ψυχραιμία.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ