Πολιτικη & Οικονομια

Κανείς δεν μπορεί να πάρει το ΠΑΣΟΚ από τη Νάντια

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, το bullying, ο «μπουγαδοκαβγάς» και το μεγάλο παζάρι για την «πώληση» της Κεντροαριστεράς

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 737
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nantia.jpg

Η «ανταρσία» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και το σενάριο της συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ υπό την ταμπέλα της «Κεντροαριστεράς».

Κακό χωριό –λένε– τα λίγα σπίτια. Στο Κίνημα Αλλαγής αναπολούν μεν τα πασοκικά μεγαλεία του παρελθόντος αλλά εδώ και μια πενταετία καμώνονται πως ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους έχασαν την εκλεκτή εκλογική τους πελατεία. Οι περισσότεροι έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης αλλά, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, δεν αποφασίζουν να αναλάβουν δράση. Έτσι άφησαν μόνη της μια νεαρή βουλευτή του κόμματος να ξεστομίσει αλήθειες που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν τολμά να πει δημοσίως. Η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν μασάει τα λόγια της και κανείς δεν μπορεί να της πάρει το ΠΑΣΟΚ απ’ τα χέρια. 

Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε λήθαργο. Δεν υπήρξαν αντιδράσεις ούτε όταν η νικήτρια Φώφη Γεννηματά εξαφάνισε τον «δεύτερο» των εσωκομματικών εκλογών Νίκο Ανδρουλάκη από τα όργανα του κόμματος, ούτε όταν το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με διορισμένους συνέδρους, ούτε όταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης συνάντησε τον «φίλο» του Κώστα Γείτονα για καφέ στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά ούτε κι όταν στελέχη του κόμματος με «ομαδάρχη» τον Νίκο Μπίστη παραβρέθηκαν σε εκδήλωση μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ένιωσα πως πρέπει να αντιδράσω καθώς καταλάβαινα ότι η αδράνεια δεν βοηθά την παράταξη», αναφέρει η βουλευτής. 

Ο λόγος για τον οποίο μερίδα –ιστορικών κυρίως– στελεχών επιδιώκουν τη μετακόμιση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο από προφανής. Πρόκειται για ανθρώπους εθισμένους στην εξουσία και στους κυβερνητικούς θώκους. Οι περισσότεροι άλλωστε είναι πλέον μεγάλης ηλικίας και ανυπόμονοι. Δεν έχουν ούτε το σθένος αλλά ούτε και τις βιολογικές αντοχές για να προσπαθήσουν να ανασυστήσουν το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Η ταχύτερη δίοδος προς την εξουσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι πιστεύουν μάλιστα ότι μετά την προσχώρησή τους, θα βρουν και τον δρόμο προς τα αξιώματα, «καταπίνοντας» στο δρόμο τους αφελείς συριζαίους. Εδώ που τα λέμε έχουν το σχετικό know how. 

Υπάρχει βεβαίως και το ερώτημα, γιατί τα στελέχη αυτά δεν πηγαίνουν κατά μόνας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έκαναν δεκάδες άλλοι. Η απάντηση είναι εξίσου απλή. Ελπίζουν ότι η απλή αναλογική θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν περισσότερα ανταλλάγματα καθώς πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα είναι το ΚΙΝΑΛ που θα δώσει στον Τσίπρα τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Κάτι σαν υποκατάστατο των ΑΝΕΛ. Υπάρχει και κάτι ακόμη. Τα στελέχη που πήγαν νωρίς στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «υπαρχηγοί» πολλών που έμειναν πίσω. Μια κατά μόνας μεταγραφή θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα τα παλιά κορυφαία στελέχη να βρεθούν χαμηλότερα στην ιεραρχία. Κάτι που δεν θα το άντεχαν.

Η «ανταρσία της Νάντιας» δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει αναπάντητη από όσους απεργάζονται το σενάριο της συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ υπό την ταμπέλα της «Κεντροαριστεράς». Όχι τόσο γιατί έκανε κάποια φοβερή αποκάλυψη που απειλούσε να τους εκθέσει. Όλοι άλλωστε γνώριζαν τι συμβαίνει. Φοβήθηκαν όμως ότι αν η «νεαρή και αυθάδης» Γιαννακοπούλου σηκώσει μπαϊράκι, ίσως να δελεαστούν και άλλοι να ακολουθήσουν χαλώντας τους το σχέδιο. Άλλωστε η πλειοψηφία των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής μοιάζει πιο κοντά στις απόψεις της Γιαννακοπούλου παρά στις επιδιώξεις της παλαιάς φρουράς. 

Ξεκίνησαν, λοιπόν, μια συντονισμένη εκστρατεία απαξίωσης όσων τόλμησε να αναφέρει δημόσια. Αρχικά τη χαρακτήρισαν «δεξιά πτέρυγα» επιχειρώντας να δημιουργήσουν de facto συζήτηση για το ποια πόρτα πρέπει να χτυπήσει το κόμμα. «Το κόμμα όμως δεν πρέπει να αναζητήσει πολιτική στέγη αλλού» επισημαίνει η κυρία Γιαννακοπούλου. Όπως τόνισε άλλωστε στην πρόσφατη ομιλία της στο Περιστέρι: «Ο χώρος του κέντρου ιστορικά ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και εκεί πρέπει να επιμείνουμε. Δεν έχει νόημα να κοιτάζουμε ούτε προς τα δεξιά, ούτε προς τ’ αριστερά. Αν είναι να λαϊκίσουμε για να κερδίσουμε ψήφους, είμαστε χαμένοι από χέρι. Για λαϊκισμό ο ψηφοφόρος θα πάει στο super market λαϊκισμού, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε τύχη. Άσε που δεν μπορούμε κιόλας. Κάποιοι άνθρωποι στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε αρχές και απόψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απ’ την άλλη, με τις παλινωδίες του μας έχει δώσει αρκετές ευκαιρίες να ανακάμψουμε».

Κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ, έχοντας την τεχνογνωσία του να είναι αρεστοί στις εκάστοτε ηγεσίες, φαίνεται ότι έπεισαν προσωρινά και την πρόεδρο του κόμματος ότι η Γιαννακοπούλου προκαλεί εσωστρέφεια. Ίσως έτσι εξηγείται και η 45λεπτη επίθεση που εξαπέλυσε προσωπικά κατά της Γιαννακοπούλου η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού. Λίγο πριν τη συνεδρίαση, η γραμματέας της προέδρου ενώπιον σχεδόν του συνόλου των βουλευτών, είχε καλέσει την κυρία Λιακούλη «για λίγο στο γραφείο της». Η εικόνα έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη καθώς, αφού ολοκλήρωσε η κυρία Λιακούλη, η Γιαννακοπούλου ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού αλλά δεν της δόθηκε. Η Γιαννακοπούλου δεν μάσησε ούτε τότε χαρακτηρίζοντας «μπουγαδοκαβγά» τις μομφές της κυρίας Λιακούλη. Δεν ξέρω άλλωστε τι έχει να χάσει. Εξελέγη στη δύσκολη περιφέρεια του Δυτικού Τομέα Αθήνας, κόντρα στον Μιχάλη Καρχιμάκη. Ένα ιστορικό στέλεχος με ισχυρούς μηχανισμούς και δεσμούς με το «βαθύ κόμμα» που συνεχίζει να υπάρχει. 

Στο κρίσιμο ερώτημα αν όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μομφή κατά της προέδρου, η Γιαννακοπούλου απαντά επίσης ευθαρσώς. «Το Κίνημα Αλλαγής έχει εκλεγμένη πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά μέχρι και το 2021, όπου το θέμα καταστατικά θα τεθεί προς συζήτηση. Δεν είναι καιρός για προεδρολογίες, αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι άλλα είναι τα σημαντικά. Είναι η ενίσχυση της αυτονομίας του χώρου με μεταρρυθμιστικές απόψεις και προτάσεις, η αποσαφήνιση της στρατηγικής του ως σύγχρονης, εκσυγχρονιστικής δύναμης του Κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας και ως δύναμη ευθύνης για μια νέα πορεία της χώρας μακριά από τον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η αποσαφήνιση της αντιπολιτευτικής του ατζέντας με τρόπο που να βοηθάει στην κριτική προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τις ολιγωρίες και τις ατολμίες της, ώστε το Κίνημα Αλλαγής να πείθει ξανά τους νέους, τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, τους απογοητευμένους από την πολιτική που έχουν επιλέξει την αποχή. Αυτά επείγουν. Όλα τα άλλα θα συζητηθούν όταν πρέπει και όπως πρέπει».

Αν δεν πρόκειται για μομφή κατά της προέδρου, μήπως πρόκειται για μια στείρα διαφωνία με στόχο την προσωπική προβολή; Πέρα από τη διαφωνία με τις κινήσεις των συριζολάγνων, υπάρχει κάτι που προτείνει; Το έχει ξεκαθαρίσει και η ίδια σε συνεντεύξεις της, το ίδιο απαντά και τώρα. «Ούτως ή άλλως πρότεινα δύο –κατ’ εμέ σημαντικές– ενέργειες στην επιστολή μου προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την υιοθέτηση πιο ξεκάθαρων θέσεων για μια σειρά από ζητήματα όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και το ασφαλιστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ακραίες απόψεις του, μας δίνει άπλετο χώρο για να εκφράσουμε τον κεντρώο χώρο. Επιπλέον, πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί μορατόριουμ σχετικά με την κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να τους δώσουμε για μια ακόμη φορά το φιλί της ζωής»;

«Ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής χρειάζεται ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα» αναφέρει η βουλευτής. «Πρέπει να σταματήσει να δίνει στέγη σε όσους χρησιμοποιούν την ιστορική παράταξη του κέντρου για να διαπραγματευθούν πολιτικά ανταλλάγματα. Αυτό ισχύει για όσους λοξοκοιτάζουν και προς τις δύο πλευρές. Τον αγώνα για την παράταξη πρέπει να τον δώσουμε μόνο όσοι πιστεύουμε στην αυτονομία του χώρου, οι άλλοι δεν βοηθούν». 

Μπορεί η Νάντια Γιαννακοπούλου να κάνει λόγο για στελέχη που κοιτάζουν εκατέρωθεν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια σχηματοποιημένη τάση που λοξοκοιτάζει προς τον Σύριζα. Αυτή η τάση προφανώς και βλέπει ως εμπόδιο τη στάση και τις παρεμβάσεις της, φοβούμενη ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί που είναι στο πλάι της... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ